Algemeen Verhalen van leden

World Cleanup Day: ga net als Carolijn aan de slag met buurtgenoten op 18 september

Geschreven door Eva

Wist je dat als iedere Nederlander iedere dag een stuk zwerfafval zou opruimen, we een schoon land hebben? Het klinkt zo eenvoudig, maar toch zorgt zwerfafval in heel veel buurten nog steeds voor ergernis. Op 18 september komen buren over de hele wereld daarom in actie tijdens World Cleanup Day. Vorig jaar bracht de Haarlemse Carolijn 17 buurtgenoten via Nextdoor bij elkaar en vulden ze in het park binnen 1,5 uur 6 vuilniszakken met zwerfafval. Ga jij ook met je buurtgenoten aan de slag dit jaar? 

“We dachten van tevoren dat het wel mee zou vallen met de rommel, maar als je dan rond de bankjes kijkt en in de berm, kom je toch een hoop tegen”, vertelt Carolijn, die een echte liefhebber van opruimen is en als professioneel organizer en opruimcoach werkt vanuit haar eigen bedrijf ‘Meesruimtop’. “Rommel op straat klopt gewoon niet, zeker niet in zo’n mooi park als de Hout. Als je je verdiept in de tijd die eroverheen gaat totdat het afval verdwijnt schrik je echt, het is waardeloos.”

Aanpak

Carolijn besloot haar buren op te trommelen. “Ik heb een plek gekozen waar ik het belangrijk vindt dat het opgeruimd is en een berichtje geplaatst op Nextdoor. Daarnaast heb ik het afvalverwerkingsbedrijf van Haarlem gebeld voor grijpers, die ze zelfs bij mij thuis kwamen brengen. Ook heb ik van een middelbare school prikkers kunnen lenen”.

Nuttig én gezellig

Carolijn kreeg meteen veel enthousiaste reacties op haar Nextdoor-bericht en wist 17 bekende, maar vooral ook onbekende buren bij elkaar te brengen. “Er kwamen mensen alleen, mensen die ik vaag kende en ook een klant van mij, dat was leuk! Voor mij was dat nooit het doel, maar het is dan wel weer heel erg leuk om iedereen zo tegen te komen”.

Tips van Carolijn

Vind jij het ook belangrijk dat jouw buurt schoon blijft? Carolijn heeft nog vier tips als ook jij buren wilt samenbrengen om zwerfvuil te ruimen:

 • “Maak het tijdslot niet te lang, binnen 1,5 uur kun je een hele hoop verzamelen en blijft het laagdrempelig.”
 • “Verdeel het gebied in blokjes en stuur de eerste vrijwilligers naar blok 1 en de tweede groep (die misschien iets later is) naar een nieuw blok.” 
 • “Zorg dat je een plek hebt om de gevulde zakken weg te gooien, ik had een pas meegenomen van de lokale stort en iedereen was bereid hierbij te helpen.” 
 • “Maak het gemakkelijk voor jezelf, koffie en thee meebrengen voor iedereen die komt is erg lekker, maar zelf begin ik daar niet aan.”

Een bericht van Carolijn om dit jaar hetzelfde te doen is weer geplaatst op Nextdoor! “Hoe leuk zou het zijn om ook juist die mensen te motiveren om zich te verzamelen die zelf het afval laten liggen, maar hoe dat het beste kan weet ik nog niet.”


Dank je wel voor het delen van jouw verhaal Carolijn, hopelijk verzamelen buren in heel het land zich op 18 september en maken we samen Nederland schoner!

25 Reacties

 • Ik ga wil ook mijn bijdrage leveren aan dit initiatief.
  Hoe en waar kan ik mij opgeven (heb geen FB) ?

  Groet,

  Marco

  • Beste Marco, wat fijn om te horen! Gebruik je Nextdoor al? Dan kan je een berichtje plaatsen en buren uitnodigen om op een bepaald punt in de buurt te verzamelen om samen zwerfvuil te verzamelen. Mocht je nog niet met buurtgenoten in contact staan via Nextdoor dan kan je je aanmelden via nextdoor.nl of de app downloaden. Hopelijk lukt dat en is jullie buurt weer vrij van zwerfval op 18 september! Heel veel plezier en succes!

   • Hi Eva, ik vind belangrijk te leven in een schoon buurt en daarom doe ik mee aan de dag van vrij zwerfafval dag 18 september. Waar is de verzameling plaats en hoe begint? Ik hoor van je. Mvg Teresinha

 • Wist je dat een beloning voor aanleveren straatvuil de straten en parken super schoonmaken Het geld ligt immers op straat waarom dan niet inleveren het is zo simpel.

 • Ik heb dit twee jaar geleden gedaan, maar helaas geen ´medestrijders´ gevonden en was op de dag zelf dus alleen onderweg. Ook goed. Toch wel het een en ander ingezameld.
  Helaas ben ik dit jaar op de dag zelf verhinderd, maar ik ben eind september een week vrij, dan haal ik het wel in 🙂
  Succes en dank aan iedereen dit op de 18de de handen uit de mouwen steekt !

  • Beste Gilbert, wat fijn dat je wilt helpen op 18 september. Heb je al op Nextdoor in jouw buurt gekeken? Misschien heeft een buur het initiatief al genomen en een startpunt bepaald om bij aan te sluiten. Mocht dit initiatief nog niet zijn genomen, dan kan je zelf op Nextdoor in jouw buurt een berichtje plaatsen met de plek en tijd waar je start op 18 september, dan sluiten er ongetwijfeld buren aan. Heel veel succes en plezier!

 • Alos IEDEREEN zijn eigen afval mee naar huis terug neemt, dan is er GEEN afval op de straat of waar dan ook. Ze nemen volle verpakkingen mee van huis of winkel en als het leeg is en nog minder zwaar is dan moet het een ander maar opruimen. Succes.!!

 • Als iedereen nu eens zelf zijj troep opruimt en zijn kinderen daarmee opvoedt . Vind t vrij mal om andermans troep op te gaan ruimen terwijl ik zelf al leven lang niks achterlaat, en alles meeneem naar een vuilnisbak of mijn vuilnisbak. Is vrij gebed zonder einde als we maar blijven pikken .

 • Geweldig dit initiatief. Vooral belangrijk dat kinderen meedoen.
  Elke zondag maak ik een rondje met mijn hondje en ruim ik met een grijper alles op wat ik tegenkom. De score van vandaag 3 lege sigaretten pakjes. Een rode coop plastic zak. 5 blikjes (meestal energy drank) 20 peuken (zijn van plastic). 2 mond-neuskapjes. minstens 10 snoepwikkeltjes. 5 tissues. McDonalds atributen van een maaltijd. De jaarlijkse cleanup is fantastisch om die plekken aan te pakken waar niemand met een grijper op zijn rondje langskomt.

  • Beste Salim, wat goed dat je ook wilt helpen op 18 september. Je kunt even kijken op Nextdoor in jouw buurt, misschien heeft een andere buur het initiatief al genomen en een startpunt bepaald om bij aan te sluiten. Mocht dit initiatief nog niet zijn genomen, dan kan je zelf op Nextdoor in jouw buurt laten weten waar je start en hoe laat, dan sluiten er ongetwijfeld buren aan. Heel veel succes en plezier!

 • Vind het ook een heel goed plan! Wat niet zou moeten. Heb zelf nog nooit rommel weggegooid en mijn kinderen direct geleerd om je snoeppapiertjes enz altijd in je tas/broekzak/jaszak te doen!
  Dan houden we ons land ook lekker vrij van al die troep!
  Maar in elk geval succes met de actie!

 • Mooi initiatief, maar het zou niet nodig moeten zijn: mijn man en ik nemen altijd ons afval 🗑 mee naar huis in eigen afval zakje of gooien het in een prullenbak in de buurt. En onze vrienden en kennissen doen dat ook.

 • We kunnen blijven ruimen tot fabrikanten verantwoordelijk worden gehouden voor het produceren van wegwerp verpakkingen

 • Hai, ik doe zelf al elke week zo’n rondje bij mij in de buurt en ik loop elke ochtend zo’n 7 km en neem dan mijn grijpertje en zak mee en kom steevast met een volle vuilniszak terug. Nu wil ik aankomende zaterdag natuurlijk ook heel graag mijn steentje bijdragen en vraag mij af of er al een startpunt is in mijn buurt. Het probleem is alleen dat ik nu nog steeds niet weet in welke buurt ik nou eigenlijk precies zit en ik ook nog steeds niet helemaal de nextdoor app snap. Ja ja ik weet het, ik schaam mij hier ook best wel voor. Maar is er iemand die mij dit kan uitleggen en waar ik dan moet zijn zaterdag???
  Groet, Alia

 • Als je wilt weten waar as zaterdag opruimacties worden georganiseerd kun je het beste kijken op: http://www.worldcleanupday.nl . Dan klikken op ik doe mee, deelnemen, locatie: Haarlem (of waar je maar wilt). Dan zie je de acties die in die plaats worden georganiseerd. Mijn actie heet Haarlemmerhout schoon.

 • Superleuk initiatief. Ik gebruik al een tijdje de app van HelemaalGroen om bij te houden waar ik zelf gelopen heb. Is echt een super initiatief van een gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek die baalde van al het zwerfvuil dat hij tegenkwam. Hij heeft een gratis app laten maken waarop de route die hij loopt groen kleurt op de kaart van Nederland. Toen heeft hij zijn buren ook grijpers gegeven en gevraagd of ze ook met de app wilden lopen. Zo kun je precies zien waar jij of jouw buren gelopen hebben en waar het goed zou zijn om de volgende keer een rondje te lopen. Samen kleur je heel Nederland helemaal groen. De Achterhoek kleurt steed groener. Nu de rest van Nederland nog!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited