Verhalen van leden

Francine maakte 170 mondkapjes voor haar buurt

Geschreven door Eva

Naar aanleiding van de maatregelen begin maart om het coronavirus in te dammen besloot de 73-jarige Francine uit Heerlen haar oude naaimachine weer tevoorschijn te halen. “Ik heb vroeger ontzettend veel genaaid. Op een gegeven moment werd het te vermoeiend om hele dagen achter de naaimachine te zitten en ben ik gestopt. Mondkapjes konden nog wel eens van pas komen en hebben een simpel patroon. Daarom heb ik – na het advies om thuis te blijven – het naaien weer opgepakt en zo’n 35 mondkapjes gemaakt.”

Overuren achter de naaimachine

Toen de overheid aankondigde dat mondkapjes in het OV verplicht worden besloot Francine een oproepje te plaatsen op Nextdoor om buren te helpen aan een mondkapje te komen. “Het liep storm, er is zoveel vraag dat ik het niet meer bij kan houden met naaien. Ik heb inmiddels al ongeveer 170 mondkapjes gemaakt voor de buurt. Sommige buren nemen er meerderen tegelijk af, één voor zichzelf, één voor een dochter of kleinkind.”

Een praktisch patroon

Francine gebruikt voor haar mondkapjes een patroon zonder elastiekjes. “Dit is praktischer en dat vind ik erg belangrijk. Ik heb vroeger in de ouderenzorg gewerkt, waardoor ik een goed beeld heb gekregen van wat nodig is en praktisch is om te dragen. Ik maak mijn mondkapjes van katoen – bijvoorbeeld van een dekbedovertrek – zodat je ze makkelijk kunt wassen. Daarnaast werk ik met een patroon waarbij je de touwtjes aan kunt trekken, waardoor ze volledig aansluiten op je gezicht. Dit is ideaal voor brildragers, omdat je ze onder je bril aantrekt en de bril niet beslaat. Met elastiek gebeurt dit vaak wel.”

Verschil in smaak

Dat de mondkapjes vanuit praktisch oogpunt hun werk moeten doen staat voorop, maar toch negeren buren het uiterlijk van het mondkapje niet. “Mannen willen toch het liefste een neutraal, effen mondkapje, terwijl vrouwen het leuk vinden om een printje te dragen.” analyseert Francine met een lach. “Van de week bracht een vriendin van mij prachtige Afrikaanse stoffen met de vraag of ik daar ook een mondkapje van kon maken. Dat heb ik uiteraard gedaan!”. 

“Alle buren die op mijn Nextdoor-oproep hebben gereageerd komen de mondkapjes halen. Er was een enkele buur die niet in staat was bij ons langs te komen, daar is mijn man een mondkapje gaan brengen. We zijn in deze coronatijd toch wat meer voor elkaar gaan zorgen, dat zie ik ook in onze wijk”. 


Leuk nieuws! Ook Dagblad De Limburger merkte dit inspirerende verhaal van Francine op. Ze gingen bij haar langs en plaatsten er een mooi artikel over in de krant.

2 Reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited