Algemeen

Week van de Buurttafel 2023: tips van je buren op Nextdoor

Geschreven door Eva

Organiseer een buurttafel tussen 17-25 juni en breng je buren met elkaar in contact. Doe je ook mee? 

Na een succesvolle eerste editie, kan je van 17-25 juni weer bij elkaar aanschuiven tijdens de Week van de Buurttafel, een initiatief van Nextdoor om buren met elkaar in contact te brengen. Het maakt niet uit of je een lunchtafel, koffietafel of dinertafel organiseert, of er plek is voor 4 of 40 buren en of jullie samenkomen in de woonkamer, het wijkcentrum of op het plein. Het gaat om dat momentje van contact, waardoor je elkaar daarna vaker opzoekt en samen bouwt aan een fijne buurt om in te wonen. Lijkt het jou leuk om een buurttafel te organiseren?

Tips van 2022-organisatoren

Vorig jaar vond de eerste editie plaats en dat was een groot succes. Meer dan 400 enthousiaste buren organiseerden een buurttafel en brachten daarmee meer dan 8.000 buren samen. We vroegen deze organisatoren om tips. Zie hier een aantal tips die jou hopelijk helpen bij het organiseren van jouw buurttafel.

  • “Kijk wat de talenten zijn van mensen in de buurt en betrek ze bij het meedenken voor zo’n dag”
  • “Maak het feestelijk, met bijvoorbeeld muziek, een tombola, dansen, eten, een barretje”
  • “Houd het simpel en vraag iedereen zelf om een bord, beker en bestek mee te nemen. Wij waren met 40 mensen en binnen een half uur was de boel weer opgeruimd.”
  • “Organiseer het met meerdere mensen en vraag iedereen om zijn of haar netwerk in te zetten. Blijf daarnaast herhalen dat je de buurttafel organiseert.”
  • “Maak het niet te ingewikkeld, het gaat om het ontmoeten, niet om een hoogstaande maaltijd.”
  • “Zorg voor een goede taakverdeling die je vastlegt en met elkaar bevestigt, want anders is het soms te vrijblijvend.”
  • “Stel een vast menu samen en maak dit ruim van te voren bekend.”
  • “Vraag subsidie aan bij de gemeente, zodat mensen zo min mogelijk hoeven te laten betalen, dan is de drempel lager om te komen. Mensen kunnen beter zelf iets te eten en drinken meenemen dan betalen voor iets dat je als organisatie hebt gekocht. Vraag ook aan je buurtgenoten of iemand op de dag van de buurttafel wil helpen met begeleiden of bijvoorbeeld een optreden kan verzorgen, dat vinden mensen vaak leuk om te doen.”

Nog meer tips op https://go.nextdoor.com/buurttafeltoolkit.

Nieuwe contacten

Via een enquête onder de organisatoren geeft 75% aan dat ze door de buurttafel die ze georganiseerd hebben nieuwe buren hebben leren kennen. Eén van deze organisatoren is Tony uit Almere, hij vertelt hierover: “Tijdens de Week van de Buurttafel stelde ik mijn tuin open voor de buren, waar traditionele Syrische en Libanese gerechten op tafel kwamen. Er was uitgebreid ruimte om een stukje van mijn eigen achtergrond te delen en kennis te maken met anderen. Uiteindelijk voelde het alsof we elkaar al jaren kenden. Het was een groot succes! De laagdrempelige activiteit, was het begin van iets groters. We organiseren nog steeds buurttafels.” 

Veel plezier met elkaar aan tafel!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited