Algemeen

Waar buren met elkaar praten gebeuren mooie dingen… kijk maar!

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

Elke dag wordt het Nextdoor team geïnspireerd door mensen die zich inzetten om met elkaar de buurt een beetje leuker, veiliger of socialer te maken. En dat gebeurt op onze buurtapp al in meer dan 4.900 buurten door heel Nederland. Buren lenen er een partytent voor een verjaardagsfeestje, vinden er een oppas die lekker dichtbij woont en organiseren hardloopclubjes om samen fit te blijven.

Dat is niet alleen leuk en handig, maar ook belangrijk. Onderzoek laat namelijk zien dat buren met Nextdoor ‘sociaal kapitaal’ bouwen. Ze maken meer praatjes met elkaar op straat, zijn vaker bereid om spullen uit te lenen én zijn meer betrokken bij de buurt.

Daarom vinden wij het belangrijk dat deze fijne buren en hard werkende vrijwilligers gezien worden. Tijdens NL Doet, bijvoorbeeld, kan heel Nederland jaarlijks met eigen ogen zien hoe hard er overal gewerkt, geverfd en geklust wordt om de buurt een beetje mooier te maken. Wij riepen al onze leden op om de harde werkers te bedanken en te trakteren op stroopwafels. De buren van ons kantoor in Amsterdam die ervoor zorgden dat de moestuintjes er weer prachtig bij liggen, konden dit gelukkig enorm waarderen!

Nederland kent naast NL Doet nog vele andere organisaties voor vrijwilligers en burenhulp. De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en Humanitas zijn hier mooie voorbeelden van. Daarom zijn wij trots dat we samen met hen het tijdschrift ‘Werkplaats’ mochten maken. Deze editie staat helemaal in het teken van de rol die sociale media spelen bij burgerparticipatie en vrijwilligerswerk. Een aantal Nextdoor Topleden vertellen hierin hun verhaal. Lees bijvoorbeeld hoe Marco uit Capelle aan den IJssel een adoptieplan voor ondergrondse containers heeft opgezet waarmee buurtbewoners samen werken aan een schonere straat.

Ook in Doorn is burenhulp op gang gekomen via Nextdoor. Buschauffeur Wout vertelde bij TV-programma EenVandaag hoe hij samen met buren uit de straat ouderen helpt bij klusjes als het wisselen van een lampje, of het schoonmaken van de dakkapel.

Eerder dit jaar kregen we ook vragen van buurtbewoners die graag in contact staan met hun lokale overheidsorganisaties, zoals de gemeente, wijkagent of brandweer. Daarom is er dit jaar in Nederland een pilot gestart met een speciaal account voor organisaties op Nextdoor. Hendrik Ido Ambacht is een van de gemeentes waar wijkagenten, veiligheidsambtenaren, handhaving en het buurtpreventieteam gebruik maken van Nextdoor om met bewoners in gesprek te gaan over wat er speelt in de buurt.

Veiligheid op straat is voor veel buren een belangrijk thema op Nextdoor, zo ook in Voorburg. Het buurtpreventieteam gaf ons een rondleiding door de buurt en liet zien hoe belangrijk het is om goed contact te hebben met je buren. Met ruim 50 buren die vier keer per week een ronde door de buurt lopen zorgen ze er in Voorburg voor dat iedereen weet waar je op moet letten.

Al deze voorbeelden laten ons zien dat sociale media ook een positieve rol kunnen spelen en de drempel kunnen verlagen om niet alleen online, maar ook op straat contact met elkaar te leggen.

Daarom dagen wij al onze leden uit om deze zomer een praatje te maken met 1 nieuwe buurman of buurvrouw. Wie weet vind jij wel een nieuw hardloopmaatje of iemand waar je huisdier met een gerust hart een weekendje bij kan logeren als dat nodig is. Eerst kennismaken via Nextdoor? Kijk hier wie er al lid zijn in jouw buurt of nodig nieuwe buren uit met een gratis kaartje per post!

Ps: Vind je het leuker om een activiteit met de buurt te organiseren? Lees onze tips voor de zomervakantie in de buurt!


Foto credits headerfoto: Wil Groenhuijsen 

14 Reacties

  • In angelslo , op het grasveld tegenover de ingang van de school is een groot grasveld.op dit grasveld moet eens een jeugd bolle veld geweest zijn.
    Misschien zou dit wee opgeknapt kunnen worden.Er zullen best wel enige mensen zijn, die willen jeu de boules spelen.

  • Wij wonen in een straat met zowel ouderen als gezinnen met opgroeiende kinderen.
    Mijn man zet voor 4 huishoudens de containers bij de straat, een andere buurman haalt ze de volgende morgen weer op. Ook letten we als ouderen op elkaars huis als de mensen op vakantie zijn. Ook de afstandbediening van de zonneschermen rouleren. We verzorgen ook de planten en de post, als buren langer dan een dag weg zijn. We hebben ook de sleutels van elkaars huis. We letten op elkaar, zonder te betuttelen. Toen mijn man heel erg ziek was en ik geen rijbewijs heb, hebben buren mij om de beurt naar de ziekenhuizen gebracht. Niet voor een weekje, maar voor weken! Waar vindt je zulke buren.

  • Hoe kan het dat nextdoor een verdienmodel is voor mensen terwijl een groep alles vrijwillig moet blijven doen, linksom of rechtsom, daar klopt in mijn beleving iets niet in.Het is naar mijn idee verworden naar een Amerikaans verdienmodel.

    groet Marianne

  • Heel goed dat Nextdoor bestaat ik ben alleen en meer mensen in de appartementen, als er iets niet goed is zoeken we contact met elkaar!

  • vind het leuk om bij Nextdoor ingeschreven te staan maar verder zie ik geen veranderingen hier in de buurt of in de straat.
    Zoals ik bij andere wel zie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited