Verhalen van leden

Minder eenzaamheid en thuisonderwijs mogelijk door Rotterdamse buurtlaptops

Geschreven door Eva

“Als vrienden vertellen dat ze hun buren niet kennen, dan denk ik: ‘O wat zonde!’”, vertelt Gerard vanuit zijn werkplaats aan huis in het Rotterdamse Blijdorp. Gerard, een echt ‘buurtmens’ zoals hij zelf zegt, en ook wel bekend als ‘De Digitale Klusjesman’, heeft tijdens de coronapandemie iets moois voor elkaar gekregen met zijn buurt. Hij heeft oude computers van buurtgenoten zo kunnen opknappen, dat ouderen ze konden gebruiken om in contact te blijven met hun omgeving en kinderen thuisonderwijs konden volgen.

Waar het begon: computers voor mensen in Malawi via Nextdoor

“In 2019 ontmoette ik een 81-jarige huisarts die 8 maanden per jaar in Malawi doorbrengt. Omdat er daar behoefte was aan computers heb ik op Nextdoor een oproep geplaatst om oude computers te verzamelen van buurtgenoten. Al snel had ik een mooie hoeveelheid apparaten die in Malawi nog jaren kunnen werken”, vertelt Gerard die jaren als manager werkte op het gebied van klantenservice. 

Sprankelende gezichten

Als manager miste Gerard het één-op-één-contact met de klant. Vanuit zijn werkplaats aan huis, die gevuld is met honderden computeronderdelen en apparatuur, is dit contact er wel. “Ik doe het voor die sprankeling in de ogen van mijn klanten. Ik krijg bijna alles gerepareerd. Het maakt me blij als ik iemand kan helpen die met een groot computerprobleem langskomt in de werkplaats en met een werkende en beveiligde computer weer naar huis gaat.”

De kracht van een oproepje

“Mijn inzamelingsactie voor mensen in Malawi smaakte naar meer en ik kwam in contact met Stichting Anders die zich inzet voor hulpbehoevende mensen door middel van geven. Via hen werd ik gekoppeld aan Stichting SOL, die dringend op zoek was naar laptops voor ouderen en gezinnen tijdens de intelligente lockdown van maart. Ik had al redelijk snel een actie in elkaar gezet via Nextdoor. Mijn telefoon stond roodgloeiend en voor ik het wist stonden er 15 buurtbewoners aan de deur en kon ik bij 8 buurtbewoners laptops ophalen”, vertelt Gerard. 

Minder eenzaamheid en thuisonderwijs mogelijk

Ilona, ouderenwerker bij Stichting SOL (Samen Ondernemend Leren), heeft zelf ervaren welke waarde de laptops hebben die Gerard heeft gedoneerd. “Op alle laptops hebben we Skype kunnen installeren, waardoor we onze koffieochtenden digitaal kunnen voortzetten. Dit contact is zo belangrijk. Ouderen kunnen aan de telefoon wel zeggen dat het goed gaat, maar dat weet je soms pas zeker als je iemand ziet.”, vertelt Ilona. “Via onze hulplijn kwam er ook een vraag binnen van een vader die thuis moest werken met 2 kinderen. Gelukkig hebben we daar 2 laptops kunnen installeren, zodat de kinderen thuisonderwijs konden volgen.” 

Voorlopig is Gerard niet van plan te stoppen met zijn actie en staat het nieuwe oproepje al klaar om te delen via Nextdoor met zijn buurt! 


Om in contact te komen met je buurt, kunt je inloggen op www.nextdoor.nl.

Wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina of @Nextdoor (NL) op Facebook

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited