Verhalen van leden

Helga slaat de brug tussen ouderen met dementie en andere buurtbewoners

Geschreven door Eva

Als je altijd vol in het leven hebt gestaan en vervolgens dementie krijgt, dan is het niet over.

Helga werkt als activiteiten therapeut bij de kleinschalige woonlocatie Amsta Van ‘t Hofflaan in het Amsterdamse Watergraafsmeer  waar 66 ouderen met dementie wonen. “Ik vind het belangrijk dat onze bewoners net als iedereen in de Watergraafsmeer het gevoel hebben dat ze erbij horen. Ook als je dementie hebt kun je een netwerk behouden en daar help ik onze bewoners mee”, vertelt de gepassioneerde Helga die zelf in Hillegom woont maar zich door haar werk sterk verbonden voelt met de Watergraafsmeer, of zoals ze zelf zegt ‘het dorp in Amsterdam’. “Vaak is er een negatief beeld rondom verpleeghuizen, dat er niets meer met je gebeurt als je daar woont. Wij zorgen er juist voor dat onze bewoners onderdeel zijn van het leven in de buurt.”

Helga’s aanpak

Helga is een belangrijke schakel tussen de bewoners van de woongroep en de buurtbewoners: “Ik zet vaak de eerste stap door activiteiten te organiseren in de buurt, onze deuren open te zetten op Burendag, kinderen langs te laten komen tijdens het Sint Maartenfeest of door een oproep op Nextdoor te plaatsen. Door deze stappen te zetten leren we veel nieuwe mensen in de buurt kennen, waarmee onze bewoners vervolgens het contact kunnen onderhouden. Ik merk dat de bewoners én buurtgenoten hier zoveel voldoening uit halen.”

Nextdoor-oproep: hondjes en voorlezers gezocht

Door verschillende oproepjes op Nextdoor hebben Helga en de bewoners van de woongroep inmiddels een flink netwerk in de buurt opgebouwd. “Door Nextdoor hebben we bijvoorbeeld buurtgenoten met hondjes leren kennen die regelmatig langskomen, omdat veel van onze bewoners gek zijn op dieren. Ik merk dat wanneer buurtgenoten een keer binnen zijn geweest bij ons, de drempel eraf is en vaker langskomen. Ook komen buurtgenoten regelmatig voorlezen dankzij een Nextdoor-oproepje. Allemaal nieuwe contacten die ik zonder Nextdoor nooit had gehad en had kunnen bereiken.”

Buurtbouwers nemen het voortouw

Helga is één van de – inmiddels meer dan 50 – buurtbouwers in Amsterdam, die via het Buurtbouwer-programma dat Nextdoor begin dit jaar startte, voor verbinding in de buurt zorgen. “Ik ben inmiddels het gezicht van verbinding geworden in de buurt. We kunnen kritisch zijn op alles wat er niet goed gaat in de buurt, maar ik ga liever aan de slag met wat we voor elkaar kunnen betekenen. Zeker nu, veel mensen zijn eenzaam geworden door Covid-19.”, vertelt Helga.

‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen

Wat het geheim is van een goede buurtbouwer? Volgens Helga is het een kwestie van “gewoon doen, niet angstig zijn en kijken wat zo’n oproepje op Nextdoor je brengt. Je kunt het niet verkeerd doen.” Ook benadrukt ze dat als iets de eerste keer niet lukt, het een volgende keer wel kan lukken. 

We hopen dat er meer buurten zo verrijkt worden door buurtbouwers zoals Helga. Bedankt voor het delen van jouw verhaal, Helga! 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited