Algemeen

Masterclass Sociale Media voor buurtpreventie, veiligheid en calamiteiten

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

De vraag die centraal stond in onze Masterclass: Hoe kan de dialoog tussen burgers en overheidsorganisaties verbeteren in een tijd waarin iedereen een smartphone heeft? Samen met ruim 70 aanwezigen, politieluitenant Charles Husted uit Sacramento (Verenigde Stagen), veiligheidskundige Marcel Zethoven en Nextdoor country manager Tamar van de Paal bespraken we ervaringen en nieuwe mogelijkheden voor succesvolle buurtpreventie en buurtinitiatieven.

Een van die mogelijkheden voor overheidsinstanties wordt sinds twee jaar in de Verenigde Staten aangeboden door buurtapp Nextdoor. Duizenden politiefunctionarissen zijn actief op het Organisatieplatform waarmee zij direct contact kunnen maken met buurtbewoners. Tamar van de Paal licht toe: “Let wel, als overheid bent je te gast bij bewoners in de buurt. Instanties kunnen alleen berichten zenden en bewoners kunnen daar persoonlijk op reageren”. In Nederland zijn op dit moment enkele pilots met het Nextdoor Organisatieplatform.

Verslag van de dag
Politieluitenant Husted vertelt over zijn ervaringen en de social media aanpak van zijn politiekorps: “Wij werken pro-actief aan relaties met de buurt, je kunt niet wachten tot er een calamiteit ontstaat. Het is juist nu aan ons om te laten zien dat we om iedereen in onze gemeenschap geven”. Hoewel het volgens Husted geen hogere wiskunde is om een goede band op te bouwen met buurtbewoners, bedacht hij toch een succesformule.

(F+T)xL=0
Zo leidt volgens Husted een goed Fundament (pro-actief contact leggen) en een Tijdige reactie (bij calamiteiten of problemen) die op Logische wijze (coherente en correcte informatie) wordt gegeven, tot een positieve uitkomst en een omgeving waar bewoners zelf bijdragen aan een veiligere, betere buurt.
Het Organisatieplatform van Nextdoor helpt hem om  buurtbewoners persoonlijk te informeren, direct vragen te stellen en bewoners te betrekken bij problemen in de buurt. “Ik merk dat de gemeenschap mij nu ook sneller durft aan te spreken op straat”. 

Veiligheidskundige en oud-wijkagent Marcel Zethoven ondersteunt deze aanpak. Een van de dingen waar de Nederlandse politie volgens hem zo sterk in is, is Gebieds Gebonden Politiewerk (GGP). De opdracht voor wijkagenten is simpel: ben gewoon bekend met je buurt.

Digitale buurtpreventie, burgerparticipatie en buurtwachten hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Niet alleen fysiek, maar ook op sociale media. Dit zijn volgens Marcel mooie ontwikkelingen maar het is aan gemeenten om een regierol te nemen: “Sociale media is de nieuwe vorm van buurtpreventie en hoewel dit soms nog even wennen is, wil ik elke organisatie op het hart drukken hier een keuze in te maken”.


Interesse in meer informatie over het Organisatieplatform van Nextdoor of de slides van de presentaties? Vraag deze aan via: agencysupport@nextdoor.nl

2 Reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited