Verhalen van leden

Met onbekenden de feestdagen vieren, Claudia nodigde buurtgenoten uit via Nextdoor

Geschreven door Eva

“Er is veel angst in deze corona-tijd, wat zorgt voor verwijdering. Juist daarom denk ik dat het belangrijk is om elkaar nu op te zoeken.”

Kijk jij uit naar de feestdagen of hoop je eigenlijk dat deze zo snel mogelijk voorbij zijn? Niet voor iedereen staat kerst in het teken van gezelligheid en samenzijn. Dankzij buren zoals de 49-jarige Claudia uit Vijfhuizen komt hier beweging in. Ze nodigde haar buurtgenoten via Nextdoor uit om kerst te komen vieren met haar gezin. 

“Er kwamen heel veel positieve reacties van buren die het een mooi initiatief vonden, maar het duurde even voordat iemand écht de stap heeft durven zetten. Twee dagen voor kerst plaatste ik onder mijn bericht: ‘Ik hoop dat er nog iemand reageert die nu twijfelt :)’ en gelukkig heeft dat zinnetje onze buurtgenoot Dolf over de streep getrokken”, vertelt Claudia.

Een welkom gevoel

Dolf woont een paar straten verder, maar Claudia, haar man Dennis (52 jaar), dochter Bo (17 jaar) en zoon Mack (16 jaar) kenden hem nog niet. Ze wisselden telefoonnummers uit en spraken af. “Door het gesprek dat we via de app voerden wist ik meteen dat het goed zat en hij veel humor heeft. Om 16.00 zou hij een kopje soep komen drinken en tegelijkertijd hield ik er rekening mee dat hij de hele avond zou blijven, ik wist dat hij zich welkom zouden voelen. Uiteindelijk is hij om half elf naar huis gegaan en hebben we een hele mooie avond gehad.”

“We hebben zoveel te geven”

Claudia plaatste het bericht op Nextdoor, nadat ze het filmpje van Kim en Tony uit Almere had gezien. “Het filmpje raakte me zo, ik vond het hartverwarmend. Wij moesten dat ook doen, vond ik. Wij hebben het zo goed met z’n viertjes en hebben zoveel te geven. Als ik me dan voorstel dat iemand langs ons huis loopt tijdens Kerstmis en die warmte en gezelligheid door het raam ziet, wil ik eigenlijk voor al die mensen onze deur openzetten.”

 “Toen ik het idee had zei mijn man meteen: ‘Tuurlijk, dat doen we!’. Mijn dochter had er niet echt een mening over, en mijn zoon vertrouwde ons, maar vond het een beetje raar. Kerst was iets voor familie, volgens hem. Toch was het ijs meteen gebroken toen Dolf er was. Hij was heel geïnteresseerd in iedereen en er ontstonden gelijk mooie gesprekken.”  

Tips voor een geslaagde ontmoeting

Dolf laat via Nextdoor weten dat het een “hele bijzondere Tweede Kerstdag” was en een ontmoeting waar hij “echt van heeft genoten”. Wat kun je doen om zo’n stap minder groot te maken en de ontmoeting te laten slagen? In de dagen na kerst delen Dolf en Claudia hun ervaring met buurtgenoten op Nextdoor: 

 • Claudia: “We hadden van tevoren al contact via de app, waardoor je een gevoel bij elkaar krijgt en kan peilen wat iemand prettig vindt.”
 • Claudia: “Ik had Dolf bewust om 16.00 uitgenodigd zodat, als hij zich op zijn gemak zou voelen, toch kon blijven eten.”
 • Dolf: “De gezinsleden druppelden één-voor-één binnen. Ik ‘verdenk’ Claudia ervan dat dit bewust was ;-). Binnenkomen in een volle kamer vind ik lastig.”
 • Claudia: “Ik had de tafel niet officieel gedekt, zodat het vrijblijvend zou zijn. Uiteindelijk bleven we bij de bank praten en schotelden we elke keer wat lekkers voor.”
 • Dolf: “Houd het laagdrempelig. Nodig iemand uit voor een bakkie, dan kun je er altijd nog iets aan vastplakken.”
 • Dolf: “Laat bezwaren die je kunt bedenken bij een ontmoeting niet leidend zijn. Zonder beweging is er geen vooruitgang. Het leven zit nou eenmaal vol risico’s.”
 • Claudia: “Ik heb geen moment getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de afspraak. Ik denk dat je wel merkt of iemand oprecht is en ik denk dat die onbetrouwbare mensen hier niet op afkomen.” 
“Juist nu hebben we deze initiatieven nodig”

In het gesprek op Nextdoor laten ook andere buren weten elkaar ontmoet te hebben aan de kersttafel. “Toch blijven veel mensen ook graag in hun comfortzone denk ik, waardoor ze de stap niet nemen. Terwijl we zulke initiatieven juist nu nodig hebben”, vertelt Claudia tot slot. “Er is heel veel angst in deze corona-tijd, wat zorgt voor verwijdering. Juist daarom denk ik dat het belangrijk is om elkaar nu op te zoeken.”

“Iedereen kan dit doen, zolang je het de ander maar gunt en je je openstelt. Je hoeft helemaal niet van koken te houden of überhaupt te eten met elkaar. Wij hebben een ontzettend mooie avond gehad en ik ben blij dat we dit aan onze kinderen mee kunnen geven. Het is zo’n kleine moeite.” 


Om in contact te komen met je buurt, kunt je inloggen op www.nextdoor.nl. Wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina of @Nextdoor (NL) op Facebook

7 Reacties

 • ik heb voor corona diverse keren de mensen bij thuis uitgenodigd om eerst lekker te komen eten en daarna als de vaat weggewassen was kopje koffie of thee en dan gingen we gezellig bridgen en zo vloog de avond voorbij en dit zijn dingen die goud waard zijn.

  • Geweldig dit ! Ik ben single alleen thuis met mijn lieve ( nu zwangere) hond Eazy . Eerste dag ga ik heerlijk naar een vriendin, verder weet ik ook niet goed .. tja wat doe ik verder
   Schitterend initiatief wat jullie / jij doen,.
   Groetjes Pascalle

   • Hallo pascalle ik ben net zoals jij alleen staand en heb ook geen kinderen en geen vriendin woon bij de gordiaan en heb ook geen dieren ik wens jou hele fijne feest dagen en n gezond 2022 toe

 • Wat een mooi gebaar en een menselijke boodschap… Ik ben single, maar gelukkig heb ik een hond,
  Helaas heb ik verder geen vrienden, familie, broers of zussen meer, dus ben ik zelf ook alleen tijdens de feestdagen. Persoonlijk denk ik dat de angst voor de corona en de Omikron een grote invloed heeft op het sociale gebied en de vrijheid in contacten leggen bij mensen.. Maar zo zie ik het een beetje. Wat mezelf betreft, is dat wat moeilijker, ik lijdt aan PTSS en meerdere psychische problemen die voort zijn gekomen uit mijn adoptie. Mij zul je niet zo gauw contact zien leggen met mensen, dat is voor mij een hoge drempel. Maar je weet nooit, alles gebeurt met een reden, zo ook deze huidige pandemie… De mensheid was erg opzichzelf en leeft samen met Social Media en weet ik wat meer. De mensheid, was niet echt menselijk meer, maar meer een illusie van een verzameling van momenten in de moderne en eenzame society. Als ik nu zo om me heen kijk en hoor, proberen mensen, mensen te zijn en die laten zien, dat een mens gemaakt om niet alleen te zijn of eenzaam door het leven te gaan. De mensheid is niet gemaakt voor alleen zijn, eenzaam of eenzaamheid. De mensheid is niet ontstaan uit eenzaamheid en vooreenzaamheid, maar voor het tegenovergestelde. Alleen zijn is al moeilijk en emotioneel zwaar, vooral voor mezelf, Of ik verwacht dat het in deze tijd zal veranderen, durf ik niet te zeggen. Maar ik hoop voor iedereen die zich alleen en eenzaam voelt en vooral met de feestdagen. Weet dat er altijd iemand is die aan je denkt en pandemie of niet… De mensen veranderen en worden weer mensen zoals het hoort te zijn. Voor elkaar zijn en aan elkaar denken, of het nu een vreemd iemand is of niet… Samen moeten we het toch doen, ook al is dat soms juist de drempel…

  • Hallo Erwin
   Veel mensen zijn alleen .en niet alleen tijdens de kerst.daarom hebben wij met een aantal alleenstaanden / vrijgezellen een groepje opgericht.. in principe doen we elke week Iets leuks…
   Voor nu met de kerst wens ik je toch fijne feestdagen en een beter 2022
   Gr José

  • Dag Erwin,
   Wat dapper om deze brief te schrijven. Eenzaamheid, alleen zijn is moeilijk. Je hebt gelukkig nog hoop dat uit de pandemietijd nog iets moois kan ontstaan, meer medemenselijkheid… Dat hoop ik ook. Zeker voor jou. PTSS is niet niks… Heb je wel mensen die je helpen, waarmee je over je adoptie kunt praten of die je kunnen helpen met je problemen om te gaan? Vraag hulp, Erwin b.v. aan je huisarts, Jij hebt recht op geluk . Jij verdient geluk . Een lieve groet van mij.

 • Wat een leuk initiatief. Wij komen uit Rijswijk en wilden uit de “drukke” Randstad “. Zijn wachtende op de oplevering van ons appartement in Zutphen. Wij wonen sinds oktober tijdelijk in Ermelo en hebben het ontzettend naar ons zin. De rust en al die bossen om ons heen. Wij blijven tot eind 2022. Omdat wij hier niemand kennen, lijkt het ons leuk mensen uit de buurt te leren kennen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited