Algemeen Verhalen van leden

De Gouden Buren 2019 zijn…?

Geschreven door Michel Visser

Zelf vinden ze het vaak meer dan normaal wat ze voor hun buurt doen, maar wij vinden dat gouden buurmannen of -vrouwen het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.  We vroegen jullie hulp en uit buurten in heel Nederland ontvingen wij meer dan 300 nominaties voor buren die goud waard zijn. Deze buren zorgen er ieder op een eigen manier voor dat er meer plezier, veiligheid en verbinding is in de buurt. 

We moesten kiezen uit ongelooflijk veel mooie nominaties. Dank jullie wel voor deze inspirerende verhalen! Helaas konden we in elke provincie maar één buur belonen met de Gouden Buur Award. Dit zijn ze!

Gouden Buur Noord-Holland én Nederland: Björn Muller uit Amsterdam

Foto: Levy Dortmans

“Björn maakt zich altijd sterk voor de buurt en z’n buren. Hij heeft het met veel moeite voor elkaar gekregen om een gemeenschappelijke binnentuin te maken voor ons gebouw, waardoor er nu een plek is voor buren om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren. Hij staat altijd klaar om zijn buren te helpen en neemt het initiatief als hij iets tegenkomt dat niet in orde is. Een betere buur kan ik me niet wensen”, aldus Irene van Dijk die haar buurman nomineerde. Björn werd op Burendag in de binnentuin van zijn buurt opgewacht door gedeputeerde van de provincie Noord-Holland dhr. Tekin en buurtgenoten. Naast de titel Gouden Buur 2019 voor de provincie Noord-Holland kreeg Björn ook de nationale titel Gouden Buur van Nederland 2019. Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buur Noord-Brabant: Leonie Verberne uit Geldrop

Foto: Levy Dortmans.

“Leonie zet zich belangeloos in voor haar buurtgenoten door middel van de Stichting Hart voor elkaar Geldrop-Mierlo. Ze helpt mensen die er financieel eventjes niet uitkomen door te ondersteunen in kleding, verzorgingsproducten en administratiehulp”, vertelt Dorien van Hulten die Leonie nomineerde en verraste tijdens een kledingmarkt van hun stichting. “Ze verdient deze waardering”. Lees het hele verhaal hier of kijk het terug via Omroep Brabant.

Gouden Buren Limburg: Arthur en Roos Raes uit Brunssum

Foto: Levy Dortmans.

“Arthur en Roos zorgen voor veel verbinding in onze buurt. Ze organiseren onze jaarlijkse buurtbarbeque en zitten al jaren in het bestuur van onze buurtspeeltuin Het Klingeltje”, vertelt Peter Kouwenhoven die zijn buren nomineerde en hen samen met heel veel andere buurtgenoten verraste in speeltuin Het Klingeltje. Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buur Utrecht: Govert Schinkel uit Utrecht

Foto: Levy Dortmans.

“Govert is de vrolijke noot van de buurt. Hij is al dik in de 70 en zorgt al jaren voor zijn zieke vrouw. Hij houdt de buurt in de gaten als mensen op vakantie zijn en verzorgt de planten en huisdieren. Een absolute topper die extra aandacht verdient en flink in het zonnetje gezet mag worden”, vertelt Gertjan Bunte die Govert nomineerde. Hij was niet de enige buurman die hem nomineerde, ook Bart Tukkers deed dit: “Zelfs in tijden dat hij het moeilijk heeft, staat hij voor iedereen klaar en daarom verdient hij deze Gouden Buur Award”. Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buren Flevoland: Sue en John Nicola uit Almere

Foto: Levy Dortmans

“John en Sue zijn altijd bezig met het helpen van mensen uit de straat. Of het nou koken is of boodschappen doen voor iemand die ziek is, of het uitlenen van spullen voor een feestje. Vraag het Sue of John en het wordt geregeld”, vertelt Marie-Christine Musler Calon die het echtpaar nomineerde en voor hun huis verraste. Lees het hele verhaal hier of kijk het terug via Omroep Flevoland.

Gouden Buur Groningen: Frans Louwes uit Groningen

Foto: Levy Dortmans

“Frans is een bijzonder mens die de dingen doet die we allemaal zouden moeten doen. Hij kijkt naar je om en helpt je als dat nodig is. Moet ik je halen? Moet ik je brengen? Je kunt altijd bij hem terecht. Hij let ook op de buurt en zorgt dat het netjes blijft. Voor anderen is het allemaal heel gewoon, maar hij doet het! Het is gewoon een schat van een man”, vertelt Corrie Koetje die Frans nomineerde. Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buur Drenthe: Bianca Heidotting uit Barger-Compascum

Foto: Hennie Huizinga

“Bianca staat ondanks haar ziekte altijd voor iedereen klaar. Ze zet nooit zichzelf bovenaan maar altijd een ander. En dat blijkt ook wel, want ik bel mensen op dat ze een award heeft gewonnen en gelijk wordt ons buurthuis beschikbaar gesteld, koffie en thee voor iedereen, de supermarkt biedt de cake aan, alles wordt gesponsord.”, vertelt Enrico de Vries die Bianca nomineerde. “Ze betekent ook heel veel voor mij, ik kan heel goed met haar praten. Ik heb helaas ook wat lichamelijke beperkingen, maar zij staat altijd voor me klaar. Als er wat is, kun je je ei bij haar kwijt.” vervolgt Enrico. Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buur Gelderland: Teun van Dreven uit Wageningen

Foto: Dirk-Jan Poot

“Teun is al vele jaren de kracht achter de bewonerscommissie. Hij zoekt contact met nieuwe buren en brengt ze een welkomstbezoek. Tevens lost hij samen met andere leden van de bewonerscommissie problemen op die te maken hebben met onderhoud en veiligheid.”, vertelt Tony Sijm die zijn buurman nomineerde. Tijdens de uitreiking had buurman Barend ook nog mooie woorden voor Teun, “Als iemand het verdient, dan ben jij het wel. Als iemand jou om hulp vraagt, sta je onmiddellijk klaar. Niet alleen voor een bandje plakken maar ook de kliko’s aan de straat zetten en papier ophalen voor de school. Als het aan mij zou liggen zou je een koninklijke onderscheiding krijgen! Teun, bedankt dat ik je buurman mag zijn.” Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buur Zuid-Holland: Akkie Akkerman uit Den Haag

Foto: Levy Dortmans

“Akkie zet zich al jaren in om de wijk groener te maken met ondersteuning van de gemeente”, vertelt Carla Schuitema die Akkie nomineerde. “Samen met de buren rondom een straat of plein legt hij onder andere geveltuinen en boombakken aan waar de bewoners samen verantwoordelijk voor worden. Zo ontstaat er verbinding en wordt de buurt groener.” Bekijk het hele verhaal en fotoverslag hier.

Gouden Buur Zeeland: Leanne uit Terneuzen

“Onze buurvrouw staat altijd voor ons klaar! Voor een praatje, hulp bij het snoeien van de heg of het aanvaarden van de vele pakjes die geleverd worden. Bij elke verjaardag staat ze met een stukje taart voor de deur en regelmatig stuurt ze een Whatsappje om te vragen hoe het met ons en onze dochter gaat. Geweldige buur, zowel zij als haar man!”, vertelt Neely die haar buurvrouw nomineerde.

Gouden Buur Overijssel: Petra Smits uit Glanerbrug

“We zijn in augustus 2018 tegen over elkaar komen wonen en sindsdien zijn we goede vrienden geworden. Petra staat altijd voor ons klaar. Als mijn man ’s avonds werkt word ik regelmatig gevraagd mee te eten. Toen ik zwanger was en met spoed naar het ziekenhuis moest ging ze mee. Ze hebben ons geholpen met het bouwen van een overkapping, we spelen regelmatig spelletjes samen, doen samen boodschappen. Als er iets is hoef ik maar te bellen of appen en Petra staat voor ons klaar. We kunnen ons geen leukere buur voorstellen.”, vertelt Carlijn Niezink die haar buurvrouw nomineerde.

Gouden Buur Friesland uit Leeuwarden

In Friesland ging de award naar een oudere meneer uit Leeuwarden die liever anoniem wilde blijven. Hij helpt iedereen die ziek is of hulp nodig heeft. Ook helpt hij mensen die dementeren met wassen, aankleden en medicijnen geven. Hij vrolijkt de boel op en is nooit negatief.

Heel erg bedankt voor alle mooie nominaties! Volgend jaar zijn we terug met de Gouden Buur Award 2020.

3 Reacties

  • DE gouden buur puur sang is helaas recent overleden, Thijs Verkaart en zijn vrouw Netty Verjaart hebben zich tientallen jaren geheel belangeloos ingezet voor onze buurt, het Niks kamp en na hun verhuizing naar een andere wijk ook daar weer heel actief.
    Lieve Thijs, als geen ander zou jij deze titel verdienen. Rust zacht lieverd, voor altijd in ons hart, niet meer bij ons maar vergeten zullen we je nooit.

  • Tijdens burendag hebben wij ontzettend veel hulp gehad van onze kampeergasten, die zich vol overgave inzetten voor de medekampeerder en gastheer.
    Beste mensen heel erg bedankt en graag tot ziens op de camping ‘t Vossenveld, want een fijn verblijf dat telt!, op camping ‘t Vossenveld.Ik mis de sfeer van het kampeerleven !

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited