Verhalen van leden

“Ben je goed voor de wijk, dan is de wijk goed voor jou.”

Geschreven door Leslie Funcken

De buurt Amby in Maastricht was één van de buurten die de afgelopen maand kans maakte op de Gouden Buurt Award 2020. De uitkomsten van de Gouden Buurtenquête tonen aan dat er veel wordt samengewerkt in Amby en maar liefst 72% van de bewoners is bereid elkaar te helpen als er hulp of ondersteuning nodig is. We waren te gast in Amby bij een prachtig initiatief dat dit laat zien: ‘t Kratje van Buurtplatform Amby.

Een sociale koepel over de wijk

Alhoewel de naam het woord ‘platform’ bevat, is de omschrijving ‘buurtnetwerk’ misschien passender. Samen met tientallen enthousiaste inwoners is inmiddels een goedlopend buurtnetwerk opgezet. Een groep actieve buurtbewoners werkt aan het verbeteren van de leefbaarheid en de vitaliteit van Amby. Het buurtplatform bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar en Leon Gadet helpt sinds 2009 mee. Vanaf 2016 als voorzitter.

Tijdens onze ontmoeting met Leon vroegen we hem wat het buurtplatform zo bijzonder maakt: “Het platform wordt gedragen én gedraaid door de buurt. Iedere inwoner in Amby heeft de mogelijkheid om iets te doen en heeft bepaalde kennis. De opdracht van het buurtplatform is om die kennis in kaart te brengen en daar in te zetten wanneer een buurtbewoner een vraag heeft. Het buurtplatform legt als het ware een sociale koepel over de wijk en die koepel wordt gevormd door de inwoners van Amby zelf.”

‘t Kratje

Onder de paraplu van het Buurtplatform organiseren werkgroepen concrete (hulp)initiatieven, waar ‘t Kratje er één van is. Alhoewel het niet officiëel de naam ‘voedselbank’ draagt, is het verstrekken van voedsel en levensmiddelen een belangrijk onderdeel van dit initiatief. Enkele vrijwilligers gaan vrijwel iedere ochtend bij lokale ondernemers langs om producten op te halen die door hen gedoneerd worden. De producten kunnen nog even geconsumeerd worden en gaan anders verloren.

“‘t Kratje omvat meer dan alleen het verstrekken van voedsel, levensmiddelen en hygiëneproducten. De wijkkracht komt in actie wanneer mensen een vraag of hulp nodig hebben. Dit kan financiële hulp zijn, maar ook hulp bij huishoudelijke klusjes of wanneer iemand een sociaal team nodig heeft. Maatschappelijk werkers bijvoorbeeld, staan mensen met een hulpvraag in hun vrije tijd te woord.”, vertelt Leon.

Hart van Nederland kwam ook langs

Wil jij zien hoe Amby te werk gaat? Zie hier de reportage die Hart van Nederland recentelijk maakte over ‘t Kratje. Als je naar 3.32 seconde scrollt zie je hoe buurtbewoners voor elkaar klaarstaan. 

Wil jij ook iets doen?

Leon en de vrijwilligers van ‘t Kratje zijn afhankelijk van donaties om de buurtbewoners van de nodige levensmiddelen en hygiëneproducten te voorzien. Vooral hygiëneproducten, zoals tandpasta en damesverband, zijn schaars. Wil je helpen door producten te doneren? Neem dan contact met ons op via press@nextdoor.nl en wij zorgen er vervolgens voor dat de producten bij Leon en zijn team terecht komen.

9 Reacties

  • wel een goed idee maar dat bestaat al 4 jaar op Voorne Putten waarbij Hellevoetsluis Rockanje, Westvoorne en Brielle ongeveer 140 buurtverbinders hebben die zich inzetten voor allerlei zaken.
    Kijk op “Fijn je te zien” 0f plaats daar zelf oproepen op of zoek een buurtverbinder bij jouw in de buurt zie hier: https://fijnjetezien.nl/ Ook zijn er groepspagina’s te maken op deze site om bijv voor je buurt aan extra voedsel inzameling te doen, of om beweging programma’s op te zetten voor ouderen of juist ongezond levende pubers…

  • Ik ben Musa Kargbo . Ik vindt het heel fijn om jullie te ontmoeten. Het is heel belangrijk als buurt om elkaar te leren kennen . Ik wou zeg gezond leven voor iedereen door deze moeilijke crisis. “ Corona pandemie “. Ik hoop 2021 is een jaar van het nieuwe begin . En een goed toekomst te gemoeten voor ons allemaal. 🙏🖐🏾

  • Mooi verhaal en voorbeeld! Ik ben benieuwd of bewoners die deze hulp en meedraaien het hardste nodig hebben, hun weg naar een dergelijk initiatief ook vinden. Lijkt me waardevol om in contact te komen met iemand vanuit het initiatief om hiervan te leren. Ik ben zelf Buurtwerker in A’dam Noord.

  • Ik kom uit Amby ben er opgegroeid en woon sinds 2007 in Almere. Amby is van oorsprong een heel sociale wijk, de mensen staan daar veel meer in contact met elkaar ‘ons kent ons’ om het maar zo te noemen.
    In Amby komen mensen veelal bij elkaar door het verenigingsleven, die best groot is in de wijk. Daarnaast is Amby een buitenwijk van Maastricht maar nog heel dorps omdat Amby vroeger een dorp was en pas later bij de stad Maastricht is gekomen. Dit zelfde zal je ook in de wijk Heer aantreffen.
    In de randstedelijke gebieden zijn mensen meer op zich zelf en minder sociaal. En daar ligt nu het succes van de wijk Amby de mensen zijn daar Sociaal en meer begaan met elkaar!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited