Algemeen

De scholen zijn weer begonnen: tips van Veilig Verkeer Nederland

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

Scholieren zijn na de vakantie extra opgewonden over het nieuwe schooljaar en schatten verkeerssituaties niet altijd even goed in. Dit zorgt helaas voor meer ongelukken dan in de rest van het jaar. Daarom geeft Veilig Verkeer Nederland tips om het verkeer veilig te houden.

Tips voor ouders om kinderen voor te bereiden op de route naar school:

 1. Een veilige fiets is een eerste vereiste. Doe daarom een fietscheck! Werken de remmen nog goed? Is de hoogte van het zadel en het stuur nog steeds goed afgestemd op de groei van de kinderen? Doen het voorlicht en het achterlicht het nog? Zit het krat of de mand nog stevig vast op de fiets en zit het niet voor de voorlamp?
 2. Oefen de nieuwe route samen. Brugklassers en kinderen die naar een nieuwe school gaan, fietsen voor het eerst een nieuwe route. Het is bij het oefenen goed om achter de kinderen te blijven fietsen, zodat je ziet wat ze doen. Fiets de route een paar keer samen en wijs onderweg op mogelijke gevaarlijke situaties. Nieuwe vriendjes en vriendinnetjes zijn al spannend genoeg.
 3. Maak afspraken over het gebruik van mobiele telefoons. Door al fietsend te appen of bellen, mis je hele stukken onderweg en door muziek hoor je het verkeer minder goed. Geef hierin als ouder het goede voorbeeld. Zowel op de fiets als in de auto.

Tips voor automobilisten om het aantal ongelukken direct na de zomervakantie terug te dringen:

 • Focus op het verkeer. Houdt u in het verkeer met één ding tegelijk bezig en maak dus geen gebruik van de telefoon tijdens het autorijden.
 • Vertrek op tijd. Hierdoor rijdt u meer ontspannen en niet te snel.
 • Let vooral ook op uw snelheid in de bebouwde kom. Vooral daar kunnen schoolgaande kinderen onverwachte slingerbewegingen maken.
 • Breng de kinderen zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school. Toch met de auto? Parkeer uw auto dan niet pal voor school, maar iets verder weg. Dat geeft de schoolgaande kinderen meer ruimte om veilig bij school aan te komen.

Meedoen is makkelijk. Samen houden we de Nextdoor buurten veilig.

 

7 Reacties

 • In de wijk Rietkampen zijn de laatste tijd door de gemeente de paaltjes op de fietspaden verwijderd.
  Lijkt heel handig maar het blijkt nu dat het Rietkampenpad door auto”s !!!! wordt gebruikt. Ook rijden er auto’s rechtdoor vanuit het Vondelingpark naar het Prof. Oudpark. Fietsers zijn hier niet op bedacht. Levensgevaarlijk, er wordt ook nog eens keihard gereden. De wijkagent weet hier inmiddels van. Wees gewaarschuwd.

  • De politie doet hier niet veel mee, bekeuren maar dat is maar een enkeling, beter de gemeente hiervoor bellen dit is namelijk hun werk !

 • ik zie alleen maar foto’s van de scholen zijn weer begonnen met fietsende jeugd die geen telefoon in de hand heeft. terwijl de werkelijkheid toch echt anders is.

  de gemiddelde fietser heeft overal maling aan, de jeugd op de fiets helemaal.

  het zou fijn zijn als de ouders en de scholen hier zelf ook wat meer aandacht aan zouden besteden.

  neemt niet weg dat we allemaal beter op moeten letten nu deze kwetsbare groep ook weer de weg op gaat

  • Ik ben het met bovenstaande geheel eens maar wil ook pleiten voor een algemene veiligheid voor alle weggebruikers.

   Houdt een beetje méér rekening mét elkaar!

   Ik wil tevens als Maastrichtenaar de automobilisten die gebruikmaken van “De Groene Loper” (en voor hen die dat nog niet weten) het nieuwe groen gebied bovenop dubbeldeks tunnel dat dit jaar klaar gekomen is, dat deze bestuurders zich als Gast gedragen en minder dan 50 km per uur rijden. Omwonenden hebben 50 jaar een autoweg voor hun deur gehad en hebben géén behoefte meer aan mensen die geen controle over hun rechter voet (willen) hebben.

 • Ik wil vooral de weggebruikers in Maastricht oproepen om de “Groene Loper” en met name de ventwegen niet als racebaan te bereiden maar als Gast te gebruiken.

  30 km is hier méér op zijn plaats dan 50km per uur!
  Dit komt vooral de omwonenden en al het langzame verkeer ten goede ?. De omgeving heeft 50 jaar een autoweg gehad en hebben geen behoefte aan automobilisten die geen controle (willen) hebben over hun rechter voet.
  Dit geldt ook voor de 30 km straten die op “Groene Loper” uitkomen.

 • Zou fijn zijn wanneer de gebruikers van het zernikefietspad in Groningen ook eens rekening houden met de fietsende bewoners van de zijstraten!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited