Ramadan Verhalen van leden

Een kijkje in de keuken van Houda en Ilyas uit Zwijndrecht tijdens ramadan

Geschreven door Eva de Vaan

Op de derde dag van de ramadan waren we te gast bij Houda en Ilyas in Zwijndrecht. Een bijzondere avond met inspirerende gesprekken over ramadan en waar deze maand voor staat: bezinning, aanbidding en delen. Sinds oktober 2020 woont het pasgetrouwde stel samen en daarom is deze maand extra speciaal, hun eerste ramadan samen in een nieuw huis. 

Samen met Lab 22 maakten we een video van deze mooie avond. Ben jij nieuwsgierig geworden naar de specialiteit van Ilyas in de keuken? Zie hier het recept van Ilyas’  Tarwegries Soep (in de Marokkaanse keuken bekend als Iwzan of Tchicha soep). Het recept is voor 3 personen. Heb jij ook een lekker recept?

Recept Tarwegries Soep

17.5 ml olijfolie
Halve gele ui
12.5 g verse koriander
4 g ras el hanout kruiden
4 g zout
1.5 g zwarte peper
Half theelepeltje paprikapoeder (0.5 gram)
Snufje kaneelpoeder (een klein mespuntje)
125 g kipfilet (kun je weglaten als je het vegetarisch wilt houden)
Half blikje (35 gram) tomatenpuree (paprika puree mag ook)
1 grote tomaat (of 2 kleinere)
Halve wortel
1 liter water
Half blokje kippenbouillon
80 g tarwegries (Iwzan/Tchicha)

Stap 1: Schil alle groenten en snij deze grof.
Stap 2: mix de ui en koriander in een hakmolen (of snij deze samen fijn op een snijplank)
Stap 3: mix vervolgens de tomaat samen met de wortel en tomatenpuree (in de hakmolen of een mixer). Het moet uiteindelijk een zacht en vloeibaar mengsel zijn.
Stap 4: snij de kipfilet in blokjes.
Stap 5: doe alle kruiden + zout in een klein kommetje en mix deze tot 1 geheel
Stap 6: Doe de olijfolie in de pan (middelhoog vuur) en voeg even later de ui-koriander mix toe. Bak dit voor 1-2 min samen. Voeg vervolgens de kipfiletblokjes en het kruidenmengsel toe en bak dit voor een paar minuten mee (blijven roeren totdat je merkt dat de kip gaar wordt). Voeg daarna het tomaat-wortel-tomatenpuree mengsel & het water toe. Roer nu alles door elkaar en zet het vuur op z’n hoogst tot het begint te borrelen. Zet nu het vuur een stuk lager en laat het soepje 20 min verder koken.
Stap 7: Voeg de kippenbouillon en de tarwegrieskorrels (Iwzan/tchicha) toe (vermicelli mag ook indien je niet aan de tarwegrieskorrels kan komen, niet te veel!). Voeg nu eventueel sambal oelek toe naar smaak Laat het zo een 10-12 minuten verder koken. Hierna moet je voor de zekerheid even proeven of er zout bij moet of niet. 
Stap 8: Het soepje is klaar. Smullen maar! 

Tips
* Optioneel voor de mensen die van pittig houden: voeg sambal oelek toe naar smaak op het eind en laat dit mee koken.
* Gebruik Vermicelli of Bulgur indien tarwegries niet lokaal te verkrijgen is.
* De tarwegries (Iwzan of Tchicha) kun je in de grote steden bij bijna elke Marokkaanse of Turkse winkel (of slagerij) wel verkrijgen.
* Vervang kip met stukjes vlees (of laat het helemaal weg voor een vegetarisch soepje).
* Voeg een paar takjes selderij toe aan het ui-koriander mengsel (selderij is geen must, maar geeft net wat extra smaak!).
* I.p.v. kippenbouillon kun je een bouillon naar keus toevoegen.
* Indien je het voor 5/6 personen wil maken, dan kan je alle ingrediënten naar verhouding aanpassen.

Dank je wel Houda en Ilyas voor het delen van jullie verhaal en het heerlijke recept. Ramadan Mubarak!


Wil je meer lezen over ramadan, bekijk onze blogartikelen, iedere vrijdag tijdens de ramadan delen we het verhaal van een buur.

10 Reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited