Verhalen van leden

Jacomine: “Ik hoop dat de ouderenzorg onze groep ook zal vinden”

Geschreven door Eva

De wereld staat op zijn kop, het is een moeilijke tijd en iedere dag krijgen we met nieuwe uitdagingen te maken. Tegelijkertijd ontstaat er een prachtig gemeenschapsgevoel in ons land. In heel Nederland laten buren op Nextdoor weten dat ze er voor elkaar zijn en elkaar willen helpen. 

Jacomine en haar dochter

Ook Jacomine wilde iets doen voor haar buurtgenoten: ”Na een gesprek met een buurvrouw die huisarts is, realiseerde ik me pas echt hoe ernstig de situatie is. Dat was voor mij het moment waarop ik besloot dat ik iets wilde doen. Ik startte op Nextdoor de Groep #Coronahulp Arnhem op om het hulpaanbod en de hulpvraag in Arnhem samen te brengen. Binnen een paar dagen hadden meer dan 200 mensen zich bij mijn groep aangesloten.” 

Efficiënt hulp verlenen 

Via een Nextdoor Groep kun je online samenkomen met buren die een gedeelde interesse hebben of met wie je aan een buurtproject wilt werken. “Wij hebben via de Groep al verschillende buren kunnen helpen met boodschappen doen en het uitlaten van de hond. Wat hier zo fijn aan is, is dat buurtgenoten de hulp onderling afstemmen. Dat maakt de hulp heel efficiënt.”, vertelt Jacomine aan de telefoon. 

Back up voor de ouderenzorg

Jacomine heeft een mooie ambitie met de corona-hulpgroep in Arnhem: “Ik hoop dat de ouderenzorg onze groep ook zal vinden als ze merken dat ze de hulpvragen van ouderen niet meer aankunnen. De directe omgeving kan namelijk met veel dingen helpen. In Arnhem staan er heel veel buren klaar.”

Groepsbeheerders onder elkaar

Doordat de groep zo groot werd en ook mensen buiten haar buurt zich aansloten, plaatste Jacomine een oproep in haar groep om te vragen of er mensen zijn in andere buurten van Arnhem die ook een eigen corona-hulpgroep wilden opstarten. “Ik kreeg veel leuke reacties, en er werden gelijk in verschillende buurten in Arnhem groepen gestart. Iedere maandag videobellen we met elkaar. Dit is erg leuk. Ik ken de andere groepsbeheerders niet persoonlijk, maar we hebben allemaal het gevoel dat we dit samen doen.” 

Tips van Jacomine

We vroegen Jacomine tot slot of ze nog tips heeft voor anderen die een groep willen starten. 

  1. Start een groep voor je eigen wijk, niet voor je hele stad. Op deze manier kan je heel lokaal de hulpvraag invullen met de vrijwilligers in je wijk.
  2. Volg de richtlijnen van het RIVM goed en blijf deze binnen de groep communiceren.
  3. Let erop dat de hulp vrijwillig geboden wordt en er niet om een vergoeding gevraagd wordt.
  4. Ga met beheerders van andere corona-hulpgroepen in gesprek, dat is ontzettend fijn en zo doe je het samen.
  5. Maak gebruik van de bestaande netwerken in de wijk. Dus zoek contact met wijkverenigingen, sociale wijkteams en thuiszorg-/mantelzorgorganisaties om zo de hulpvraag en het hulpaanbod via Nextdoor te kunnen koppelen.

Bedankt voor jouw waardevolle inzet Jacomine! 


Bekijk ook het mooie item dat Hart van Nederland op 26 maart maakte over haar initiatief.

2 Reacties

  • Weer een mooi initiatief.
    De wereld moet echt veranderen en corona helpt dat bewust zijn te versterken. Welvaart moet een inschikken voor Welzijn.

  • Ik heb het tv programma ook gezien en vind nog steeds heel goed gedaan want er zijn veel mensen die kleine of grote hulp nodig hebben, of het nu de hond uitlaten is of boodschappen doen of gewoon een praatje maken is het is nodig in deze tijd

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited