Ramadan Verhalen van leden

In gesprek met buren over Ramadan

Geschreven door Eva

Op 12/13 april breekt de Ramadan aan, de negende maand van de islamitische kalender.  De Ramadan is wereldwijd een speciale maand voor moslims en staat o.a. in het teken van bezinning. Om hier de focus op te houden vasten moslims dagelijks tussen zonsopgang en -ondergang. 

Afgelopen maanden zijn we via een oproep op Nextdoor in contact gekomen met buren die dit jaar meedoen met de Ramadan. We kregen ontzettend veel warme en diverse reacties uit alle hoeken in het land.  Nextdoor staat voor sterke, diverse buurten waar buren elkaar kennen en elkaar helpen. Graag inspireren we jullie met de mooie en inspirerende gesprekken die wij voerden. Lees en bekijk de verhalen van deze buren iedere vrijdag tijdens Ramadan op blog.nextdoor.nl.  

Wat weet jij van Ramadan?

Voor velen is vasten tijdens Ramadan de normaalste zaak van de wereld, terwijl anderen er helemaal niet bekend mee zijn. Een paar weetjes over Ramadan:

 • Tijdens de Ramadan vasten moslims tussen zonsopgang en -ondergang. Dit vasten is, naast de geloofsbelijdenis, het gebed, het helpen van minder bedeelden en de bedevaart naar Mekka, één van de vijf zuilen van de Islam.
 • Tijdens de vastenmaand onthouden moslims zich tussen zonsopgang en –ondergang van o.a. eten, drinken en geslachtsgemeenschap en richten ze zich extra op het goede doen, bijvoorbeeld door vrijgevigheid en niet kwaadspreken. 
 • Als de zon ondergaat wordt het vasten verbroken en na het avondgebed volgt de maaltijd. Deze onderbreking heet iftar. Het is gebruikelijk om tijdens de iftar verbinding op te zoeken met zowel moslims als niet-moslims. Voor de iftar worden gerechten bereid, die gedeeld worden met dierbaren en minderbedeelden.
 • Ramadan wordt afgesloten met Eid al-Fitr, wat terugslaat op de dagelijkse iftar, ofwel het feest van de iftar. In de volksmond is dit verbasterd naar het Suikerfeest. Tijdens deze dag starten moslims hun dag met het Eid-gebed. Normaal gesproken in de moskee, maar door de coronapandemie gebeurt dit sinds vorig jaar thuis. Vervolgens is het gebruikelijk samen te komen met dierbaren, lekker te eten en cadeaus uit te wisselen. Dit jaar gebeurt dit digitaal.  

Ramadan Mubarak

Ramadan is een hele sociale maand en moslims waarderen betrokkenheid van niet-moslims enorm. Wil jij buurtgenoten die vasten tijdens Ramadan een gezegende Ramadan wensen? Dan kun je zeggen: Ramadan Mubarak. Wens je je buurtgenoot liever een succesvolle of inspirerende Ramadanmaand toe, is dat uiteraard ook een liefdevol gebaar. 

Heb jij vragen over Ramadan? Stel je vraag via Nextdoor aan je buurtgenoten of laat je vraag hieronder achter in de reacties. We nemen je vraag dan mee in de gesprekken, dus lees er komende maand meer over. Aan alle Nextdoor-buren voor wie Ramadan volgende week start: Ramadan Mubarak.

Dit blog is met behulp van verschillende Nextdoor-leden geschreven, waarvoor: DANK! 💚

18 Reacties

 • Mooi dat er aandacht voor is. Zo belangrijk dat mensen er uitleg over krijgen en een ‘kijkje in de keuken’. Goed initiatief en erg belangrijk, ook in de strijd tegen haat en onbegrip.

 • Ja van de saamhorigheid zouden veel Nederlanders nog kunnen leren. Het lijkt makkelijk om te vasten, maar niet eten en vooral niet mogen drinken lijkt mij een opgaaf. Maar het heeft een doel, bezinning.
  Als iedereen zijn vooroordelen over groepen mensen eens zou laten varen en ieder mens als mens zou kunnen beoordelen. Dan zouden we naar mijn mening dichter bij elkaar komen.

  Een fijne Ramadan

 • Beste Eva,
  Fijn dat er ook eens positieve informatie over de İslam wordt gegeven. Ons dank hiervoor💐 fijne Ramadan en hopelijk een gezond suikerfeest 🍬🍭🎉

 • Geweldig Eva ,Hartelijk dank een mooi initiatief zo leer je elkaar beter kennen en begrijp je elkaar. Je uitleg is ook fantastisch.
  Voor alle Nextdoor een gezegende Ramadan en alvast een fijne eid toegewenst.

 • Ik wens iedereen een hele fijne ramadan toe. En aan het eind een welverdiend prachtig suikerfeest.

 • Een oprechte vraag van iemand die niet met Ramadan bekend is: wordt er voor alle broeders en zusters in de moslimgemeenschappen ruimhartig aan liefdadigheid geschonken wereldwijd ? Dus niet alleen voor minderbedeelden in de eigen gemeenschap, Turks en Marokkaans?
  Meer specifiek: gaan er deze maand geld en goederen naar bijvoorbeeld Yemen, waar mensen en hun kinderen letterlijk sterven van de honger?
  Dit is iets wat ik me oprecht afvraag, mede vanwege de bijdrage van de Turkse Lâtife over de donaties voor arme Turkse gezinnen.
  Wordt er ook extra aan liefdadigheid gedaan buiten de eigen gemeenschap?

  • Ja Helma, dat wordt zeker gedaan. Niet alleen wordt gedacht aan landen als Yemen, maar ook aan eigen land door donaties aan de Voedselbank bijvoorbeeld, of door de mouwen op te stropen en daar als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ook worden er maaltijden verzorgd voor daklozen in Nederland bijvoorbeeld. Er zijn vele mooie initiatieven tijdens en na de vastenmaand. Het mooist is als je de bezinning, inspiratie en vrijgevigheid ook na de Ramadan kunt vasthouden😉.

 • Bedankt voor deze uitleg. Ik wil graag meer weten over het suikerfeest mbt de gerechten die dan gegeten worden.
  Wie wil mij dit uitleggen?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited