Verhalen van leden

Een vrolijk buurtinitiatief van Nadine: reizende stenen in het Rotterdamse Vroesenpark

Geschreven door Eva

‘Happy Stones’. Heb jij er weleens één gevonden? Deze handbeschilderde stenen die buren wereldwijd in de natuur vinden, hebben sinds de lockdown al veel vinders blij gemaakt. Vind je er één, dan kun je deze vrolijke steen houden of weer verstoppen voor iemand anders. Zo reizen er over de hele wereld stenen langs glimlachende gezichten, waaronder die van de 44-jarige Nadine uit Rotterdam: “Ik vond mijn eerste steen toen we met de camper op pad waren in de Loonse Drunense Duinen (Noord-Brabant). Er stond ‘Welkom’ op en dit zorgde voor zo’n grote glimlach op mijn gezicht”.

Sinds haar vondst tijdens de eerste lockdown gaat Nadine zelf ook op zoek naar stenen in de natuur die ze verrijkt met een schildering. De stenen die klaar zijn zet ze op de foto, verstopt ze in het Rotterdamse Vroesenpark en via Nextdoor laat ze haar buurtgenoten weten dat er weer nieuwe stenen ‘op reis zijn gegaan’. “De lockdown is zo goed als voorbij, maar ik ga gewoon door met stenen beschilderen en verstoppen. Het is veel te leuk!”, vertelt Nadine. 

Minder schermtijd, meer in de natuur

“Ik dacht altijd dat ik niet creatief was en veel te nuchter voor dit soort dingen, maar het is echt verslavend en ik merk dat ik er ook steeds beter in word. Ik zie in mijn buurt dat veel ouders met hun kinderen op zoek gaan naar de stenen. Het haalt mensen achter de computer en tv vandaan, mooi toch?” vertelt Nadine. “Ook zorgt het ervoor dat ik met een andere blik wandel, leuke gesprekken voer en mensen blij maak, waardoor ik zelf weer een warm gevoel krijg van binnen.”

Tips voor geïnspireerde buren

Lijkt het jou ook leuk om happy stones in jouw buurt te laten reizen? Nadine heeft een paar goede tips: 

 • Zorg dat de stenen niet poreus zijn, dan kan je ze makkelijker beschilderen. 
 • Gebruik acrylstiften die watervast zijn.
 • Weet je niet hoe je bijvoorbeeld een aardbei schildert? Google dan op ‘aardbei tekening’ en je krijgt een eenvoudig voorbeeld van de contouren om mee te beginnen. 
 • Ben niet te veel met het eindresultaat bezig, maar geniet van het proces ernaartoe.
 • Heb je toch halverwege het schilderen een ander idee? Schilder er gewoon overheen en maak er een gekleurde steen van! 

Speciale stenen voor speciale personen

Steeds vaker haalt Nadine inspiratie voor haar schilderingen uit de buurt. “Als ik hoor dat een buur bijvoorbeeld een zware tijd heeft, zet ik een mooie tekst op de steen en laat ik ‘m achter op de vensterbank van die buur. Daar krijg ik mooie reacties op. Ook laat ik me inspireren door wat ik in de buurt zie. Is er een buur met een leuke hond, dan schilder ik de hond na. De ideeën raken hierdoor nooit op!”  

Happy stones door lokale ondernemers

Nadine is niet de enige in haar buurt die de vrolijke stenen verstopt. “Ik zie dat we elkaar enorm inspireren. Het vinden van een steen brengt iemand anders weer op het idee hetzelfde te doen. En het leuke is dat het zo eenvoudig is! Ik zie hier in Rotterdam dat zelfs lokale ondernemers er nu gebruik van maken. Ik vond een steen met de naam van een snackbar erop en een ijsje. Dit maakte me zo nieuwsgierig dat ik de steen mee heb genomen naar de snackbar en er een ijsje voor kreeg. Leuk toch?”

Dank je wel voor het delen van jouw verhaal Nadine! Hopelijk zorgt het voor de start van een reis voor heel veel andere stenen in Nederland.


Ben je nog geen lid van Nextdoor? Download dan de Nextdoor-app of ga naar www.nextdoor.nl om je aan te sluiten bij jouw buurt en in contact te komen met je buren.

15 Reacties

 • War een prachtig initiatief, Nadine. Ik wist dit niet en ga met mijn kleinkinderen aan het schilderen en bemoedigen. Dank je wel voor je inspiratie! Ook over voorbeelden! Hartelijke groet, Josefine

 • Dit voorjaar vond ik ook mijn eerste happy stone in het bos bij Kraggenburg in de Noordoostpolder .Sindsdien ben ik ook aan het tekenen geslagen en al veel leuke versieringen aangebracht op andere stenen die ik weer ergens tegenkom..

 • Oh wat leuk. Dat is nog rens een goed initiatief. Ik hoop er ooit erntje te vinden. Als dat zo is laat ik het weten. Liefs, J

 • Wat een prachtig idee, hebben wij dat ook in Friesland? Ik hoop ook 1 te vinden. Top Nadine!

 • Ik heb er al een heleboel geschilderd, is superleuk om te doen. Ook samen met je vriendinnen.
  Binnenkort ga ik er een stel in de Akkers in Helmond verstoppen. Ben benieuwd op reacties!

 • Wat een leuk idee.
  Ik zou heel graag mee willen doen maar door mijn ziekte kom ik niet meer verder dan mijn bed.
  Heel misschien is er iemand die me, zo nu en dan, een steentje kan brengen die ik dan kan beschilderen en weer op een leuk plekje kan wegleggen. 🖌

 • Ik was gisteren in Bloemendaal in het westen en vond daar ook een geschilderde steen ik heb hem mee genomen en geef leg hem op een mooi plekhe in Arnhem😁

 • Een heel leuk initiatief! Onze kinderen zijn dol op de mooie versierde stenen. We maken ze zelf ook geregeld. Als de kinderen het goed vinden, worden de bewaarde stenen ook weer meegenomen en verstopt. Om de volgende persoon bij te maken.

 • Heel leuk deze stenen!! Een vriendin van mij in Breda doet dit ook al langere tijd! Dit tovert een glimlach op je gezicht en verwarmt het hart!

  Mirjam uit Enschede

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited