Algemeen Bedrijf

Gelukkig nieuwjaar!

Geschreven door Tamar Van de Paal

Buurtjaaroverzicht 2016

We kennen in Nederland een unieke traditie met Oud en Nieuw: we vieren dit feest in onze buurt en gaan om twaalf uur de straat op om de buren als eerste een gelukkig nieuwjaar te wensen, te proosten en te kijken naar het vuurwerk van de buurman op de hoek. En met een beetje geluk kom je diezelfde buren op 1 januari weer tegen bij het Nieuwjaarsvegen om samen de stoepjes op te ruimen. De buurt is en blijft een van de meest speciale sociale omgevingen waarin we ons bevinden. Je bent er elke dag thuis en je buren zijn het snelst bereikbaar wanneer dat nodig is. Of dat nu is om een pakketje voor je aan te nemen, of om te helpen zoeken naar een weggelopen huisdier, er is altijd iemand om je heen.

Met Nextdoor weten buren elkaar sinds de introductie van onze buurtapp in Nederland ook online snel en makkelijk te vinden voor deze helpende handen, oplettende ogen en een luisterend oor. Ze laten aan elkaar zien dat het touwtje, virtueel, nog steeds uit de deur hangt. Zo werden er dit jaar in op 1 de 3 buurten in Nederland via Nextdoor al…

… Honderden katten herenigd met hun baasje
… Een drone gered uit de tuin van een buurman
… Tientallen stekjes geruild in de lente
… Veel gezinnen verblijd met een nieuwe oppas uit de buurt
… Honderden gratis tegels voor de tuin afgehaald

Bankjesmiddagen georganiseerd om nieuwe buren te leren kennen
… Tientallen maaltijden gedeeld of weggegeven
… Honderden meldingen gedaan van verdacht gedrag
… Tweehonderd lokale evenementen per week georganiseerd

Deze voorbeelden, klein of groot, laten zien dat we kunnen profiteren van de kracht van de buurt waarin we wonen. Samen kunnen we de buurt zo inrichten dat we ons er veilig en thuis te voelen. Een aantal buren die zich dit jaar speciaal hebben ingezet om dit te bereiken, mocht ik op Burendag in het zonnetje zetten. We reikten in elke provincie een Gouden Buur Award uit. Zo werd ik gegrepen door buurvrouw Betty uit Leiden die dagelijks boodschappen doet of een wandelingetje maakt met haar buurvrouw die aan de ziekte ALS lijdt. Ook inspireerde Liesbeth uit Amsterdam mij en haar buren met haar positieve instelling om de buurt beter en gezelliger te maken. Van het inzetten voor het behoud van een buslijn tot het gezamenlijk optreden tegen overlast. Wat werden we tot slot hartelijk ontvangen op een zonnige Burendag door landelijke Gouden Buur Willie uit Best die zijn buren dagelijks een glimlach bezorgt en zich dag in dag uit inzet voor de buurtvereniging en buren die dat nodig hebben.

We reisden niet alleen het land door om Gouden Buren in het zonnetje te zetten, maar we organiseerden ook bijeenkomsten voor de Topleden van Nextdoor. Alle verhalen, ervaringen en ideeën van buren inspireren ons om Nextdoor nog beter te maken. Zo verlegden we letterlijk en figuurlijk onze grenzen door woonzorgcentrum De Vijferhof in Capelle een eigen afgebakende buurt te geven. De 55-plussers konden een speciale workshop volgen om te leren hoe ze kleine hulpvragen kunnen stellen via Nextdoor, sociale activiteiten kunnen organiseren en waarschuwingen kunnen delen over bijvoorbeeld babbeltrucs.

Niet alleen binnen de eigen buurt, maar ook met omliggende buurten werden gesprekken gevoerd en activiteiten georganiseerd. Op de grens tussen twee buurten in Houten werd deze zomer door buurtbewoners een opgeknapte jeu-de-boulesbaan na jaren weer in gebruik genomen. Hier vonden buren uit de twee buurten een leuke nieuwe ontmoetingsplek en er werd zelfs een competitie gestart. Een prachtig voorbeeld waar technologie de lokale initiatieven en saamhorigheid kan versterken.

Een andere vraag die we veel hoorden, van Meppel tot Venlo, ging over het organiseren van buurtpreventie via Nextdoor. We hebben enkele notificatie-instellingen aangepast zodat iedereen in de buurt direct met een Dringende Waarschuwing op de hoogte is wanneer dit nodig is. Daarop besloot het Buurtpreventieteam in Hendrik-Ido-Ambacht van WhatsApp over te stappen op Nextdoor om de buurtpreventie-activiteiten te versterken met de sociale functies van Nextdoor. Daarnaast organiseerden we speciaal voor professionals op dit gebied een Masterclass over het inzetten van Nextdoor door overheidsorganisaties. Ook hier bleek dat de oplossingen voor problemen van onze tijd vaak in de buurt gevonden worden. Door samen op te trekken en naar elkaar te luisteren, ongeacht je achtergrond of leeftijd, kun je de buurt zelf beter en gezelliger maken. Elke dag weer.

Op een heel gezellig en veilig nieuwjaar!

 

23 Reacties

 • Deze blog bekeken en verrast door de vele dingen die worden gedaan. Ga dit zeker vaker volgen.

 • Ik wens jullie ook een buurtvriendelijk jaar 2017 toe.
  Het is een mooi initiatief. Het komt hier nog niet helemaal uit de verf. Wel verl buurtfeestennen borrels en parties. Maar ik mis het sociale, dus niet alleen een eenzamr kip die verdwaalt is. Nee er zijn hier ook eenzame mensen. Oudere mensen, daar wordt geen aandacht aan besteed. Het naar elkaar omkijken is niet aan de orde. Ik ga niet in details. Wij gaan in ieder geval verhuizen, we hopen een warmere sociale buurt te vinden. Wij zijn beiden ziek en we ondervinden afhankelijkheid dat is niet mogelijk. Toch heb ik veel waardering voor wat jullie gerealiseerd hebben.

 • We zijn op de goede weg, maar is het mogelijk om een nauwkeurige lijst te krijgen van de leden van Nextdoor in onze wijk? Dan kunnen we vaker met elkaar kennismaken, vooral persoonlijk, wanneer daar van beide kanten behoefte aan bestaat. We kunnen dan eventueel specifieke problemen, die in onze wijk spelen, met elkaar bespreken

  • Beste heer of mevrouw Boute,
   Er is een volledige lijs met buren die lid zijn beschikbaar op de site en in de app. Klik op de button ‘Buren’. Laat me weten als ik nog ergens anders mee kan helpen.
   Vriendelijke groet,

   Tamar

  • Ben er mee eens. Zou fijn zijn als we beter kennis kunnen maken, en als we wisten wie hulp nodig hadden

 • bij ons gaat het ook goed. Af en toe denken mensen dat ze zo ook gratis reclame kunnen maken voor hun eigen bedrijf maar dat hebben we al aardig de kop kunnen indrukken. Nu veel vraag en aanbod privé. Het gaat dus goed. Bedankt voor de onder steuning.

 • Goede middag.

  Valt wat voor te zeggen, “Nextdoor”. Valt me wel op,dat men (in het algemeen) toch liever over het weer spreekt,bvb weer, maar dan moet de zon wel schijnen en niet regenen.
  Van veel gepraat ontstaat ook “onzorgvuldig gelul”.
  Niet iedereen,wil ook met elkaar te maken hebben,geen probleem,maar toch.

  Maar we blijven mensen,gelukkig maar.

  Nog de beste wensen voor 2017,ga vooral door Nexdoor.

  Vriendelijke groet,M Foppen.

  .

 • lieve mensen bedankt voor alle informatie van het afgelopen jaar .

  verwachtingsvol in geloof, hoop en liefde, voorspoed en gezondheid

  wens ik u allen.

  groet,

  Hanna

 • Ook voor Nextdoor een goed 2017. Heitser Buren Hulp hoopt veel mensen te bereiken die om hul verlegen zitten. Vijftig vrijwilligers staan voor hen klaar .Ook is Heitser Buren Hulp zichtbaar tijdens het maandelijks eetpunt dat wij samen met de seniorenvereniging organiseren. Zie website.

 • Beste Nextdoor Team, ik wens jullie ook een super leuk veilige 2017!
  Wat een geweldige initiatieven, ga er over nadenken om ook iets meer te betekenen voor onze buurt!

  Groet,
  Zaher

 • Voor jullie ook de allerbeste wensen en laten we hopen dat Nextdoor wat bijdraagt aan een betere buurt al zijn het de buren die dit mogelijk moeten maken ?

 • In Oostwoud zijn wij blij met nextdoor. De site wordt druk bezocht en er wordt veel gedeeld. Ook zijn er initiatieven ontstaan zoals een twee maandelijkse buurtborrel. Dank nextdoor. Sophie

 • De “Gouden Buur” van Brabant en Nederland wenst ook iedereen een geweldig 2017 met heel veel nieuwe leden voor alle Nextdoor groepen in Nederland en vele nieuwe initiatieven. Wij gaan op 11 maart 2017 een Veilig Verkeersactie houden in Wijk de Leeuwerik in Best om onze Buren te laten zien wat Woonerf en 30 km-zones betekend. We gaan de hele Wijk er bij proberen te betrekken en natuurlijk ook Nextdoor vernoemen.

 • Ik wens ook iedereen een voorspoedig 2017. Ook zou ik graag wat beter kontakt maken om vooral de ouderen eenzame mensen te helpen.

 • Graag zou ik de mogelijkheid hebben om met leden van het Nextdoor Team telefonisch contact te hebben. Kan dit ?

 • Hallo iedereen ik ben deze week lid geworden . Wat een leuk idee om zo’n buurt app te hebben. Ik woon in de venestraat en woon bijna 6 jaar in Geertruidenberg. Ik kom oorspronkelijk uit Engeland en woon nu 27 jaar hier in Nederland.

 • Voor een ieder: een top 2017!!
  En wellicht ten overvloede: beter een goede buur dan……

 • Gelukkig nieuwjaar allemaal.
  Dankzij NEXTDOOR hebben wij veel mensen in de buurt leren kennen waar we anders niet mee in contact zouden zijn gekomen. Er zijn veel onderlinge contacten op allerlei gebied. Helaas zien vele buurtgenoten het belang van dit sociale netwerk nog niet in en zijn dus geen lid geworden.
  Suggestie aan de organisatoren: grote stickers voor de buitencontainers ter beschikking stellen aan (nieuwe) leden met de tekst:
  Wij zijn lid van NEXTDOOR.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited