Algemeen

Bak de lekkerste oliebollen voor de buurt

Geschreven door Nextdoor Gastblogger

Geschreven door: Laura’s Bakery

De lekkerste oliebollen voor oud en nieuw maak je toch echt zelf. Wie het al wel eens eerder heeft gedaan, die weet dat je de frituurpan niet aanzet voor één of twee oliebollen. Het worden er meteen 25, of zelfs 50. Die eet ik natuurlijk niet allemaal zelf op, mijn overburen en mijn familie (die ook in de buurt wonen) zijn dan altijd verzekerd van een lekkere portie oliebollen.

Bak een oliebol voor de buurt

Nu deel ik eigenlijk altijd aan dezelfde mensen mijn baksels uit. Maar hoe leuk zou het zijn als de hele buurt kan meegenieten van vers gebakken oliebollen? Het is immers niet alsof je er niet genoeg zult bakken 😉. De buurtapp Nextdoor bracht mij op dit idee. Zij hebben nu de #BolVoorDeBuurt campagne, om te stimuleren dat mensen thuis lekker voor elkaar aan de bak gaan. Een heel mooi idee als je het mij vraagt.

Wie zou jij wel een hart onder de riem willen steken en op oudejaarsdag willen verblijden met een oliebol? In de app van Nextdoor kun je een oproep plaatsen, waardoor buurtgenoten die wel een oliebol zouden lusten kunnen reageren op jouw bericht. Of misschien weten andere buren nog beter wie er in jouw buurt een goede oliebol kan gebruiken. Vergeet niet de hashtag #BolVoorDeBuurt te gebruiken, op die manier stimuleer je jouw buren ook weer om mee te doen aan dit mooie initiatief. Ik plaatste zelf ook een oproep.

En als je aan de bak gaat voor de buurt, kan het leuk zijn om wat variatie aan te brengen in de oliebollen. Wie weet kun je dan om 00.00 ’s nachts buiten met elkaar proosten (op afstand) en verschillende soorten oliebollen van elkaar proeven. Of je deelt de oliebollen in de middag al uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van oliebollen gevuld met banketbakkersroom, stroopwafel oliebollen of appel-kaneel oliebollen?

Of ga jij het liefst voor de klassieke oliebol? Dat kan natuurlijk ook, want de klassieker gaat nu eenmaal nooit vervelen.

Oliebollen

Porties: 20 -25 stuks

Ingrediënten
500 ml melk
7 gram droge gist (1 zakje)
2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
500 gram bloem
snuf zout
1 ei (M)
zonnebloemolie (om in te bakken)

Instructies
1. Verhit de melk tot deze lauwwarm is en haal van de warmtebron af, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
2. In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
3. Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
4. Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
5. Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst en gebruikten wij dan ook. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
6. Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf
draaien.
7. Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
8. Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.
9. Serveren met poedersuiker en smullen maar!

Tips
Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.

Bewaren
De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron en mijn familie (die ook in de buurt wonen) zijn dan altijd verzekerd van een lekkere portie oliebollen.


Om in contact te komen met je buurt, kunt je inloggen op www.nextdoor.nl. Wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina of @Nextdoor (NL) op Facebook

3 Reacties

  • In het beslag oud-bruin bier delen met het water geeft een heerlijke smaak . Ook zakje vanillesuiker er in en je krijgt een wonderlijke smaak…

    • Een beetje laffe ballen. Volgens mijn recept van de Haagse Huishoudschool moeten er appel (goudreinetten) en rozijnen in. Voor wat extra smaak week ik die in wodka of jenever. Ik gebruik overigens liever verse gist.

  • Inderdaad Otto, ik vind het een hartstikke leuk initiatief, maar deze saaie oliebol zou ik niet aan mensen uit durven delen.
    Jouw recept (zonder drank) spreekt mij meer aan, dat klinkt ook gelijk al lekker 😋

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited