Algemeen

5 fases waar we als buurt doorheen bewegen

Geschreven door Michel Visser

Het is 3 maanden geleden dat het kabinet scherpe maatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Voor iedereen heeft dit wel gevolgen gehad. Grote of kleine gevolgen, negatieve, maar misschien ook wel positieve gevolgen? 

Nu de maatregelen langzaamaan versoepelen hebben we het contact tussen buren op Nextdoor onder de loep genomen om te zien hoe buurten omgaan met deze coronapandemie. We ontdekten dat buurten zich door vijf fases bewegen, waarbij we meer dan ooit het belang van sterke buurten zien.

Fase 1 – We staan voor elkaar klaar

Vriendelijkheid in tijde van crisis is essentieel en dat laten Nextdoor-buren in overvloed zien, buren staan belangeloos voor elkaar klaar. Sinds half maart hebben we 65% meer betekenisvolle verbindingen tussen buren gezien. Buren deden – en doen – oproepen om elkaar te helpen of meldden zich aan op de Helpkaart die we begin maart lanceerden.

Ook nam het aantal Nextdoor-groepen, een groep waarin je met buren samen kunt komen rondom een specifiek thema, toe. In maart werden er 10x meer groepen aangemaakt in vergelijking met de maanden ervoor. 9 van de 10 groepen werden gevormd om op lokaal niveau coronahulp te bieden. Ook Jacomine uit Arnhem initieerde een coronahulpgroep. Hart van Nederland ging langs om te horen wat dit bijzondere initiatief teweeg heeft gebracht in Jacomine’s buurt. Bekijk het hier.

Fase 2 – We investeren tijd in ons huis en onszelf 

Met al die tijd thuis zagen we dat buren naar manieren zijn gaan zoeken om het dagelijks leven zo fijn mogelijk te maken. Er werd naar routines gezocht om de fysieke en mentale fitheid op peil te houden en de leefomgeving heeft extra veel aandacht gekregen. We zagen op Nextdoor enorm veel buren gereedschap met elkaar uitwisselen en spullen in Gratis en te koop aanbieden.

Fase 3 – We pakken het contact met de buurt weer op

Na weken van thuiszitten is de behoefte aan verbinding sterk. Maar hoe doe je dat in tijden van corona? Deze vraag kwam meerdere keren naar voren rondom Koningsdag, de dag die draait om samen feest vieren. We vonden nieuwe manieren om dit thuis, maar toch samen te vieren. Op Nextdoor kon je spullen verkopen en kopen op de Digitale Kleedjesmarkt. Buren werden met elkaar verenigd in de 355 groepen op Nextdoor, een groep voor iedere Nederlandse gemeente. Er werden meer dan 12.000 kleedjes uitgerold en buren wisselden – volgens gepaste maatregelen – de items met elkaar uit. Geweldig om te zien!

Wil jij ook weer meer met buren in contact komen? Laat je dan inspireren door het voorbeeld van Marielle die eerder een groep startte om wandelmaatjes in haar buurt te vinden. 

Fase 4 – We spelen in op ‘het nieuwe normaal’

Om in deze uitdagende tijden overeind te blijven, hebben bedrijven zich creatief moeten opstellen en werd #SupportYourLocal het uitgangspunt. Buurtbewoners zijn lokale bedrijven blijven steunen door de aankoop van cadeaubonnen, afhaal/bezorgmaaltijden en door geldinzamelingsacties. 

Ook wij willen er voor lokale ondernemers zijn, omdat onderzoek laat zien dat 85,74% vindt dat lokale bedrijven een positieve invloed hebben op de buurt. Lokale ondernemers konden al een bedrijfspagina claimen op Nextdoor en daar is door de coronapandemie een functie aan toegevoegd waarmee ondernemers kunnen aangeven of ze cadeaubonnen of bezorg-/afhaalmaaltijden aanbieden. Daarnaast is het nu mogelijk voor ondernemers om buurtbewoners direct op de hoogte te houden van lokale aanbiedingen via Bedrijfsberichten op Nextdoor. Lees er hier meer over.

Niet alleen lokale ondernemers moeten inspelen op ‘het nieuwe normaal’, sinds 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer wil reizen verplicht een mondkapje dragen. Dit leidde tot 250% meer berichten op Nextdoor over mondkapjes. Een van die berichten kwam van Francine, een 73-jarige creatieve vrouw uit Heerlen die via Nextdoor haar buurt van mondkapjes voorziet. Haar oproep zorgde voor veel reactie en voor ze het wist had ze meer dan 170 mondkapjes gemaakt en de vraag blijft komen. Geweldig dat Francine dit voor haar buurt doet! Lees haar verhaal hier

Fase 5 – We waarderen de buurt als sociaal vangnet

In de laatste fase blijft de trend om elkaar te helpen aan de basis liggen van alle buurten. Buurtbewoners bouwen aan een vriendelijke wereld door het organiseren van klappen voor de zorg, het achterlaten van kleurrijke krijtcreaties, het opzetten van speurtochten in de buurt, en nog veel meer. Deze coronapandemie heeft laten zien dat de buurt een belangrijk sociaal vangnet is.

Ieder jaar organiseren we de Gouden Buur Award om die ene buurman- of buurvrouw in het zonnetje te zetten die veel voor een buurt betekent. Dit jaar doen we het anders. Dit jaar kun je je buurt nomineren voor de Gouden Buurt Award, want de kracht van samen is nog nooit zo sterk geweest als in 2020, het jaar van de coronapandemie. Binnenkort openen we de nominaties, dus houd ons blog en Nextdoor in de gaten.  

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited