Algemeen

Samen rennen voor War Child – Doe met Nextdoor mee aan de Dam tot Damloop

Geschreven door Michel Visser

Op zondag 22 september rennen we samen voor War Child. Hieronder lees je het verhaal van Adnan, een van de teamleden van TeamUp, die in Amsterdam met kinderen uit oorlogsgebieden werkt. Wij waren benieuwd naar hoe hij kinderen helpt en hoe een dag bij TeamUp eruit ziet. Loop jij ook mee met je buren en ondersteun je de activiteiten van War Child?

  1.  Wat is TeamUp en wat doen jullie in Amsterdam?

Er zijn wereldwijd meer mensen op de vlucht dan ooit tevoren. Ook in Nederland zijn de afgelopen jaren duizenden vluchtelingen aangekomen, op zoek naar veiligheid, rust en bescherming- waaronder veel kinderen en tieners die met of zonder ouders en familie vluchtten. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland hebben als reactie hierop besloten hun jarenlange ervaring en expertise te bundelen in TeamUp, het project voor gevluchte kinderen in Nederland.TeamUp biedt gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zodat kinderen van 6 tot 18 jaar leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan en hoe ze weer in contact komen met andere kinderen. De vaardigheden die ze bij ons opdoen, zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s, zoals boosheid, respect en vriendschap en komen weer van pas in hun dagelijks leven. We zijn sinds het begin van het project in mei 2016 actief geweest op verschillende locaties in Amsterdam en werken nu nog steeds in de locatie aan de Willinklaan.

2. Wie ben je en waarom werk je voor War Child / TeamUp?

In Nederland heb ik zelf in zes verschillende AZC’s gewoond. In alle AZC’s zag ik telkens dat kinderen op dezelfde manier hun dag doorbrachten. Ze misten aandacht, routine en een goede structuur. Vooral het zien van het grote verschil tussen de kinderen in het AZC en de kinderen uit de buurt vond ik oneerlijk. Alle kinderen verdienen een eerlijke kans in het leven. Dat was voor mij ook de reden om me bij TeamUp aan te sluiten, omdat het in ieder geval een keer per week structuur, routine en plezier biedt! En het geeft kinderen de ruimte om kinderen te zijn.

3. Hoe ziet een dag van TeamUp eruit?    

Voorbereiding, implementatie en evaluatie zijn de kernpunten in een TeamUp activiteit. Ons TeamUp vrijwilligersteam ontmoet elkaar iedere week op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip bij het AZC. Dan plannen we de activiteit en bespreken we hoe we alles gaan uitvoeren. Vervolgens doen we onze ronde om te kinderen te verzamelen en gaan we samen naar de locatie waar we iedere week onze activiteit uitvoeren. Dat is altijd op dezelfde plek, tenzij het buiten zonnig is… dan spelen we buiten! Een TeamUp sessie met de kinderen is een combinatie van plezier, structuur, communicatie en samenwerken. Aan het einde van een sessie geven we de kinderen high-fives als ze naar huis gaan. Vervolgens evalueren wij de activiteit en bekijken we wat er goed ging en waar ruimte is voor verbetering voor de volgende week.

4. Kom je kinderen die je hebt geholpen jaren later nog wel eens tegen en hoe gaat het verder met ze nadat ze aan de slag zijn gegaan met jullie?

Het gebeurt niet vaak dat ik kinderen tegenkom nadat ze verhuisd zijn uit het AZC. Laatst stond ik in de tram en zag ik een van de kinderen die mee heeft gedaan aan TeamUp. Het was nog vroeg in de ochtend en hij was op weg naar school toen hij me zag. Hij kwam erg enthousiast op me af, stelde heel veel vragen en vroeg of we voortaan ook TeamUp op zijn school konden doen. Het is geweldig om te horen dat kinderen het zo leuk hebben gehad bij TeamUp. Het overkomt me ook weleens dat kinderen die ik nooit ontmoet heb mijn TeamUp shirt herkennen. Ze komen dan lachend op me af om te vragen of we vandaag nog gaan spelen. 

5. Hoe kunnen we lokaal helpen om kinderen uit oorlogsgebieden goed op te vangen, wat kunnen we als buurt bijdragen?

Door het doen van vrijwilligerswerk, iets te doneren of door zelf geld op te halen. Ik denk dat we allemaal iets kunnen bijdragen om een daadwerkelijk verschil te maken in de levens van kinderen die geen eerlijke kansen hebben gekregen. De grote vraag die men zichzelf kan stellen is: Wat kan ik doen om te helpen? Zelf weet je het beste op welke manier jij kan helpen. Dit kan door het ondersteunen van programma’s of het leveren van een bijdrage als vrijwililger. Het helpt ook al als mensen eens met hun buren of collega’s in gesprek gaan over het belang van programma’s die het emotionele welzijn van kinderen verbeteren. Vooral wanneer het gaat om kinderen die zijn getroffen door oorlog.

Heel gaaf ook dat er vanuit Nextdoor een oproep is gedaan om gezamenlijk de DamTotDamloop te rennen voor War Child. Mooi als er een groep sportieve Amsterdammers zich op deze wijze gaat inzetten om zo de kinderen te helpen! Hopelijk zien we een mooie Nextdoorgroep bij de start op zondag 22 september!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited