Verhalen van leden

Hendrik-Ido-Ambacht versterkt buurtpreventie met sociale functies buurtapp

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

Toen Gertjan, Pieter en Patrick van het buurtpreventieteam in Hendrik-Ido-Ambacht op zoek gingen naar een nieuwe manier om de buurt te versterken, kwamen ze uit bij buurtapp Nextdoor. Met succes: alle buurten in de gemeente zijn inmiddels aangesloten bij Nextdoor. Waarom de buurtapp al zo goed werkt in hun buurten? Daarover spraken zij deze maand met Weekblad de Brug.

Samenwerking met alle partijen
Samenwerking is volgens Gertjan, coördinator van het buurtpreventieteam, van groot belang voor succesvolle buurtpreventie. “Tweerichtingsverkeer tussen ons team, politie, brandweer, woningbouwvereniging én de buren werkt het beste. We letten op alles; of auto’s, deuren en tuinpoorten goed zijn afgesloten, een schuine stoeptegel of kapotte straatverlichting en natuurlijk verdachte situaties”.

Hendrik Ido Ambacht buurtpreventieteam
vlnr: Patrick Langendoen, Pieter Cats, Gertjan Kleinbloesem

Vermenging van sociale functie en preventie
“De app is gericht op sociale cohesie in brede zin en buurtpreventie vormt er een onderdeel van. Zo wordt de buurtapp ook gebruikt om spullen te ruilen of om onderling te contact te leggen tussen de buren in de wijk”. Nextdoor is daarmee allesbehalve een vervanging van buurtpreventie, maar juist een belangrijke versterking door de vermenging van de sociale functie en preventie. En die kwaliteit in de buurt is belangrijk, benadrukt Pieter: “Je buurt blijft je buurt. Er gebeurt genoeg in de wereld om je druk over te maken, maar wat er in je eigen buurt gebeurt heeft rechtstreeks invloed op je dagelijks leven.” Ook burgemeester Jan Heijkoop ziet de potentie van beter buurtcontact met Nextdoor en heeft zich achter het initiatief geschaard. Hij hoop dat buren elkaar hiermee nog beter weten te vinden.

Top 5 handige app functies op een rijtje:
1. De buurtkaart: zie gemakkelijk wie er lid zijn
2. Dringende waarschuwing: alarmeer snel alle buren
3. Verificatie: weet zeker dat alle deelnemers je buren zijn
4. Berichtcategorieën: kies welke type berichten je interessant vindt
5. Groepen: voor buren met specifieke interesses zoals hardloopclubjes of buurtpreventieteams


Heb je ook een mooi verhaal over hoe Nextdoor in de buurt wordt ingezet? Mail ons via: contact@nextdoor.com

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited