Algemeen

Heb jij een goed idee voor de buurt? Vraag subsidie aan!

Geschreven door Eva

Als iemand weet waar jouw buurt behoefte aan heeft, dan zijn jij en je buurtgenoten dat wel. Daarom hebben de meeste gemeenten in Nederland een budget vrijgemaakt voor burger- of bewonersinitiatieven, waar de buurt van opknapt, gezelliger of veiliger van wordt. Wil je bijvoorbeeld de speeltuin opknappen, een buurtkunstwerk plaatsen, een straatfeest organiseren, een opruimactie starten, de buurt vergroenen of veiligheidsdrempels aanleggen? Dan kun je subsidie aanvragen. 

De mogelijkheden in jouw gemeente

Het verschilt vaak per gemeente hoeveel budget er beschikbaar is en wat de mogelijkheden zijn. Informatie hierover vind je op de website van jouw gemeente . Weet je niet precies waar je moet zoeken? Tik dan eens op Google in: ‘naam van je gemeente’ + bewonersinitiatief + subsidie. Zie hier een paar voorbeelden:

Amsterdam 

Zwolle

Rotterdam

Alkmaar

Velsen

Delfzijl

Zutphen

Arnhem

Vaak moet een aanvraag minimaal 4 weken van tevoren bij een gemeente binnen zijn. Dit is goed om te weten als jouw idee afhankelijk is van een bepaalde datum, zoals Burendag op 26 september. 

De waarde van jouw initiatief voor de buurt

Een aanvraag komt vaak alleen in aanmerking voor een gemeentebijdrage als het initiatief buurtgenoten verbindt, inclusief is (niemand buitensluiten) en eenzaamheid vermindert. Wil je met een aantal buren die je al kent lekker barbecuen, dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor subsidie. Denk daarom goed na over de invulling en verwoording van jouw idee. Bijvoorbeeld: “Ik wil een buurtbarbecue organiseren, omdat het mij is opgevallen dat er veel eenzaamheid in de buurt is en dat mensen elkaar niet of nauwelijks kennen. Via de barbecue wil ik onze buurt samenbrengen. Iedereen is welkom, jong en oud.”

Een doordacht plan 

Om subsidie te krijgen is het ook belangrijk dat de subsidieververlener vertrouwen heeft in jouw idee en hoe je dit aanpakt. Zie hieronder een aantal voorbeelden van vragen die je kunt verwachten op het aanvraagformulier en waar je dus van tevoren over na kunt denken: . 

  1. Wie zijn betrokken bij dit initiatief en hoe?
  2. Staat de wijk, buurt, straat of dorp achter je plan?
  3. Hoe draagt dit initiatief bij aan de leefbaarheid in je buurt?
  4. Heb je een begroting opgesteld?
  5. Heb je een offerte opgevraagd? 
  6. Welk bedrag vraag je aan bij de gemeente?
  7. Vraag je voor dit initiatief ook een bijdrage aan bij andere fondsen of subsidieverleners?

Hulp uit de buurt

We hopen dat bovenstaande informatie helpt en je klaar bent om jouw idee aan de gemeente te presenteren! Vind je het leuker om dit samen te doen met iemand, wil je de buurt meekrijgen in jouw idee of wil je in contact komen met buren die eerder subsidie hebben aangevraagd? Neem contact op met je buren en breng met elkaar mooie ideeën voor de buurt tot leven! 

Succes!

3 Reacties

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited