Algemeen Product

Tips: Hoe zet je buurtpreventie op?

Geschreven door Erwin Tjan

De donkere dagen zijn weer aangebroken. Een reden voor buurtpreventieteams om extra alert te zijn en de buurt veilig te houden. Eerder deelden we al tips over wat je zelf tijdens je vakantie kunt doen aan buurtpreventie. Maar hoe organiseer je buurtpreventie het beste via Nextdoor?

1. Nodig de lokale buurtpreventiecoördinator uit voor Nextdoor
Ken je het buurtpreventieteam in jouw buurt al? Nodig ze uit voor jullie buurt op Nextdoor. Zo ontdekte het buurtpreventieteam in Hendrik-Ido-Ambacht dat hun activiteiten versterkt konden worden met de sociale functies die Nextdoor te bieden heeft.

2. Download de Nextdoor app
Heb jij Nextdoor al op je telefoon? Dat is handig want bij een dringende waarschuwing in je buurt krijg je direct een push notificatie. Zo ben je nog sneller op de hoogte. De app is beschikbaar in de Google Play Store en de App Store.

3. Leg contact met de Topleden van je buurt op Nextdoor
Vele handen maken licht werk. We adviseren elke buurt om meerdere Topleden aan te stellen. Waar de één zich liever richt op gezellige buurtactiviteiten, kan de ander buurtpreventietaken op zich nemen. Wist je dat je via een privé-bericht rechtstreeks contact kan leggen met de Topleden uit je buurt?

4. Houdt naastgelegen buurten op de hoogte
Criminaliteit houdt zich niet aan buurtgrenzen. Door belangrijke berichten ook te delen met omliggende buurten blijft iedereen alert. Topleden van omliggende buurten kunnen ook direct contact met elkaar leggen. (link werkt niet voor niet-Topleden)

5. Hang het Nextdoor buurtpreventiebord en/of stickers op in de buurt
Dieven doen het liefst ongezien hun werk. Als zij het gevoel krijgen dat de buren meekijken slaan ze een buurt sneller over.

6.  Hoe meer ogen en oren, hoe veiliger de buurt
Tot slot, nodig alle buren uit voor Nextdoor. Dat kan via onze app bijvoorbeeld gemakkelijk via WhatsApp. Dat draagt niet alleen bij aan de veiligheid, maar is ook  gezellig! Wie weet vindt je dan ook snel die handige loodgieter, lieve oppas, weggelopen kat of leukste evenementen voor de feestdagen op Nextdoor.

Tot slot, wist je dat…
… je op de buurtkaart direct kun zien wie er lid zijn in de buurt?
… je je kunt aanmelden voor dringende waarschuwingen per sms?
… je meer informatie kunt vinden op onze Buurtpreventie pagina?

16 Reacties

 • Hoi Erwin,

  Er zijn ook van uit de politie mooie digitale brochures die verspreid kunnen worden. Ik zal ze je morgen sturen.

  • De borden en stickers zullen op verschillende webshops voor buurtpreventieborden en-stickers worden aangeboden. Je herkent het bord aan bovenstaand plaatje bij deze blog. Veel succes in jullie buurt!

 • Riekt naar angst zaaien en eigen rechtertje spelen. Benader je medemens liever positief en opbouwend. En hoe zit het met ieders privacy?

  • Hi Carla,
   Dank voor je reactie. We hebben Nextdoor opgezet om een plek te bieden waar buren gemakkelijk en in een besloten, veilige omgeving een positief en opbouwend gesprek met elkaar kunnen aangaan. Veel succes in jullie buurt gewenst.

  • Hmm, Ik denk zelf dat dit een beetje ligt aan de buurt waar je zit. OOk met buurt preventie kan je zeker positief zijn.
   Een praatje maken, gewoon sociaal zijn. Preventief werkt beter dan repressief, (dat je je moet handelen om erger te voorkomen)
   Ik zelf woon in een buurt, waar toch wel wat criminaliteit is.
   Vaak komt klein criminaliteit voor, uit verveling.. dus inventarisatie van de buurt- door een klein beetje dingen in de gaten te houden. (mandaad niet zo nodig met camera dan) Ik stel mij voor : De hond uit laten. voor andere er te zijn. Als je weet waar mensen wonen, en je ziet dat er wordt ingebroken loop je dan weg?

 • Beste nextdoor medewerker. Hoe komen we aan een bord en stickers. Met vriendelijke groet Natasja van Haasen Raadgever

  • Hi Natasja,
   Dank voor je vraag. Dit zal op verschillende webshops voor buurtpreventieborden en stickers worden aangeboden. Je herkent het ontwerp van het bord aan bovenstaand plaatje bij deze blog. Veel succes in jullie buurt. Stuur je ons een foto als het bord of sticker hangt? We zijn benieuwd!

 • In Zoetermeer hebben we al jaren WAS, wijk en agent samen. Elke wijk heeft een of meer wijkagenten en zij lopen, fietsen samen met bewoners door de wijk. Vaak met een opdracht en soms in samenspraak met de wijkagent.

 • Ik heb binnenkort een gesprek met medewerkers van de LEV-groep Helmond en de wijkagent om te praten over het buurtpreventiewerk in de nieuwbouwwijk Suytkade.
  Afhankelijk van dat gesprek beslis ik of ik medewerking ga verlenen aan buurtpreventie.
  Ogen en oren openhouden is altijd belangrijk, maar ik ben wel van mening dat we in Nederland geen Amerikaanse toestanden moeten krijgen. Daarmee bedoel ik dat in de USA de angst regeert, vroeger vermoedden de Amerikanen achter elke boom een communist en tegenwoordig denken ze dat achter elke boom een moslimterrorist staat.
  Dát moeten we hier dus niet hebben, want dat verlamt de samenleving.

  • Hi Leo,
   Nextdoor is speciaal gericht op breed buurtcontact. Om elkaar te helpen en op een positieve manier het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Juist die sociale contacten en onderlinge samenhang dragen bij aan het gevoel van veiligheid in de buurt. Hopelijk is Nextdoor daarom juist een goede oplossing voor het buurtpreventiewerk in jullie buurt. Succes en neem bij vragen vooral contact op met onze helpdesk.

 • Tijdens mijn ronde voor het Buurt Preventie Team Voorburg West, kwam ik iemand tegen die me op Next door attendeerde een mooie manier om te kijken hoe en waar we elkaar kunnen waarschuwen.
  daar we ook de wijk omgeving Westeinde erbij hebben gekregen is Next Door ook een mooie manier om er vrijwilligers bij te krijgen die zich inderdaad ook geroepen voelen om van Voorburg West een Veilige Buurt te maken. We hebben jullie hard nodig en hopen op meer deelnemers.
  Als je binnen zit kan je mooi een stuk van je buurt in de gaten houden, Maar loop je met ons mee dan heb je na afloop een veel beter gevoel, en kan je zeggen ondanks dat je er jaren woont, hier ben ik nog nooit geweest, dus een ronde van twee uur en je kan weer met een bevredig gevoel naar huis. voel je er iets voor meld je dan aan bij bptwest@gmail.com

  Geer de jager
  Coördinator
  bptwest@gmail.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited