Algemeen

Wat doe jij tegen eenzaamheid?

Geschreven door Leslie Funcken

2020 heeft voor iedereen veranderingen en uitdagingen teweeg gebracht. We brengen veel meer uren thuis door en we zien onze vrienden, familie en naasten minder dan voorheen. Mede hierdoor zijn onze eigen buren, de lokale winkels en ondernemers veel belangrijker geworden als lokaal netwerk waar we elkaar ondersteunen en opvangen.

Daarom brengt Nextdoor dit jaar met de campagne ‘Geef gehoor, Geef het door’ de ideeën en initiatieven van buren door het hele land in kaart om het thema eenzaamheid onder de aandacht te brengen. We hopen dat het je inspireert om ervaringen te delen, hulp te vragen én te geven

Het begint met iets kleins 

Soms weten we niet precies waar te beginnen om elkaar een zetje in de juiste richting te geven. Het begint vaak met iets kleins: stuur een kaartje naar die oude dame om de hoek, die altijd voor het raam zit. Of nodig die overbuurman die altijd zo vertederd naar de hond kijkt een keer uit om mee te wandelen, wanneer de hond moet worden uitgelaten.

We moedigen iedereen aan om het te delen wanneer je ideeën hebt of initiatief neemt om een ander die kampt met eenzaamheid, een steuntje in de rug te geven. Vergeet hierbij niet #GeefGehoorGeefhetDoor te vermelden, hiermee vergroten we met elkaar de zichtbaarheid van de campagne. Dit is belangrijk, omdat we anderen dan wellicht ook weer inspireren om in actie te komen, want alleen samen is er wat tegen eenzaamheid te beginnen. 

Namens het Nextdoor team: alvast heel veel dank!


Om in contact te komen met je buurt, kunt je inloggen op www.nextdoor.nl. Wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina of @Nextdoor (NL) op Facebook

Ga voor meer inspirerende buurtverhalen rondom eenzaamheid naar:

36 Reacties

 • Goedenavond.
  Het lijkt mij dat eenzaamheid een beetje opgelost kan worden door bij mensen (Het zijn natuurlijk niet altijd ouderen) op bezoek te gaan.
  Als er ouderen om een bezoekje verlegen zitten, wil ik ze graag bezoeken!
  Met vriendelijke groet,
  Aafke Klopman.

  • Het is best lastig om alleen te zijn
   Je wilt niet te veel beroep doen op familie.
   Het is jammer dat je vrienden en kennissen tegen je zeggen dat ze je niet alleen laten maar een jaar verder nu en je ziet niemand meer.

   • Hoi Willem wat jij zegt dat is ook bij mij gebeurd na hartoperatie in aug lijkt wel of mensen bang voor mekaar zijn geworden door die Corona grt gerrit

   • Hallo Willem ik geageer wel wat laat, je hebt gelijk. Ik ben ook alleen en hebt het zelfde meegemaakt, goede vrienden laten je heel gemakkelijk vallen. Het ergste vond ik,dat ik mij zo vergist had in mensen. Ik hoop dat het wat beter met je gaat. Heel veel groetjes Gemma

 • Goede morgen ,er zijn veel mensen die net als ik ,ik ben 83 ,die geen Engels beheersen dus zou het fijn zijn dat er Nederlands gesproken en geschreven zou worden

 • Goeiemorgen allemaal.
  Ik zit door een operatie al heel lang binnen en kan heel weinig .
  En dan heb ik zo een geweldige buurvrouw van 90 jaar die zoveel voor mij doet en die zou ik graag is even in het zonnetje zetten bv een leuk kaartje want door de Corona zijn we toch als ouderen soms best eenzaam .
  Wat zou het leuk zijn als zij is extra aandacht krijgt ze verdiend het echt .
  Gr Adrie.

 • Eenzaamheid,…
  Een begrip wat je het beste voelt tussen mensen,..
  De vraag is,… blijf je dan liever alleen? zodat de eenzaamheid minder heftig is?
  Of,… blijf je juist weg,.. omdat ( onbegrip? onzeker zijn? niet mooi genoeg? of welke reden dan ook )
  ————————————————————————————
  Iedereen zou rustig met een ander moeten om kunnen gaan,.. Maar ik geef toe,.. het is zo egocentrisch geworden.
  Praten met een ander,.. is vaak afstandelijk,… zo van is er wat,.. dan hebben we de hulpverlening
  Terwijl je als medemens soms heel veel kan doen,.. begrip hebben voor mekaar en samen kijken naar,.. maakt ons als mensen(groep) ook minder kwetsbaar.
  Want nu is het de ‘BIG industrials’ tegen de ‘kleintjes’

  • ik ben 83 jaar maar nog redelijk stabiel ik wil graag in deze moeilijke tijd alleen staande en eenzame mensen helpen met een bezoekje of iets anders Maalt mij niet uit

   • Hallo ik ben ook alleenstaande en bezoekjes is dat nog mogelijk met 1.5 m en mondkapjes krijg het al benauwd als ik er aan denk
    Grt gerrit

 • Ik geef mijn ene buurvpuw elke dag soep.Of een maaltijd die ze zelf niet zou koken Mijn andere buurvrouw krijgt een maaltijd van mij. Ze is demeterend hou haar ook wat in de gaten . Hang elke week een gedicht in de lift die de mensen aan spreek.

 • Het is zeker een nare tijd,ik pas goed op.mijn man Doet de boodschappen.zelf zit ik veel thuis zie steeds de zelfde mensen.wordt onderhand wat saai,als in iedereen nu eens aan de regels houd ,wordt het toch sneller Wat beter.

  • Hier hetzelfde, ik zit te veel thuis, mijn man doet de boodschappen. Het meeste laten we bezorgen door de Poeiesz. Maar…die heeft het zo druk dat nadat we de lijst voor de kerstdagen ingevuld hadden en besteld, bleek dat ze die pas na de Kerst kunnen bezorgen. Dus nu moest mijn man toch alles nog halen en zitten we daarna nog tijden met te veel lekkers etc. Haha.
   Door dat binnenzitten, word ik toch al zwaarder…..
   Natuurlijk kan ik mee hondje uitlaten, maar ik word wat lustelozer.
   Bezoek komt zo weinig mogelijk want we zijn erg voorzichtig. Ik ben 82.
   Met de kerstdagen krijgen we wel bezoek, maar niet meer dan 2 tegelijk.
   Ik zal mij nog een keer voorstellen, ben nog maar kort lid.

 • Ik lees dat mensen eenzaam zijn. En gelukkig doen goede buren iets liefs en maken een verzorgend gebaar. Om die reden willen mijn vriendin en ik een eenzame oudere uitnodigen bij ons aan de kersttafel op 1e kerstdag. Echter komen er (ondanks meerdere oproepen via nextdoor) geen reacties uit de buurt. Valt het dan wel mee met de eenzaamheid of is er schaamte om niet te reageren? Wij wonen in de Stationsbuurt in het centrum van Haarlem. Als iemand toch denkt dat hij of zij liever bij ons aan tafel zit dan alleen thuis met de kerstdagen, schroom niet, bel ons. 06-18270314. Liefs Wendy en Martijn

  • Beste Wendy en Martijn,
   Wat een goed initiatief! Jammer dat er nog niet is gereageerd. Hebben jullie het bericht in de Nextdoor app met de omliggende buurten gedeeld (niet alleen je eigen buurt)? Hopelijk kan er iemand aansluiten. Fijne kerst!

 • Sorry ik moet altijd lachen ,,niemand mag met kerst alleen zijn ,,,al jaren zit ik in mijn uppie niet erg hoor 2 katten eten geven kattenbak schoon houden drinken geven 2 honden haren kammen tanden poetsen mandjes uit zuigen ,uit laten ,je hebt altijd werk is dat niet gelukkig ,zo zijn alle dagen het zelfde ook eens een wasje draaien ,,nu ik verveel mij niet ,af en toe het laatste nieuws kijken ,,,prachtig ik klaag niet

  • Ik ook. Fijn dat jij het niet erg vindt, maar ik zit al jaren alleen thuis elke dag weer. Enige die ik af en toe zie is mijn moeder. Ik heb verder niemand, alleen mijn katten. En ook geen vriendinnen, vriend, collega’s, geld, niks!!!
   Dat is echt niks waard………

   • Wil je graag nieuwe mensen bij in de buurt leren kennen? En gezellig samen koffie drinken of samen breien of schaken of zo? Kijk even op de facebookpagina van HobbyomdeHoek. Wij zoeken iemand voor je! Wellicht zit er iemand een straatje verder op je te wachten!

  • Wil je graag nieuwe mensen bij in de buurt leren kennen? En gezellig samen koffie drinken of samen breien of schaken of zo? Kijk even op de facebookpagina van HobbyomdeHoek. Wij zoeken iemand voor je!

 • middag Nextdoor,
  leuk dat iniciatief eenzaamheid helpen oplossen….
  Alleen merk ik hier in Doorn dat niemand reageerd zelfs niet als ik als eerste reageer!
  dus heb ik geen zin meer om dat te gaan doen!
  het moet wel van twee kanten komen!
  ik heb me al opgegeven voor hulp gever ook daar komt er niets van!

  dit is mijn ervaring groet pschiebaan

 • Allereerst wens ik allen een voorspoedig gezond 2021.
  Fijn dat er mensen zijn die oog hebben voor de mensen in hun omgeving. Geweldig idee en een aanrader voor iedereen om met een klein gebaar iets voor een ander te doen. . Omdat ik zelf tot de risicogroep hoor probeer ik een keer per week de boodschappen te halen. Het is voor mij vanzelfsprekend om het boodschappenlijstje van een lieve 88 jarige buurtgenoot op te halen . Elkaar even op afstand gedag zeggen en een glimlach schenken, de kleine dingen die zoveel betekenis kunnen hebben.

  Ééns per week goed beschermd voor zover het kan altijd weer een spannende klus als je bij de risicogroep hoort, maar zo belangrijk om een beetje de eenzaamheid te doorbreken.

 • Ik heb een ontzettend lieve buurvrouw
  Vaak alleen
  Wij app vaak hoe het gaat of voor de boodschappen en mag bij mij komen eten Of kook ik voor haar

 • als iemand zich alleen voelt en wil een keer samen eten, dan wil ik graag koken en samen genieten
  van het gekookte, en wie weet kunnen samen eens resepten uit wisselen

  • Wil je graag nieuwe mensen bij in de buurt leren kennen? En gezellig samen koffie drinken of samen breien of schaken of zo? Kijk even op de facebookpagina van HobbyomdeHoek. Wij zoeken iemand voor je! Wellicht zit er iemand een straatje verder op je te wachten!

 • Ook JONGEREN hebben last van de EENZAAMHEID en ook de OUDEREN onder ons.
  We moeten kijken door met ons ALLEN een bezoekje of kaartje aan deze doelgroep te geven en te brengen.
  Dat moet even worden nagevraagd

  • Beste Jan,
   Je lost eenzaamheid niet op door kaartjes te sturen, hoe goed bedoeld ook. Als je mensen écht wil helpen dan moet je mensen nieuwe netwerken bezorgen. Ze moeten mensen leren kennen bij hun in de buurt op basis van gelijkwaardigheid, bijvoorbeeld door gezamenlijke interesses. Kijk op de facebookpagina van HobbyomdeHoek hoe wij dat doen!

 • Op 17 februari presenteert de Stichting Themater online (livestream) het thema Eenzaamheid. Drie inleiders waaronder Marc Wilson en een panel die hun licht geven op het thema Eenzaamheid. De andere twee inleiders zijn: hoogleraar Anja Machielsen en universitair docent Gerine Lodder. Aan de orde onder meer sociale relaties en weerbaarheid bij ouderen, eenzaamheid onder jongeren en het gemeentebeleid inzake eenzaamheid. Inloggen om deze avond te volgen (17 februari 19.30 – 21.00 uur) via de website http://www.themater.nl. De inlogclip is actief vanaf 12 februari.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited