Ramadan Verhalen van leden

“Van vrijgevigheid word je niet arm” – op bezoek bij Soufyan

Geschreven door Michel Visser

We zijn te gast bij Nextdoor-lid Soufyan uit Weesp. Hij vertelt ons waarom hij meedoet aan de ramadan en wat het hem oplevert. Ook zien we hoe hij tijdens de ramadan verbinding zoekt met de buurt. Samen brengen we eten langs bij Co, één van zijn onderburen en gaan we naar zus Karima voor de Iftar.

Soufyan studeert rechten in Amsterdam en woont al een aantal jaren in Weesp. Vorige week waren we te gast en zagen we hoe Soufyan zich voorbereidt op de Iftar bij zijn zus Karima in Almere. Familie is voor hem heel belangrijk, met name tijdens de ramadanmaand. Voordat we op weg gaan naar Karima, brengen we eten langs bij buren van Soufyan. Een aantal van zijn buren kent hij erg goed, waaronder Co. Ze staan altijd voor elkaar klaar.

Tijdens het bereiden van het bordje eten voor Co vertelt Soufyan mij dat hij juist tijdens de ramadan stilstaat bij de medemens. Natuurlijk niet alleen tijdens de ramadan, maar het zorgt ervoor dat je ruimte hebt in je hoofd om er bij stil te staan. De rest van het jaar is het allemaal meer gehaast, je doet je best en dan is er gelukkig elk jaar weer de ramadan.

De lach op het gezicht van buurman Co is onbetaalbaar. Verrast doet hij de deur open wanneer Soufyan aanbelt met een bordje eten. Het is mooi om te zien wat voor een impact een klein gebaar kan hebben. Inderdaad Soufyan, van vrijgevigheid word je niet arm, maar een lach en een goede buur rijker.


Wil je meer lezen over ramadan, bekijk onze blogartikelen, iedere vrijdag tijdens de ramadan delen we het verhaal van een buur.

12 Reacties

  • Waarom al die aandacht hiervoor? Godsdienst doe je lekker thuis en val je anderen niet mee lastig. islamitische profetieën zijn een anker van regressie, angst, rancune en remming op complete werelddelen, landen en inmiddels ook veel te veel westerse steden en wijken. Niets moois aan.

    • Beste J. Jebbink, bedankt voor je reactie en vraag! Omdat Nextdoor buren verbindt op basis van locatie en niet op basis van voorkeur, komen buren met allerlei verschillende achtergronden in contact. Via de verhalen van leden willen we laten zien wat buren met verschillende achtergronden bezighoudt en we hopen dat dit bijdraagt aan het begrip voor elkaar. Vervelend om te horen dat de verhalen over de verbindende rol tijdens de ramadanmaand bij jou juist averechts lijken te werken, dat is niet onze intentie. Fijne dag! Eva

  • Ik vind het onderhand welletjes, dat U iedere dag opnieuw aandacht besteedt aan een uiting van het geloof ,,,in dit geval van moslims in Nederland. ik heb tijdens de afgelopen ‘vastenperiode’ helemaal niets daarover op Nextdoor gelezen. De ramadan wordt echter uitgebreid uitgemeten en op de koop toe een uitgebreid interview met een islam belijder. Hoe komt zo’n ‘Nextdoorteam’ erbij om zoveel aandacht te geven aan een uiting van geloof. Is het merendeel van U moslim, vroeg ik mij af..? Ik lees niks over ‘hindoeïsme’ over ‘boedisme’ over ‘christendom’ (en dat is prima ook)….maar waarom dan wel over de Islam..??? U moet daarmee stoppen. Wat mensen geloven moeten ieder voor zich weten en ik bekritiseer geen enkele gelovige van welke godsdienst dan ook, maar je hoeft er geen reclame voor te maken in dit medium. U zit op de verkeerde weg met dit soort berichtgeving. Het geloof is vrij in Nederland en da tmoet ook zo blijven. U moet geen partij kiezen in welk geloof volgens U zaligmakend zal zijn.

    • Beste F. Stelt, bedankt voor uw reactie en heldere standpunt. Het is niet onze intentie om partij te kiezen en we vinden het dan ook vervelend dat dit wel zo op u overkomt. Omdat Nextdoor buren verbindt op basis van locatie en niet op basis van voorkeur, komen buren met allerlei verschillende achtergronden met elkaar in contact. We hopen dat de verhalen waarin verschillende achtergronden worden belicht Nextdoor-gebruikers inspireren en het wederzijdse begrip groeit. De ramadanmaand is inmiddels afgelopen en binnenkort verschijnen er weer andere buurtverhalen op onze blogpagina. Hopelijk zorgt dat voor een positieve ervaring. Fijne dag! Eva

  • Wij waren ook blij verrast toen ons nieuwe buurjongetje Hassan met zij zus een bordje met heerlijke koekjes kwam brengen vanwege het Suikerfeest. Zo lief en zo kun je dus ook met elkaar omgaan!

    • Beste Johan, dank je wel voor je reactie en terechte vraag! Omdat Nextdoor buren verbindt op basis van locatie en niet op basis van voorkeur, komen buren met allerlei verschillende achtergronden met elkaar in contact. We staan regelmatig stil bij de verbindende rol van christelijke feest- en gedenkdagen, zoals Kerstmis en Pasen. Juist omdat er zoveel diversiteit is willen we ook andere dagen onder de aandacht brengen. We hopen dat buren hierdoor meer over elkaars achtergrond te weten komen en wederzijds begrip krijgen. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om via verhalen van leden meer over de verbindende rol van de ramadanmaand te vertellen, een volgende keer kan dat rondom een ander geloof zijn. Welk geloof vind jij dat we hierin niet moeten vergeten? We hopen dat dit je terechte vraag beantwoordt. Fijne dag! Eva

  • Asselaam alaikoem .jammer dat ik dit nu pas zie .Alhamdoeliellah super wat goed .ik ben ook altijd op zoek naar mensen die hulp nodig hebben .maar het is moeilijk te vinden .Ik wil graag mee doen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited