Algemeen Verhalen van leden

Dit zijn de Gouden Buren van 2022

Geschreven door Eva

Eindelijk is het zover, zaterdag 24 september vieren we in heel het land Burendag en kunnen we als vanouds samenkomen met de buurt om aan buurtprojecten te werken of bijvoorbeeld nieuwe buurtgenoten leren kennen op het straatfeest. Maar niet alleen dat maakt deze dag zo bijzonder, op veel plekken in Nederland worden namelijk ook die speciale Gouden Buren in het zonnetje gezet via de Gouden Buur Award 2022.

Het is het zesde jaar dat Nextdoor de Gouden Buur Award initieert en nog nooit eerder ontvingen we zoveel inspirerende en hartverwarmende nominaties, 1.097 om precies te zijn! Iedereen die een buur heeft genomineerd heeft een digitale Gouden Buur Award ontvangen om uit te printen voor hun Gouden Buur. Daarnaast staan 12 Gouden Buren in ons land extra in het zonnetje deze week, de 12 provinciewinnaars van de Gouden Buur Award 2022. Deze buren zijn door Nextdoor geselecteerd, omdat ze ieder op een eigen manier een uitzonderlijke bijdrage leveren aan het samenzijn van de buurt. We stellen deze 12 Gouden Buren van Nederland graag aan je voor.

Friesland: Anne en Paul uit Rottum

Anne en Paul zijn genomineerd door Jarina, directeur van OBS De Ynset in Rottum: “Onze buren wonen direct naast onze school, dat kan natuurlijk voor overlast zorgen, maar onze buren hebben er voor gekozen om ons te omarmen. Ze zijn in te zetten bij allerlei activiteiten op school, ze helpen mee waar ze kunnen en zijn altijd bereid in de vakanties om een oogje in het zeil te houden, deze buren zijn goud waard.”  

Groningen: Ine uit groningen

“Ine is een soort moeder overste van onze buurt! Ze kent veel bewoners en is voor veel buurtgenoten een steun en toeverlaat! We werken elke zaterdag in onze buurtboomgaard en Ine maakt heerlijke dingen van alles wat er groeit: taart, siroop, chutney, jam, ranja. We onderhouden samen de gaard om er een mooi plekje in de wijk van te maken en we zorgen dat de bio diversiteit in de stad wordt vergroot.” vertelt Alie die haar genomineerd heeft.

Drenthe: Rietje uit Schipborg

Buurvrouw Mary nomineerde Rietje voor de Gouden Buur Award 2022: “Rietje heeft een spierziekte, maar is iemand met een luisterend oor en opgeruimd karakter. Ze bakt voor de koffieochtenden in het dorp altijd heerlijke cake, dat doet ze ook voor een groepje plussers die tekenen en schilderen in het dorpshuis. Ze is bijzonder liefdevol en heeft altijd oog voor de ander, dat maakt haar heel bijzonder. Ondanks haar handicap ziet ze de ander, stuurt ze kaartjes, en bidt ze voor zieke mensen.” 

Overijssel: Anne uit Kampen

“Ons appartementengebouw telt 12 appartementen en 4 bijbehorende huizen. Eén van de bewoners, Anne van Dijk, is voor alle medebewoners steun en toeverlaat op het gebied van technische aangelegenheden. Hij gaat het dak op om afgewaaide dakpannen op hun plaats te leggen, zoekt uit hoe we collectief op elektriciteit kunnen besparen, verwijdert onkruid in de tuin, onderzoekt de mogelijkheid voor aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s, enz. Los van dit alles is hem niets te veel als een medebewoner een individueel beroep op hem doet.” vertelt buurman Fred die hem nomineerde voor de Gouden Buur Award 2022. 

Utrecht: Marieke uit Amersfoort

“Marieke heeft het initiatief genomen om in een oud schoolgebouw in een verouderende wijk een buurtontmoetings- en activiteitenplaats te creëren. Ook het schoolplein wordt omgetoverd tot een klimaatadaptieve buurttuin. Het begint echt het verbindende centrum in de buurt te worden voor jong en oud en aandacht voor iedereen! Marieke is en blijft de drijvende kracht achter dit alles en heeft met minimale middelen en veel energie voor heel veel buren iets moois gemaakt!”, vertelt Margreet, die haar nomineerde. 

Gelderland: Puck uit Renkum

Overbuurvrouw Marleen nomineerde Puck voor de Gouden Buur Award 2022: “Alle buren kunnen altijd bij Puck terecht, niks is te veel. Ze neemt pakketjes aan, verzorgt de planten en post tijdens vakanties en zorgt soms zelfs voor de buurthonden. Daarnaast zet zij zich belangeloos in voor hulpbehoevenden en vangt ze mensen op. In september gaan Puck en haar man samen met pensioen en genieten van alle vrije tijd en mooie reizen. Ik hoop dat wij nu ook een keer voor haar (plantjes) mogen zorgen”.

Flevoland: Lara uit Lelystad

Lara is door vijf buren genomineerd, die dit niet van elkaar wisten. Waarom ze een Gouden Buur is? Lara heeft een deelkastje voor haar deur dat ze iedere dag vult met verse groenten, fruit en bijvoorbeeld menstruatiespullen. Ook haalt ze iedere week groenten op bij lokale boeren die anders worden weggegooid. Iedereen mag uit het kastje meenemen wat ze nodig hebben. Als er donaties in het potje gedaan worden koopt Lara hier extra boodschappen van voor in het kastje. 

Noord-Holland: Betty uit Assendelft

Anja nomineerde buurvrouw Betty: “Betty verbindt de buurt met vele dingen. Ze organiseert het haak- en breicafé, de zwerfvuilbrigade met een ‘Uurtje voor een schoner buurtje’, ze is gastvrouw in het sociale winkeltje, steunt mensen met weinig geld, betrekt iedereen uit de buurt bij activiteiten, zorgt bij afwezigheid voor de dieren van haar buurtgenoten en is al jaren sociaal maatje voor diverse mensen uit de wijk en voor mensen met een verstandelijke beperking. Dankzij haar enthousiasme, warmte én niet te vergeten haar kritische en constructieve opstelling weet ze iedereen te bereiken, tilt ze vrijwilligersgroepen tot een hoger plan en worden buurtinitatieven een succes.”

Zuid-Holland: Mirjam uit Voorburg

Mirella nomineerde buurtgenoot Mirjam: “Mirjam spendeert ongeveer al haar tijd aan het belangenloos helpen van tientallen minima-gezinnen in Voorburg-Leidschendam. Ze koppelt hulpvragen vanuit deze gezinnen aan bewoners die willen helpen, enorm waardevol! Alles wat je haar geeft, geeft ze door aan iemand die het nodig heeft. Zo voorziet ze mensen van kleding, fietsen, verzorgingsartikelen, supermarktbonnen, maar ook verjaardagsfeestjes voor kinderen die anders geen feestje zouden kunnen geven. Zij verandert echt de levens van heel veel mensen in positieve zin.” 

Limburg: Desiree uit Maastricht

“Desiree heeft het park opgeknapt door het weghalen van dode bomen, verdwaalde takken en het weggegooid van afval. Het park ging er zichtbaar op vooruit. Daarnaast brengt zij met kerst de buurt bij elkaar door het maken van een kerststal. Ze heeft een brede lach en heel veel humor en is daarmee de verbindende factor van de buurt”,  vertelt Margreet, die haar nomineerde. 

Noord-Brabant: Pierre uit Oss

Buurvrouw Karin nomineerde Pierre voor de Gouden Buur Award 2022: “Mijn buurman Pierre neemt initiatief, legt verbanden, zoekt contact met de gemeente en het bedrijf dat het parkin de buurt onderhoudt. Hij doet ons en overige buren daar verslag van. Hij is altijd opgewekt en vrolijk, organiseert de buurtborrel en zorgt dat de woonomgeving netjes blijft.” 

Zeeland: Jaap uit Goes

“Buurman Japie is een man die alles maken kan! Er wordt door veel buurtgenoten een beroep op hem gedaan en hij heeft het, naast zijn eigen baan, vaak druk met het helpen van anderen.  Hij is altijd vriendelijk, fit, positief en een zeer vlotte, kundig werker. Helaas krijgt Jaap lang niet altijd de dankbaarheid die hij wel verdiend!”, schrijft buurvrouw Lotte. 

Bedankt voor alle nominaties voor de Gouden Buur Award 2022 en veel plezier met je buurtgenoten op Burendag!

5 Reacties

  • Mirjam Stichter uit Voorburg, Zuid-Holland is gisteren met Burendag 2x in het zonnetje gezet: 1x voor de digitale award van Nextdoor en 1x voor de Award. Heel verdiend! Als zij de buren niet in beweging zet om op te komen voor minima en vluchtelingen dan zouden deze groepen tussen wal en schip vallen!

  • Beste buren , zeker in deze onzekere tijden is het zo fijn en nodig om er voor elkaar te zijn. Fantastisch als dat er nog mensen zijn die erom geven hoe het met hun buurtjes gaat ! We zullen het allemaal veel leuker en mooier maken als we t samen doen. Niemand hoeft dit aleen te doen , eenzaamheid is niet meer voor nu , dus hoe mooi zal t zijn dat een buurt lief en leed kunnen delen zonder oordelen ? Fijn om Julie buurvrouw te zijn. Groet Diana.

  • Goedenmiddag Allemaal, Ik ben stinkend jaloers op de gene die goede buren hebben! Ik woon al tien jaar in ellende! Dus voor mij helaas geen fijne buren! Voorheen wel fijne buren gehad maar helaas niet meer!

  • ………… ” maar zij die langs de stille paden hun onopvallend leven gaan, als zij eens in het spotlicht traden, ze zouden ons versteld doen staan “.

    ( iets van Toon Hermans )

  • Ben iedereen erg dankbaar voor mijn nominatie. Ik help de mensen vanuit mijn hart maar zonder Nextdoor had ik nooit zo goed mensen kunnen helpen. Ondanks mijn netwerk op andere social media kanalen. Nextdoor zitten veel vrijgevige bewoners die elkaar willen helpen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited