Algemeen

Geef deze Decembermaand een #halfuurvooreenbuur

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

De kerstperiode staat voor de deur. Veel mensen kijken uit naar lange gezellige avonden met vrienden en familie. Voor mensen die eenzaam zijn, persoonlijk een moeilijke periode doorgaan of beperkt zijn om zelfstandig leuke dingen te doen, is deze periode vaak lastig. Juist in deze periode zijn we ons extra bewust dat sommige mensen een steuntje in de rug nodig hebben.

Daarom roepen wij alle buren in Nederland op: geef deze decembermaand een #halfuurvooreenbuur en maak de drempel lager voor buren om jouw hulp te vragen.

Kun jij zelf wel een steuntje in de rug gebruiken? Er zijn vast en zeker buurtgenoten die voor jou klaar willen staan: #durftevragen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 72% bereid is buren te helpen, maar dit niet doet omdat ze niet weten wie er hulp nodig heeft. Andersom geeft 25% van de Nederlanders aan hulp te kunnen gebruiken, maar dit niet durft te vragen of niet weet aan wie ze het kunnen vragen.

Een praatje, een luisterend oor of een steuntje in de rug. Als je het even moeilijk hebt of alleen voelt, kunnen contacten met mensen in de buurt een wereld van verschil maken. Humanitas weet daar alles van. “Onze ruim 24.000 deskundige vrijwilligers helpen mensen door het hele land die dit het hardst nodig hebben”, vertelt Rebecca Gerritsen van Humanitas. “Bijvoorbeeld als maatje van iemand die eenzaam is of een dierbare heeft verloren. Of ze helpen jongeren hun draai te vinden of iemand die financieel even in de put zit. Als goede buur kan je ook het verschil maken voor de mensen in jouw buurt, vaak is oprechte interesse en aandacht al genoeg”.

Zo vertelde Gino over het contact met zijn vrijwillige maatje: “Eigenlijk maakt het niet uit wat we doen. Ze laat merken dat ze om me geeft. Dat geeft een fijn gevoel.”

Wat kun jij doen?
1. Zet je #halfuurvooreenbuur of je #durftevragen oproep in jouw buurt op Nextdoor
Log in bij je buurt op Nextdoor
– Plaats bijvoorbeeld dit bericht op Nextdoor:
Ik doe mee aan #halfuurvooreenbuur en wil graag iets doen voor een buurtgenoot die mijn hulp kan gebruiken. Bijvoorbeeld samen koekjes bakken, koffie drinken, begeleiden bij een uitstapje of een avondje komen eten. Voor wie kan ik iets betekenen? 

2. Spreek af voor een kop thee, goede wandeling, of een pannetje soep!
3. Nu heb je een mooi kerstverhaal om te delen op social media

Om heel Nederland te inspireren met de #halfuurvooreenbuur campagne, gaat het social media team van EditieNL elke week langs bij buren die hulp kunnen gebruiken. Op Tweede Kerstdag wordt de TV-uitzending het mooiste #halfuurvooreenbuur in beeld gedacht. Dus ga jij op Tweede Kerstdag een buurtgenoot een gezellige middag bezorgen? Laat het ons dan weten en wie weet brengt EditieNL jullie verhaal in beeld.

Het team van Nextdoor wenst iedereen hele mooie dagen toe!

50 Reacties

 • Ik wil graag een halfuur voor een buur doen, helaas ben ik op 2e Kerstdag bezet.
  Voor de Kerst is er altijd wel een halfuurtje te vinden, zeker in de buurt

  • Hi Mia,
   Mooi! Het is zo waardevol als buren voor elkaar klaar staan. Plaats je je bericht in je eigen buurt op Nextdoor? Dan kunnen buren die jouw hulp kunnen gebruiken daar makkelijk op reageren. Succes!

   • Kitty, je vraagt iedereen te reageren op Nextdoor, maar hoe bereik je degenen die niet van internet gebruik maken, ouderen, mensen met een beperking?

    • als het goed is heb jij kaarten om uit te delen, door te klikken op rode cirkel met een getal er in rechts boven in de hoek kan je op een land kaart buren uitnodigen.

  • Ik ook als ik iets kan doen laat het weten. Ik ben alleen staande dus iemand gezelschap of iets dien prima

  • Hi Jan,
   Dat is mooi om te horen! Hoe pak je dat aan?
   1. Plaats een oproepje in je buurt op Nextdoor (www.nextdoor.nl of op de app)
   2. Buren kunnen hierop reageren of via een privebericht contact leggen
   3. Jullie maken samen een afspraak om iets te gaan doen

   Als het gelukt is kun je ons laten weten of je het leuk vind dat we jullie activiteit in beeld brengen.

   Heel veel succes!

 • Vind het een mooi initiatief maar waarom alleen in december? Juist de andere maanden zijn net zo belangrijk. Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn.

  • Hi Linda,
   Mooi om te horen dat het initiatief je aanspreekt en fijn om te weten dat er gelukkig al veel mensen zijn voor wie dit een vanzelfsprekendheid is! Gelukkig zijn er dagelijks op Nextdoor al duizenden buren die elkaar weten te vinden en helpen met alledaagse klusjes, het organiseren van een mooi evenement of een inzameling doen voor mensen die dag nodig hebben. Deze maand willen we alleen aangrijpen om dit thema bij alle buren nog eens extra onder de aandacht te brengen. Mocht jij iets gaan doen voor een buur die dag kan gebruiken, laat je het ons dan weten? Vinden we leuk! Hele fijne dagen gewenst.

  • Fijn Sander! Zet je je berichtje ook even op je buurt op Nextdoor? Dan weten buren die je hulp kunnen gebruiken je ook te vinden. Log in op http://www.nextdoor.nl of ga naar je buurt in de app. Succes! En, mocht je iets leuks gaan doen met een buur, laat je het ons dan even weten? Daar worden wij blij van!

 • beste nextdoor blog,

  leuk zo n initatief,maar wat heb ik aan zo n half uurtje als jezelf contact maakt naar een buur en je totaal negeert?
  ik heb dit vaker gedaan maar nul op het recest!
  ik heb er dan ook geen zin meer in!
  groet pschiebaan

  • Beste P Schiebaan,
   Fijn dat je tijd wil vrijmaken om contact te leggen met je buren. Wat jammer om te horen dat een eerdere poging om contact te leggen met buren vergeefs is geweest. Met Nextdoor je makkelijk contact kunt leggen zodat je elkaar weet te vinden als je een helpende hand nodig hebt. Mocht je in de Decemberspirit toch een buur willen helpen, zou je een oproepje kunnen plaatsen met #halfuurvooreenbuur op jouw Nextdoorbuurt. Je vindt die door in te loggen op http://www.nextdoor.nl of via de app op je telefoon. Heel veel succes gewenst en we wensen je fijne dagen toe.

  • Hi Josie, wat fijn dat je een half uur voor een buur over hebt! Als je je oproep plaatst in je eigen buurt op Nextdoor dan kunnen er buren reageren die jouw hulp kunnen gebruiken. Je vindt je buurt als je inlogt op http://www.nextdoor.nl of op de app op je telefoon. Heel veel succes en alvast fijne dagen gewenst!

  • Goed om te horen Evelien! Je kunt je oproepje plaatsen in je buurt op Nextdoor en hopelijk iemand blij maken met een half uurtje hulp en gezelligheid. Ga naar http://www.nextdoor.nl om in te loggen of kijk in je buurt op de app. Succes! Ps: Laat je het ons weten als je een buur gevonden hebt waar je iets leuks mee gaat doen?

 • Wij hadden graag mee gedaan maar ons verhaal is dat we zelf onder bewind zitten en 19 weken geen leefgeld krijgen onze meiden waren 11 en 13 december jarig en nu de feestdagen is erg zwaar voor ons want heb niks en kan niks doen nog nooit zo zwaar gezeten …volgende keer beter

 • Ik doe het geen half uurtje per jaar maar meerdere uren per jaar als actief lid en bestuurslid van de stichting “Wijs met je Wijk -West ” te Veenendaal voor en door 60 plussers met als doel om eenzaamheid te voorkomen en mensen sociaal en maatschappelijk bij de maatschappij betrokken laten blijven,waarvoor we wekelijks activiteiten organiseren waardoor er groepen ontstaan welke sociaal contact blijven houden.

  • Hi Leidy,
   Dat is fijn! Plaats je een oproep in je buurt op Nextdoor (www.nextdoor.nl)? Je kunt daar bijvoorbeeld plaatsen: Ik doe mee aan #halfuurvooreenbuur en wil graag iets doen voor een buurtgenoot die mijn hulp kan gebruiken. Bijvoorbeeld samen koekjes bakken, koffie drinken, begeleiden bij een uitstapje of een avondje komen eten. Voor wie kan ik iets betekenen?

   Succes!

  • Hi Graciela,
   Dat is fijn! Zet dit berichtje op je eigen buurt op Nextdoor (www.nextdoor.nl of via de app)? Dan kunnen al je buren het zien en mensen die zich alleen voelen reageren op je mooie aanbod. We horen het graag als het gelukt is!

 • Wij willen ook heel graag tijd besteden aan eenzame buren ….. winnifred en Bonne pvp23

 • Hoi, wat een goed initiatief. Het is inderdaad lastig om te weten wie er hulp nodig heeft of eenzaam is in de buurt. Ik heb meteen een bericht geplaatst op Nextdoor. Misschien handig om een voorbeeld tekstje te maken. Merk dat het best lastig is om goed te verwoorden wat je in de oproep kunt zetten. Laten we er op deze manier zoveel mogelijk mensen een fijne Kerst van maken!

 • Ik heb wel een half uur voor een buur en kan dat op eerste kerstdag in de tweede helft van de middag wel aanbieden.

  • Wat geweldig Totie! Als je je oproep in je eigen buurt op Nextdoor plaatst dan kunnen je buren je oproep zien en reageren als ze van jouw hulp gebruik willen maken. We horen het graag als het lukt!

 • Hoi Ik zou graag iemand (bij voorkeur een oudere) willen helpen. Mag bv ook iemand zijn die in de Vijverhof verblijft.
  Samen boodschapjes doen, koffie of thee gaan of komen drinken, begeleiden bij een uitstapje, samen koekjes bakken, een keertje aan te laten schuiven bij ons aan tafel, etc etc. Dit mag best wel wat langer zijn dan een half uurtje hoor en hoeft zich ook niet te beperken tot december of kerst alleen.
  Ik hoor het graag! Hartelijke groet Karin

  • Hi Karin,
   Wat mooi dat je een buurtgenoot wil helpen. Kun je je oproep in je buurt op Nextdoor plaatsen? Dan zien ook jouw buurtgenoten dit en mogelijk bewoners van de Vijverhof. Er is vast iemand die heel blij wordt van een gezellige middag. We horen het graag als het gelukt is! Fijne dagen.

 • Hallo,

  Ik zou graag mee willen doen. Ik vind geweldig plan zo elkaar te helpen.

  Ik woon in Damsterdiep en zou graag in de diepen mensen willen helpen. Mensen die eenzaam en alleen zijn met koffie/ thee en luisterend oor. Gewoon om te zijn.
  Voor en na de kerstdagen lijk mij prima.

  Met vriendelijke groet,
  Rany

  • Hi Rany,
   Wat ontzettend fijn dat je je hulp aanbiedt! Plaats je je oproep ook in je eigen buurt op Nextdoor? Dan kunnen je buren het lezen en kunnen de buren reageren die jouw hulp kunnen gebruiken. Het is makkelijk: ga naar http://www.nextdoor.nl of naar de app en plaats je oproep als een nieuw bericht. We hopen dat er iets moois uit voortkomt. Heel veel succes en fijne dagen!

 • Geweldig mooi initiatief! Ik zal een oproep plaatsen op Nextdoor waar ik al veel goede ervaringen mee heb sinds ik 1,5 jaar geleden verhuisd ben. Helpen en geholpen worden! In dit geval help ik graag een ander! En zal het ook op Facebook delen. Spread the word! 🙂

  • Ik ben alleenstaande moeder ! Heb hulp regelmatig nodig ! maar ook leuke vriendschappen. Uiteraard wil ook wat betekenen 🙂

   Het liefst zoek ik een oudere vrouw die af en toe op mijn dochter en zoon kan passen. ( 5 jaar en 9 jaar). De oma;s van mijn kinderen wonen helaas heel ver en zien hen amper.
   Groetjes Pearl

 • Hallo, heeft er iemand moeite met zelf lezen? Ik wil best een uurtje voorlezen. Niet met de kerst maar gewoon op een andere dag. Het moet wel gewoon Nederlands zijn. Maak niet uit een boek of stukjes uit bladen.

 • Dit is een mooi initiatief. Ik wil hulp maar ik spreek een beetje Nederland. Ik ben Nederlands aan het leren in school . Ik woon in Presikhaaf Arnhem met mijn familie.

 • Hi mooie mensen,
  Dit initiatief gaat uit van een ideaal en ik hoop dat het realiseren ervan ons verder brengt als sociaal wezen en afstammend van de dieren; waarbij als mens onze hersenen het creatiefst zijn van de soort. Maar het is aan onszelf of we het ook zo creatief weten te gebruiken❣️
  Terug naar vervlogen tijden herinner ik mij vanuit mijn geheugen een bijzonder verhaal van mijn moeder.

  Op zaterdag de kamer stond dan meestal op de kop, er werd schoongemaakt. Op het laantje komt een fiets aan gereden met een man, een volwassen man. Op het vuur staat een Hutspot. Mijn moeder laat de man binnen genaamd Kees, mijn moeder maakt een plekje vrij schuift een stoel bij de kachel en haalt een bord met eten uit de keuken en geeft dat aan Kees. Kees eet het smakelijk op en vertrekt vervolgens weer op zijn fiets verder. We noemen Kees ” Kees de landloper ” .
  Kees was een wat verwarde man, en hij kwam zodra het kouder werd elke maand wel een keertje op de zaterdag voor een hapje eten en vertrok dan ook weer.

  In het dorpje Oene, een klein dorpje aan de IJssel was het blijkbaar gewoon om mensen met een speciale behoeften daar in te voorzien met elkaar.
  Vandaag de dag is het een ander verhaal om zomaar iemand binnen te laten en hem eten te geven.
  Van uit het verleden haal ik informatie die er toe doet en deze informatie zit in mijn genen die ik heb meegekregen van mijn moeder en van mijn oma’s en opa ‘s.
  Daar hoef je niet zoveel voor te doen, kost relatief weinig en levert veel bekwaamheid gevoelens op bij onszelf en bij elkaar.

  Wist u dat er mensen in onze buurt wonen die geen mobiele telefoon kunnen bedienen? Dat deze mensen dit soort berichtjes dus missen? En daardoor wellicht ook tussen de wal en het schip vallen!!
  Dankzij onze ontmoetingen in de kwebben, dat ik daar regelmatig doorheen wandel of hardloop, en hij zijn hondje uitlaat ontmoeten we elkaar regelmatig.
  Ondertussen zijn we vrienden geworden en nodigde hij mij op een dag uit voor de dag van de dialoog die dit jaar voor het eerst in Vught gehouden werd.
  Doordat wij elkaar blijven uitnodigen en daar in al voorzien van een dialoog, is het niet zo moeilijk om aan te sluiten bij elkaar. Daar waar het lekker stroomt, is een doorgang. Daar waar het niet lekker stroomt, kost het relatief meer energie. Dat is een logisch gevolg. De dialoog voorziet in een behoefte die verder reikt dan mobiele telefoon’s en technische apparatuur. Ik voorzie voor de toekomst dat onze telepathische vermogens zich zullen, uitbreiden naar gebieden waarvan we nu niets vermoedend denken dat we ze niet hebben.

  Hoe dan ook wens ik de mensen die op dit moment nog niet in staat zijn een mobiel te bedienen toe dat ook de mensen die daartoe wel in staat zijn zullen moeten beseffen dat er meer tussen hemel en aarde is dan enkel een next door stap die nodig is. Want juist de mensen met een speciale behoefte krijgen het het minst van ons allen voor elkaar een volwaardig medeburger schap uit te dragen.
  Terwijl we toch allang ons steentje bij zullen moeten dragen aan deze maatschappij en in de wereld want er zijn maar twee zekerheden in dit leven we komen en gaan en daar tussen in zullen we onze eigen leven eens op de rit moeten zien te krijgen met hulp, want zonder hulp zal niemand het lang volhouden hier. Er is werk genoeg en een gunst vragen kan en mag niemand zich onthouden .

  Ik ben reuze blij met het initiatief van Patricia van Ooijen. Zij zorgde ervoor dat de dag van de dialoog in Vught kwam.
  Maar een dag is niet genoeg zie ik, het is een elke dag matter.
  Het is een levenshouding.
  Hier wil ik het bij laten en bedankt initiatiefnemers voor deze actie, waarbij ik nog een puntje zal moeten aanstippen; zonder deze next door actie zou ik nooit dit bericht hebben geschreven op deze manier. Dus bedankt beste actievoerders van next door.

  Ashirda Oosterlee

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited