Algemeen

Neem “vijf minuutjes”: Inspirerende verhalen van buren die bij elkaar komen

Geschreven door Sarah Friar

Sociaal isolement en eenzaamheid treft buren over de hele wereld. Vorige week deelde ik een brief aan Buren die bespreekt hoe we allemaal kunnen samenwerken om diepere banden binnen onze gemeenschappen te bouwen. Buren over de hele wereld doen het werk om het ijs te breken en nieuwe buren te ontmoeten, en elk van deze nieuwe verbindingen tussen buren draagt bij aan de samenhang van onze wereldwijde samenleving. 

Deze week moedigen we je aan om vijf minuutjes te nemen om de volgende verhalen van leden te lezen en je te laten inspireren door de verhalen. We hopen dat je geïnspireerd bent om “vijf minuutjes” te helpen, of om hulp te vragen, in je buurt, en je ervaring te delen met je buren op Nextdoor. Een snel gesprek in uw lokale winkel of klop even op de deur van een buurman die het misschien moeilijk heeft, dit kan het verschil maken.  

Abraham – Alexandria, VA, United States 

Toen Abraham naar Alexandrië (Virginia, Verenigde Staten), verhuisde, vond hij het moeilijk om een goede band met zijn nieuwe buren te vormen. Hij ging op Nextdoor om te vragen of er mensen in zijn buurt geïnteresseerd waren om iemand nieuw te ontmoeten. Abraham kreeg meer dan 50 reacties van verschillende buren die allemaal één ding gemeen hadden: het verlangen om vriendschappen te onderhouden. Toen hij ontdekte dat andere vaders het ook moeilijk hadden om contacten te leggen met hun buren, greep hij de gelegenheid aan om een mannen sociëteit op te richten die twee keer per maand bijeen komt voor een nieuwe activiteit om gevoelens van eenzaamheid en sociale isolatie tegen te gaan.

Dankzij het succes van zijn mannenclub ging Abraham een stap verder en creëerde een nieuwe campagne: 30 Koffies in 30 Dagen met 30 Buren. De uitdaging is eenvoudig – ontmoet elke dag bij een lokaal café een van je buren uit de buurt.

“Met Nextdoor, heb je de mogelijkheid om offline verbinding te maken met de buren,” deelde Abraham mee. “Ik hoop dat ik meer mensen kan aansporen om mensen in groepsverband bij elkaar te brengen in hun gemeenschap.

René – Paris, France 

De 71-jarige René richtte de P’tit Bistrot Solidaire op, een gastvrije plek waar buren van alle leeftijden en achtergronden elkaar kunnen leren kennen, met elkaar kunnen praten en uiteindelijk hun relaties met buren kunnen verdiepen. René werd geïnspireerd om de P’tit Bistrot Bistrot Solidaire te openen na het horen van de ‘Ma Porte est Ouverte’ (Mijn deur staat open) campagne van Nextdoor, waarbij buren uit heel Frankrijk werden uitgenodigd om bevriend te raken met mensen die tijdens de decembermaand misschien eenzaamheid ervaren. Met donaties van lokale restaurants en cafés was het eerste P’tit Bistrot Solidaire evenement een groot succes. René was in staat om 38 van zijn buren samen te brengen en heeft dit initiatief voortgezet in de hoop de sociale verbinding van zijn lokale gemeenschap te versterken. René: “In de metro gebruikt iedereen zijn smartphone in plaats van naar elkaar te kijken. Met een platform als Nextdoor is technologie een manier om elkaar te ontmoeten! Nextdoor voorziet in de behoeften van de huidige samenleving.”

René heeft Nextdoor Frankrijk geïnspireerd om ‘Petits Cafés Solidaires’ te lanceren – een zomer initiatief dat buren van Nextdoor uitnodigt om elkaar solidair te ontmoeten voor een leuke activiteit. We hadden het voorrecht om te helpen bij het opstarten van een van de eerste activiteiten in Lyon eind juni. 

Cheryl – New South Wales, Australia 

Als moeder, met recent het lege-nest-syndroom, die een nieuw hoofdstuk van het leven ingaat, richtte Cheryl uit Randwick, New South Wales Australië, zich tot Nextdoor voor een eenvoudige en laagdrempelige manier om nieuwe relaties op te bouwen. Zij deelde een post die buren uitnodigt om een ,,drankje” en een praatje te delen en de reactie was overweldigend – honderden commentaren en bedankjes  later, had Cheryl tientallen buren enthousiast om bij een lokaal park voor het eerste elkaar te ontmoeten. Cheryl zegt dat de groep nu van plan is om elkaar regelmatig te ontmoeten, “Ik hou van een praatje, maar het maken van vrienden kan een tijdje duren om te zien of je hetzelfde karakter en dezelfde waarden deelt. Nextdoor kan de bal aan het rollen krijgen tussen buren of het nu is om een stoel te verkopen, of als iemand een gloeilamp moet vervangen, of als je gewoon met iemand een kopje thee of koffie wil drinken”.

Angela – Cumbernauld, Scotland

Angela kreeg begin 2014te maken met angst en paniekaanvallen, maar het duurde bijna een jaar om een goede diagnose te krijgen en nog langer om hulp te vinden in de buurt van haar huis in Cumbernauld, Schotland. Angela besloot moedig om het heft in eigen handen te nemen: als er geen toegankelijk ondersteunend netwerk in haar woonplaats was, dan zou ze er een creëren. En daarmee was ‘Peace of Mind’ geboren. 

Toen ze een ansichtkaart kreeg die haar uitnodigde om bij Nextdoor te komen, wist ze dat het de perfecte plek zou zijn om hulp en steun te zoeken in haar gemeenschap. Nextdoor maakte het voor haar heel gemakkelijk om contact te leggen met haar buren en haar Peace of Mind hulpgroep te delen met de buurt. Nu plaatst ze regelmatig updates over de inloopbijeenkomsten, deelt ze nuttige informatie en advies, en peilt ze de lokale bewoners naar hun meningen en zorgen over de geestelijke gezondheidszorg in de omgeving. Angela’s steungroep heeft mensen een veilige ruimte geboden om zich open te stellen en te delen hoe ze zich voelen met mensen die het begrijpen en er om geven. Voor sommige leden heeft het een doel teruggegeven in het leven en voor anderen heeft het de mogelijkheid geboden om hun partners mee te nemen om de geestelijke gezondheidsproblemen beter te begrijpen.

Joan – Barcelona, Spain

Joan uit de wijk l’Eixample in Barcelona stelde zich ten doel zijn droom te verwezenlijken en een documentaire over het belang van ‘de gemeenschap’ te filmen. Hij plaatste het idee op Nextdoor en kreeg steun van meer dan 40 buren die zich vrijwillig inzetten voor de lokale filmmaker. Met buren die de rollen van acteurs, visagisten, geluidstechnici, scenarioschrijvers en zelfs cameramensen vervulden, was de productie een groot succes. Twee maanden geleden hadden deze buren elkaar nog niet eens ontmoet en nu hebben ze niet alleen samen een prachtige film gemaakt, maar ook veel nieuwe vriendschappen opgebouwd. “Het leek magisch, iedereen wilde voor niets helpen”, deelde een groepslid. “Nextdoor heeft me weer vertrouwen in de mensheid teruggegeven”. 

Het creëren van echte verandering kan slechts vijf minuutjes duren. Hoe ga jij vijf minuutjes nemen om je te verbinden met een buurman? Deel het met ons in de commentaren hieronder – we horen het graag!

11 Reacties

 • Ik ben deze zomer en ook anders veel alleen, door het verlies van al mijn dierbare. Daarom ben ik opzoek naar mensen die samen met mij activiteiten willen ondernemen. Ik kom uit Dongen en beschik over een auto

  • Ik weet niet waar je woont maar ik denk dat er best wel mogelijkheden zijn om mensen te ontmoeten, maar ik denk dat het vaak moeilijk is om toe te geven dat je je eenzaam voelt, vraag eens rond in je woonplaats. De Zonnebloem is misschien een organisatie die wat voor je doen kan. Sterkte en ga er voor.

 • Wat een mooie verhalen! Hartverwarmend! Net als Natasja ben ik ziek en sinds een jaar weduwe. Ik ben 65 jaar en heb een heel actief werkzaam leven geleid. Nu lig ik samen met mijn heel oude hond de meeste tijd op bed en dat doet emotioneel veel met me. De dagen voelen niet meer vanzelfsprekend. Om hulp vragen is niet makkelijk. Deze verhalen geven me net het zetje dat ik nodig had. Dus bij deze: help! Het gaat even te moeizaam!

 • Inderdaad mooie initiatieven om zo iets te organiseren. Ik doe zelf bij ons in de flat regelmatig diners, maar deze oudere buren ken ik al heel lang.Zeker in de winter komen oudere mensen minder vaak de deur uit. Bij ons in de buurt Rotterdam “Maritime District “tussen Blaak en Boompjes is niet echt een café
  waarmee je zo iets kunt organiseren. Of er moet iemand zich melden die toevallig ook bij Nextdoor zit ? Dan kunnen we gezamenlijk wat initiatieven in de buurt ontwikkelen

 • ik ben een 70 jarige man met een klein hondje en een eigen oude Camper waar mee ik op stap ga .
  Maar ik voel me best wel eenzaam vooral met Sinterklaas,Kerstmis, oud en nieuw maar toch ook wel als ik met mijn campertje weg ga het reizen alleen al heb je de hondje bij je hij zegt niks terug maar kijk je wel begripvol aan, mijn familie heb ik ook niet meer zij laten me barsten I.V.B.M.ze vinden mij maar een DOMME jongen dus kan ik ook niet meer op terugvallen als mij iets zou overkomen ik durf ook geen contacten aan te gaan bang dat ik ben dat ze mij ook voor een domme man gaan aanzien.
  maar toch wil ik dit proberen want alleen is ook maar alleen.
  Ik hoop niet dat jullie dit gaan zien als een JANK VERHAAL WANT DAT IS NIET DE BEDOELING VAN MIJ.
  VRIENDELIJKE groet Will Kleisterlee

 • Geweldig
  vrijblijvend
  steunend
  mens onder de mensen
  verbondenheid
  raak elkaar niet kwijt
  MENS (buur) wat ben je mooi

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited