Algemeen

Geven maakt blij: In haar “Blije Keuken” kookt Narda voor buren in nood

Narda, Blije Keuken
Geschreven door Charlotte

Soms hoef je niet veel te bezitten om anderen te kunnen helpen, blijkt uit het verhaal van Narda. De in Rotterdam woonachtige mindervalide vrouw leeft van de bijstand met een weekbudget van 70 euro.

In haar “Blije Keuken” kookt ze maaltijden voor buurtgenoten in nood, die ze gratis kunnen afhalen bij haar thuis. Narda kookt met behulp van donaties en doet daar soms een kleine eigen bijdrage bovenop, iets wat steeds moeilijker wordt vanwege stijgende kosten. Op Nextdoor vertelt ze haar buurt over het initiatief en roept ze buurtgenoten op om kleine donaties te doen.

Boodschappen worden steeds duurder, en de uitkeringen worden niet hoger. Dat is ingewikkeld. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen. Toch kook ik graag, want anders heb ik niets te doen. En geven maakt blij! Inmiddels kook ik voor 26 mensen.

Via Nextdoor en andere sociale media hebben gezinnen (waarvan 95% onder bewindvoering staat) zich bij Narda aangemeld. En hoewel de meesten in haar buurt wonen, zijn er ook enkelen die de hele stad doorkruisen voor een heerlijke warme maaltijd.

Een aantal jaar geleden kwam een van mijn buurmannen in de problemen doordat hij een jongeman in vertrouwen nam en in huis had genomen. Helaas een foute keuze: de jongeman stal zijn geld en vertrok met de Noorderzon. Mijn buurman was alles kwijt, en dus bood ik aan voor hem te gaan koken. Dit was het begin van de Blije Keuken.

Ondanks haar eigen kleine budget kookte Narda met veel plezier voor de buurman in kwestie, die haar hulp zo erg waardeerde dat hij vol lof over zijn buurvrouw sprak.

Het ging als een lopend vuurtje. Binnen de kortste keren wisten meer buren dat ik kookte voor mijn buurman die het niet breed had, en vroegen of ik dat niet meer wilde doen.

Toen de coronapandemie uitbrak, vroeg Narda toestemming van de gemeente om voor de minder bedeelden te koken. En dat mocht! Nu is Narda enkel afhankelijk van donaties – in de vorm van ingrediënten – want geld neemt ze niet aan.

Ik hoef geen hulp bij het koken, maar alle andere vormen van hulp neem ik graag aan. Op maandag 19 februari ontving ik bijvoorbeeld een heel bijzondere donatie. Een Amsterdamse mevrouw – die anoniem wil blijven – zag mijn oproep op Nextdoor en doneerde maar liefst 18 kilogram vlees. Ik ben haar zo dankbaar!

Mede dankzij Nextdoor weet Narda haar initiatief draaiende te houden; ze komt in contact met gulle gevers, maar vindt hier ook meer mensen om voor te koken. Wil jij ook graag iets goeds doen voor jouw buurtgenoten? Het is eenvoudig te regelen via Nextdoor.


Om in contact te komen met je buurt, kan je inloggen op www.nextdoor.nl. Wil je op de hoogte blijven van  ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina.

2 Reacties

  • WOOW, WOOW, Triple WOOOOOOW.
    Wat een kanjer. Ik heb het geluk haar ‘Mijn Maatje’ te mogen noemen.
    Als de halve wereld haar voorbeeld zou volgen was er geen hongersnood, was er geen armoede, en daardoor dus ook geen oorlog.
    Respect, Narda!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited