Algemeen

Dit zijn de meest leefbare buurten van Nederland

Geschreven door Eva

Hoe staat het met de (groen)voorzieningen, samenwerking, het onderlinge vertrouwen, het sociaal contact en de veiligheid in jouw buurt? En welke initiatieven ontstonden er tijdens de coronapandemie? Aan de hand van deze onderwerpen hebben we afgelopen zomer onderzoek gedaan naar de leefbaarheid van buurten in Nederland. 

Meer dan 21.000 buren, uit 4.000 verschillende Nederlandse buurten deden mee aan het onderzoek en nomineerden daarmee hun buurt voor de Gouden Buurt Award 2020. Een prachtig aantal, omdat het laat zien dat buren trots zijn op hun buurt. Ben jij één van deze trotse buren? Dank je wel voor jouw nominatie!

Onderzoeksbureau Talentenlab heeft de resultaten van het onderzoek geanalyseerd en dit zijn de meest leefbare, oftewel gouden, buurten van iedere provincie in Nederland: 

 • Limburg: Amby (Maastricht)
 • Zuid-Holland: Bezuidenhout (Den Haag) 
 • Noord-Holland: Buitenveldert (Amsterdam) 
 • Utrecht: Oog in Al (Utrecht) 
 • Noord-Brabant: Belcrum (Breda) 
 • Friesland: Zuiderburen (Friesland)
 • Groningen: Beijum (Groningen) 
 • Zeeland: Westenschouwen (Westenschouwen) 
 • Gelderland: Heijenoord (Arnhem) 
 • Flevoland: De Velden (Almere) 
 • Drenthe: Parc Sandur (Emmen)
 • Overijssel: Woolderes (Hengelo) 

Op 26 september, tijdens Burendag, maken we bekend welke van deze 12 buurten zich de Gouden Buurt van Nederland mag noemen en delen we de andere uitkomsten van het onderzoek! Heb jij een mooi plan voor deze speciale dag? Laat het je buren weten via Nextdoor en haal samen alles uit je buurt!

2 Reacties

 • Met ,Corona, vind ik het eigenaardig hoe buurten niet discrimineren ten opzichten van het beleid. Ik spreek alleen voor Den Haag! Links en rechts van de Laan van Meerdevoort, zeg high society (links) en, zeg het met een net woord, achterbuurten (rechts) hebben zo hun eigen trukjes om de omgeving plasant in te richten en zo te houden. Het mooiste is dat meestal intakte families daar dinamisch op in spelen met allerlei initatieven die van oud tot jong schitteren, zowel links als rechts. De eensgezindheid is zo aantrekkelijk dat we onbewust de juiste sinalen overbrengen aan buurten door heel s’ Gravenhage heen, dat de ene vieze buurt rondom de vuilnis containters schoon wordt en aan de andere kant koude afstandelijkheid wordt verwarmd met de harten uit andere buurten. Grappig om te zien, dat we als stad elkaar kunnen versterken & verzwakken op punten waar dat nodig is om het juiste resultaat te bewerkstelligen. Eigenlijk zijn we een groote familie. Het is meer het geloven in elkaar, dan gevangen te worden in het veroordelen en beoordelen in twee verschillende maten, wat natuurlijk rampzalige gevolgen zou kunnen hebben voor de postzegel, envelope. Jullie gaan me aan het hart, zo ligt deze trouwe Wolf vredig in het duister en gekluisterd, waakend over ieders welbehagen, vraag maar aan de meeuwen, kibeling lekkerbek! We kunnen niet alles alleen, we hebben mekaar nodig, zo kan er ook niemand buiten worden gesloten. Stel je voor dat het wild de paden opgedenderd komt, dan zou je blij zijn met een paard toch? #HuishoudenCarriereFaculteitin1hoelaatishet…,…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited