Verhalen van leden

De brug die meer dan 60 buren verbindt

Geschreven door Eva de Vaan

Aan het Noord-Hollandse Gooimeer ligt het prachtige plaatsje Huizen, ook wel de ‘Haven van het Gooi’ genoemd. Nicolette woont sinds 7 jaar met haar man aan het water van de Aanloophaven waarover een ophaalbrug loopt. Hiermee wordt niet alleen de brug tussen de twee kades geslagen, maar ook tussen zo’n 60 buurtbewoners. We gingen langs bij Nicolette om te horen hoe ze dit als buurt met elkaar aangepakt hebben. 

© Madeleine Bolle

Wissel van de wacht

“Toen we in Huizen kwamen wonen was er aan de overkant van de Aanloophaven nog een levendige zeilschool, die de ophaalbrug bediende in opdracht van de gemeente. Toen de zeilschool in 2016 stopte, ontstond samen met onze bevriende buren Robert en Lieke het idee om met de buurt de brug te bedienen. De vergoeding vanuit de gemeente konden we gebruiken voor Vaarkracht, de Stichting van onze buren die vaartochten organiseren voor kankerpatiënten en hun naasten.”

Een buurtnetwerk rond de brug

“Een jaar later kregen we de bevestiging van de gemeente dat we de brug als buurt mochten bedienen. We besloten om er een sociaal initiatief van te maken en binnen een maand hadden we 25 enthousiaste brugwachters bij elkaar gebracht. Inmiddels bedienen we de brug met 30 buurtgenoten en stellen nog eens ongeveer 30 buurtbewoners hun diensten vrijwillig beschikbaar voor de brug. Zo is er een schilder die zijn steiger beschikbaar stelt op het moment dat de lampjes opgehangen moeten worden, geeft een buurman Stand Up Paddling clinics bij de brug en heeft een buur voor een website gezorgd. Iedereen brengt wat”. 

Tips voor andere buurten

Als we vragen hoe Nicolette dit bij de gemeente voor elkaar heeft gekregen en welke tips ze heeft voor andere buurten, springen twee tips eruit: 

  1. “Doe iets waar je trots op bent en waar je het liefst mee op de voorpagina van het lokale krantje wilt staan. Het kan helpen om de pers actief op te zoeken om aandacht te vragen voor wensen in een buurt, dan neemt de gemeente de wens ook serieuzer.”
  2. “Geef aan dat je wilt samenwerken met de gemeente, door vaak te bellen en mailen. Dat deed ik, maar ook alle andere brugwachters. We hebben vanaf het begin ons verhaal positief ingestoken richting de gemeente, dat heeft enorm geholpen. We hebben laten zien dat we zelf onze handen uit de mouwen willen steken.”

Een sociaal momentje

“Met de gemeente spraken we af dat iedere brugwachter binnen 5 minuten bij de brug moet kunnen zijn als hij of zij dienst heeft. Ben je klaar met je dienst, dan breng je de sleutel en diensttelefoon – hierop bellen schippers als ze met hun boot de haven binnen varen of verlaten – naar de volgende brugwachter. Dit is gelijk een sociaal momentje, want vaak blijf je nog even kletsen als je de sleutel en telefoon komt brengen.”

“Iedereen kan brugwachter worden, je haalt de brug op door op een knop te drukken. Het maakt dus niet uit wat je leeftijd of lichamelijke conditie is. Zo hebben we brugwachters die door bijvoorbeeld ziekte niet meer kunnen werken. Naar de brug lopen lukt wel. We komen iedere eerste vrijdag van de maand met z’n allen bij elkaar, waardoor niemand zich eenzaam hoeft te voelen. We helpen elkaar op allerlei manieren. Door iemand bijvoorbeeld voor een afspraak naar het ziekenhuis te brengen, maar ook door te gaan wandelen met iemand die het even moeilijk heeft.”  

Droom

“De vergoeding die we krijgen van de gemeente wordt nog steeds voor een groot deel aan Vaarkracht geschonken. Het andere deel investeren we in de buurt. We hebben met z’n allen een buurtboot gekocht en daarnaast kopen we van de opbrengst bloemen voor aan de brug en de picknicktafels langs de kade. In de toekomst hoop ik dat we een keer een feest bij de brug kunnen geven en nautische activiteiten kunnen organiseren in de haven. Het zou geweldig zijn als Optimist on Tour nog een keer langs kan komen en kinderen in Optimistjes kunnen varen.”


Om in contact te komen met je buurt, kunt je inloggen op www.nextdoor.nl.

Wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina of @Nextdoor (NL) op Facebook

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited