Verhalen van leden

“Ben je goed voor de wijk, dan is de wijk goed voor jou.”

Geschreven door Leslie Funcken

De buurt Amby in Maastricht was één van de buurten die de afgelopen maand kans maakte op de Gouden Buurt Award 2020. De uitkomsten van de Gouden Buurtenquête tonen aan dat er veel wordt samengewerkt in Amby en maar liefst 72% van de bewoners is bereid elkaar te helpen als er hulp of ondersteuning nodig is. We waren te gast in Amby bij een prachtig initiatief dat dit laat zien: ‘t Kratje van Buurtplatform Amby.

Een sociale koepel over de wijk

Alhoewel de naam het woord ‘platform’ bevat, is de omschrijving ‘buurtnetwerk’ misschien passender. Samen met tientallen enthousiaste inwoners is inmiddels een goedlopend buurtnetwerk opgezet. Een groep actieve buurtbewoners werkt aan het verbeteren van de leefbaarheid en de vitaliteit van Amby. Het buurtplatform bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar en Leon Gadet helpt sinds 2009 mee. Vanaf 2016 als voorzitter.

Tijdens onze ontmoeting met Leon vroegen we hem wat het buurtplatform zo bijzonder maakt: “Het platform wordt gedragen én gedraaid door de buurt. Iedere inwoner in Amby heeft de mogelijkheid om iets te doen en heeft bepaalde kennis. De opdracht van het buurtplatform is om die kennis in kaart te brengen en daar in te zetten wanneer een buurtbewoner een vraag heeft. Het buurtplatform legt als het ware een sociale koepel over de wijk en die koepel wordt gevormd door de inwoners van Amby zelf.”

‘t Kratje

Onder de paraplu van het Buurtplatform organiseren werkgroepen concrete (hulp)initiatieven, waar ‘t Kratje er één van is. Alhoewel het niet officiëel de naam ‘voedselbank’ draagt, is het verstrekken van voedsel en levensmiddelen een belangrijk onderdeel van dit initiatief. Enkele vrijwilligers gaan vrijwel iedere ochtend bij lokale ondernemers langs om producten op te halen die door hen gedoneerd worden. De producten kunnen nog even geconsumeerd worden en gaan anders verloren.

“‘t Kratje omvat meer dan alleen het verstrekken van voedsel, levensmiddelen en hygiëneproducten. De wijkkracht komt in actie wanneer mensen een vraag of hulp nodig hebben. Dit kan financiële hulp zijn, maar ook hulp bij huishoudelijke klusjes of wanneer iemand een sociaal team nodig heeft. Maatschappelijk werkers bijvoorbeeld, staan mensen met een hulpvraag in hun vrije tijd te woord.”, vertelt Leon.

Hart van Nederland kwam ook langs

Wil jij zien hoe Amby te werk gaat? Zie hier de reportage die Hart van Nederland recentelijk maakte over ‘t Kratje. Als je naar 3.32 seconde scrollt zie je hoe buurtbewoners voor elkaar klaarstaan. 

Wil jij ook iets doen?

Leon en de vrijwilligers van ‘t Kratje zijn afhankelijk van donaties om de buurtbewoners van de nodige levensmiddelen en hygiëneproducten te voorzien. Vooral hygiëneproducten, zoals tandpasta en damesverband, zijn schaars. Wil je helpen door producten te doneren? Neem dan contact met ons op via press@nextdoor.nl en wij zorgen er vervolgens voor dat de producten bij Leon en zijn team terecht komen.

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited