Algemeen

Dit zijn alle winnaars van de Gouden Buur Award 2023

Nextdoor-Gouden-Buur-Award-Friesland-Winnares-Sita-en-haar-buurtgenoten
Geschreven door Charlotte

De buurvrouw die altijd je pakketjes aanneemt, of de buurman die ieder jaar het buurtfeest organiseert. Buren zorgen voor saamhorigheid in de buurt, en daarom zetten wij van Nextdoor ieder jaar de beste buren per provincie in het zonnetje. De zevende editie van de Gouden Buur Award was een groot succes. Er deden buren uit maar liefst 1059 buurten mee.

Jullie konden jullie favoriete buur nomineren door een vragenlijst in te vullen. Wij maakten een selectie op basis van de impact die de mensen maken op de buurt. Twaalf buren zijn uitgeroepen tot provinciewinnaars. Zij ontvingen hun Gouden Buur Award 2023 op of rondom Burendag. Kijk snel of jouw favoriete buur hier tussen staat:

 1. Els uit Echten (Drenthe)

Jeannette nomineerde buurvrouw Els: “Zonder Els waren de meeste initiatieven in ons kleine dorp al uitgestorven. Ze is een motivator en dankzij haar onvermoeibare inzet houdt ze de boel draaiende, voor bijna alles wat er in het dorp gebeurt. Daarnaast neemt ze de verantwoordelijkheid voor haar eigen buurt en zorgt ze met toewijding voor haar man. Wanneer er in ons dorp hulp nodig is, aarzelt Els niet om alles te regelen wat nodig is, en toch blijft ze het liefst op de achtergrond, ver weg van de schijnwerpers.”

 1. Hans uit Almere (Flevoland)

“Hans, onze gouden buur, houdt onze buurt schoon, maakt de buurt gezellig door ons te omringen met prachtige plantenbakken, zorgt voor zijn oudere buurtjes en creëert schaduw op hete dagen met zijn mega partytent. Met kerst schittert hij met versieringen en organiseert hij een gezellige kerstborrel. Maar zijn ware goud schuilt in dat hij altijd klaarstaat om te helpen. Hans is waardevoller dan woorden kunnen beschrijven, hij is oprecht goud waard”, vertelt buurvrouw Jolanda over haar buurman.

 1. Sita uit Leeuwarden (Friesland)

Sita werd genomineerd door buurvrouw Judith: “Mede door Sita hebben we een leuke en hechte buurt. Ze is altijd in voor een praatje en staat altijd voor iedereen klaar. Zo helpt ze met het uitlaten van honden, verzorgt de post, past op katten en planten als iemand op vakantie is, kookt extra maaltijden voor mensen in de buurt, neemt post aan voor buren in de straat, helpt bij snoeiklussen, meldt zaken bij de gemeente, ruimt zwerfafval op, zet de containers terug, doet boodschappen voor anderen, schrijft namens de buurt kaartjes als iemand ziek is of is overleden, en heeft er mede voor gezorgd dat onze straat er op zijn best uitzag toen voetbalclub Cambuur over Leeuwarden vloog tijdens de Corona-periode.”

 1. Jaantje uit Doorwerth (Gelderland)

Ali nomineerde buurvrouw Jaantje: “Mijn buurvrouw Jaantje is een engel op twee benen, een levend bewijs van eeuwige opgewektheid en onzelfzuchtigheid. Ze naait en herstelt kleding, past op huisdieren en zieken, lapt ramen voor hen die het niet kunnen, brengt en haalt mensen naar belangrijke afspraken, en nog veel meer. Ze draagt ook bij aan het onderhoud van onze flat door de parkeerplaats vrij te houden van mos en bladeren. Vol levenslust deelt ze op 80-jarige leeftijd haar liefde en zorg met iedereen om haar heen, ook met de kleinkinderen die haar dierbaar zijn. Nee zeggen of klagen is iets wat niet in haar woordenboek voorkomt. Voor Jaantje is haar buitengewone goedheid heel gewoon. Maar voor ons is ze een kostbare zeldzaamheid, een gouden vrouw die het verdient om in het zonnetje te staan. Ze herinnert ons eraan hoe bijzonder het gewone kan zijn.”

 1. Nicole uit Hoogkerk (Groningen)

“Nicole is echt dé Gouden buur! Zij is een supermama voor haar dochtertje en staat altijd voor anderen klaar. Ze heeft mij met verschillende dingen geholpen en hoop dit ooit in tienvoud terug te kunnen doen. De laatste tijd is Nicole goed bezig met haar nieuwe bedrijfje dat zich richt op vrouwen met PCOS (Polycysteus-ovarium-syndroom), terwijl ze nog naar school gaat, parttime werkt, én haar dochtertje geweldig opvoedt. Ik ben super trots op haar en hoop dat zij dat zelf ook is en blijft want ze verdient dit!”, vertelt Aurelia, die  haar buurvrouw Nicole nomineerde.

 1. Michael uit Kerkrade (Limburg)

Marianne nomineerde haar overbuurman Michael: “Mijn stoere overbuurman Michael is altijd bereid om anderen te helpen, ondanks zijn drukke fulltime baan en jonge gezin. Vorig jaar, toen ik mijn enkel brak in de herfst, nam hij maandenlang de tijd om mijn twee honden dagelijks uit te laten. In de winter houdt hij de stoepen schoon voor onze oudere buren en recentelijk, bij wateroverlast, ging hij de deuren langs om te checken of iedereen veilig was. Michael heeft liefde en respect voor alles wat leeft, en staat altijd open voor een goed gesprek, advies of hulp bij klusjes, zonder opdringerig te zijn. Hij is de beste buurman ooit.”

 1. Ruth uit Breda (Noord-Brabant)

Ruth, op haar 87-jarige leeftijd, zorgt nog altijd met liefde voor talloze dieren en planten wanneer buurtgenoten op vakantie zijn; ze heeft minstens tien oppasadressen. Ze is altijd bescheiden en vindt het helpen van anderen volkomen vanzelfsprekend. Je kunt steeds een beroep op haar doen. Ze is lief, vrolijk, begaan met mensen, en gewoon heel gezellig. Ze staat constant voor anderen klaar, ook als dat betekent boodschappen doen voor iemand die ziek is of troost bieden aan hen die rouwen om een verlies. Ze is er gewoon altijd, voor iedereen. Een gouden mens, een gouden buur, een gouden vriendin”, vertelt Ricky,  die haar buurvrouw Ruth nomineerde. 

 1. Mieke uit Amsterdam (Noord-Holland)

Mieke werd door Jerry genomineerd: “Mieke onderhoudt de buurttuinen ‘Het Westlandje’ en ‘In m’n Sas’, zit in het kernteam van Stadsdorp ‘Beter een goede buurt’, stuurt de vrijwilligers van het cleanteam aan die twee keer per maand zwerfafval prikken, laat de honden van de buren uit, zet een ouderenzorgproject op voor pijntjes waarvoor senioren net niet naar de dokter gaan, deelt (verkleed als kerstvrouw) kerstpakketten uit, zet plantjes in boomtuintjes, is adoptant van ondergrondse vuilniscontainers, is de contactpersoon van de buurt voor de gebiedsmakelaar van de gemeente, organiseert een Hollandse namiddag voor ouderen in de buurtkamer en heeft voor iedereen een gezellig praatje klaar. Wat ons betreft verdient ze een plaats op het erepodium. Eerste prijs. Goud!” 

 1. Wiepke uit Hengelo (Overijssel)

Afke nomineerde buurvrouw Wiepke: “Onze buurvrouw Wiepke doet er alles aan om de buurt gezellig en netjes te houden. Zo is ze bijvoorbeeld altijd druk bezig met het maaien van het grasveldje in het hofje, verwijdert ze overal onkruid (zelfs bij de parkeerplaatsen), zorgt dat problemen met wateroverlast worden aangepakt, en schept kattendrollen uit de zandbak zodat kinderen uit de buurt er fijn kunnen spelen. Ook verrast ze buren die in de speeltuin met hun kinderen zijn vaak met een spontaan kopje thee, en staat ze altijd klaar voor buren in het hofje. Het is de hoogste tijd om Wiepke eens in het zonnetje te zetten, want ze verdient dit enorm.”

 1. Martine uit Amersfoort (Utrecht)

Martine werd maar liefst drie keer genomineerd. Buurvrouwen Francina, Dorine en Astrid waren gelijkgestemd: “Martine is als buurtcoördinator de drijvende kracht achter onder andere het opknappen en vernieuwen van het speeltuintje in de aangrenzende buurt, en samen met andere buurtleden en haar man organiseert ze de jaarlijkse burendag met een specifiek thema. Ze beheert een buurtboekenkast, is betrokken bij een buurtboodschappenkast, zet zich samen met haar man in voor een schone buurt en is een belangrijk aanspreekpunt voor onze wijk. Haar toewijding aan onze gemeenschap is bewonderenswaardig: ze vormt een onmisbare schakel in onze buurt. We waarderen haar enorm.”

 1. Herman uit Biezelinge (Zeeland)

Herman ontving een nominatie van buurvrouw Linda: “Herman is altijd vrolijk, spontaan, gezellig, positief en betrokken. Hij houdt een oogje in het zeil in de buurt, is altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes, maar roddelt nooit. Als we op vakantie zijn, zorgt hij met veel toewijding voor onze huisdieren, planten, tuin en post. Niets is hem te veel. Hij staat altijd voor anderen klaar en maakt niet alleen de buurt gezellig, maar zorgt er ook voor dat mensen betrokken blijven bij elkaar. Iedereen zou zo’n buur moeten hebben, dan zou het overal gezellig zijn.”

 1. Jan uit Leiden (Zuid-Holland)

Jan werd door Astrid genomineerd: “Buurman Jan organiseert onze Burendag tot in de puntjes; van de tent tot het eten, drinken en meer. Met zijn 75 jaar jong blijft hij een onvermoeibare kracht die alles regelt voor het appartementencomplex. Jan is vriendelijk, behulpzaam, een regelaar en een supervoorzitter van de VVE, maar ook de onmisbare schakel die de buren in ons appartementencomplex bij elkaar houdt. Jan staat altijd klaar voor anderen en houdt van gezelligheid met een drankje in de hand. Jan is goud waard.

Speciale vermelding

Dat niet alleen mensen een “Gouden Buur” kunnen zijn, bleek uit één van de inzendingen. Voor deze zevende editie van de Gouden Buur Award krijgt hulphond Willy uit Someren (Noord-Brabant) een speciale vermelding. Deze vriendelijke hond kan met slechts één blik anderen een positief gevoel geven.

Heb jij ook een Gouden Buur? Zet hem/haar in het zonnetje met onze nieuwe functie #BedankEenBuur. Hier kan je jouw buur bedanken voor zijn/haar hulp, vrijgevigheid en/of een vriendelijk gebaar:

Bedankt voor alle nominaties, en tot volgend jaar! 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited