Algemeen

Honden en 55-plussers houden elkaar gezelschap via OOPOEH

Geschreven door Leslie Funcken

Via onze campagne Geef Gehoor, Geef het Door brengen we initiatieven van buren en organisaties in kaart die ervoor zorgen dat mensen zich minder alleen hoeven te voelen. Eén van de initiatieven die Nextdoor een warm hart toedraagt is OOPOEH, een stichting die honden en 55-plussers aan elkaar verbindt. De 55 plusser, oftewel de OOPOEH, heeft de gezelligheid maar niet de lasten van een hond, de hondenbaas heeft een vaste, lieve oppas voor de hond en de hond is minder vaak alleen.

Hoe OOPOEH werkt

Op www.oopoeh.nl kunnen hondenbaasjes en 55-plussers die graag op een hond willen passen een profiel aanmaken. Hierop kunnen de baasjes bijvoorbeeld aangeven wat het karakter van de hond is en hoe vaak er een oppas nodig is. OOPOEH’s kunnen op hun beurt weer aangeven wat voor hond bij ze past en wanneer en hoe vaak ze op willen passen. De baasjes en OOPOEH’s kunnen vervolgens een kennismakingsaanvraag doen bij iemand in de buurt. De medewerkers van OOPOEH begeleiden dit proces telefonisch en via de mail.

Heb je een hond en zou je af en toe een oppas kunnen gebruiken? Overweeg dan eens om je hond onder te brengen bij een OOPOEH uit de buurt. Het kan een heel groot verschil voor iemand maken!

De ervaring van OOPOEH Peter (73) uit Den Haag

Sinds de oprichting van OOPOEH in 2012 door Sofie Brouwer zijn er ongeveer 2000 hondjes gekoppeld aan een OOPOEH. Eén van hen is Peter:

“Na bijna vier jaar kan ik echt zeggen dat Bauke en ik dikke maatjes zijn. Ik haal hem elke woensdag op en dan wandelen we naar huis, naar mijn vrouw. Zij is ook dol op Bauke, maar ik ben degene die het meeste met hem loopt. Op woensdag is het echt Bauke-dag en wordt hij natuurlijk een beetje extra verwend. Soms heeft hij het zo naar z’n zin bij ons, dat we het baasje bellen dat hij pas na het eten weer thuiskomt. Weet je wat zo lekker is aan een hond?  Je bent in beweging in de buitenlucht. Ik ben echt opgeknapt van het lopen met Bauke. Ik heb veel gestotterd en daarom vermeed ik praatjes op straat. Als iemand me vroeg hoe laat het was, zei ik maar dat ik geen horloge bij me had. Maar met een hond heb je altijd praatjes, iedereen spreekt je aan als je met zo’n leuk dier loopt. Wat een openbaring was dat, inmiddels praat ik dan ook stukken beter,” vertelt de 73-jarige Peter uit Den Haag.

Social contact en beweging door de oppashond

Of het nou met sociale angst of met een fysieke beperking te maken heeft, voor veel mensen is het maken van een spontaan praatje op straat niet zo vanzelfsprekend. Het passen op een hond is een heel laagdrempelige manier om meer contacten in de buurt te krijgen. Veel OOPOEH’s hebben een rijk sociaal leven waar hun oppashond een belangrijke aanvulling op is. Maar er zijn ook wel OOPOEH’s voor wie de oppashond een belangrijke stok achter de deur is om geregeld de deur uit te gaan en een wandeling door de buurt te maken. Daarnaast is een hond tijdens de coronapandemie een erg veilige en vorm van gezelligheid en genegenheid. 


Heb jij ook een idee of initiatief waardoor iemand zich minder eenzaam hoeft te voelen? 

Om in contact te komen met je buurt, kunt je inloggen op www.nextdoor.nl. Wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Nextdoor en meer buurtverhalen uit andere dorpen of steden lezen, volg dan deze blogpagina of @Nextdoor (NL) op Facebook

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited