Algemeen

Maak een mondkapje, voor jezelf en voor een buur

Geschreven door Eva

Vanaf 1 juni draait het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling en is het dragen van een mondkapje verplicht. Maar hoe kom je aan een mondkapje nu deze zo schaars zijn? Het klopt inderdaad dat medische mondkapjes schaars zijn, maar de overheid geeft aan dat het ook niet de bedoeling is dat deze in het openbaar vervoer worden gebruikt. Wel kun je een niet-medisch mondkapje dragen en deze kun je zelf maken!

Voor de één is het maken van een niet-medisch mondkapje een grotere uitdaging dan voor de ander. Dus laten we in deze coronatijd niet alleen voor elkaar klaarstaan om boodschappen te doen, documenten uit te printen of medicijnen te halen, maar ook om te zorgen dat we allemaal toegang hebben tot een mondkapje. Ben jij klaar om je creativiteit te laten stromen en net als duizenden andere buren in Nederland mondkapjes te maken? Eén voor jezelf, en één voor een buur. ?

Bekijk voor richtlijnen en vragen over het produceren en het gebruik van niet-medische mondkapjes de website van de Rijksoverheid.

Om je op weg te helpen hebben we samen met Nextdoor-lid Christel een stappenplan gemaakt waarmee je een stoffen mondkapje maakt met een 20 cm x 20 cm patroon. Dit heb je nodig:

 • Een pen
 • Een liniaal
 • Naald en draad
 • Twee of drie stukken stof van minimaal 20 cm bij 20 cm
 • Twee elastieken banden van 20 cm of 4 katoenen banden van 35 cm

Advies van Christel: “Een mondkapje met katoenen banden zit lekkerder bij de oren.”

Heb je alle benodigdheden? Dan kun je aan de slag: 

✂️ Knip twee of drie vierkanten van 20 cm bij 20 cm uit de stukken stof en leg deze op elkaar. Je kunt kiezen voor een dubbele of driedubbele dikte van het mondkapje, afhankelijk van de stof.

Advies van Christel: “Kies katoen voor een mondkapje dat je op 60 graden wilt wassen en met een stoomstrijkijzer wilt strijken.”

? Maak drie markeringen aan beide zijden van het vierkant op 5, 10 en 15 cm om twee plooien te maken en naai de geplooide stoffen samen.

Advies van Chistel: “Ik voeg een metalen staafje toe (bijvoorbeeld de sluitbandjes van een vuilniszak) in de bovenzoom (ter hoogte van de neus), zodat je het mondkapje kan buigen naar de vorm van je neus. Dit is vooral voor brildragers fijn”.

? Bevestig met naald en draad de elastieken of katoenen banden aan de vier hoeken van je mondkapje.

? Nu kun je het mondkapje dragen. Voor optimaal gebruik kan je het mondkapje met behulp van de elastieken aan- en uittrekken, zonder de buitenkant aan te raken. Was het mondkapje ook regelmatig, vooral wanneer je naar huis gaat, zodat we met elkaar de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk indammen. 

? Heb je de smaak te pakken en kun je een paar extra mondkapjes maken? Help dan een buur door je mondkapjes, net als Christel, onder buren te verdelen. Let wel op: mondkapjes maken voor buren doen we om elkaar te helpen, niet om er geld aan te verdienen. Bied ze dus gratis aan of tegen productiekosten. 

Dank je wel dat je klaar staat voor een buur!


We zien in de reacties op dit blogbericht veel vraag naar mondkapjes voorbij komen van buren die niet in staat zijn het mondkapje zelf te maken. Deze blogpagina wordt door buren in heel Nederland gelezen en iedereen kan reageren. Via de button hieronder ga je naar Nextdoor waarin je buren in jouw omgeving kunt vragen of ze mondkapjes maken. Succes!

80 Reacties

 • Wat een goede actie! Helaas, ik heb geen naaimachine.
  Naar ik begrepen heb, moet een mondkapje goed aansluiten, dus is elastiek waarschijnlijk beter dan katoenen lint

  • DE mondkapjes die men in het openbaar vervoer gebruikt laten 70 tot 80 procent van het corona virus door en dat is erg veel, zeker in een volle trein of bus en raak je het mondkapje met de hand aan dan is het niet meer goed beschermend.

   • Hoi dat klopt maar als ieder een mondkapje draagt is het wel weer beter… als de een niet en de ander wel dan heeft het niet veel zin… het is beter iets dan niet beter op het niet zo goede mondkapje dan in de mond toch ?

  • Hallo Ineke

   Ik zag uw bericht op Nextdoor.
   Ik heb wel een naaimachine
   om samen een paar mondkapjes te maken.

  • Wat wel een ding/punt is,,,,dat de mondkapjes op 60 graden gewassen moet worden, en je ze niet langer als 3 uur kan dragen,,, je moet heel wat mondkapjes hebben dan,, zeker als je vaker met openbaar vervoer gaat,,.Als ik de stad in moet,dan draag ik ze ook. en verder niet, ga niet met openbaar vervoer,handschoenen heb ik wel aan steeds..Als ik dan thuis kom was ik mijn handen eerst met handschoenen aan zoals je gewoon diet met je handen, droog ze af, en dan was ik mijn handen nog eens. Dat voelt prettiger.

  • Ik Hans 75 jaar weduwnaar , heb naar het voorbeeld een mondkapje gemaakt. Ben begonnen met stof boerenblauw. Het moeilijkste was om de draad door het oog van de naald te doen. Ja het moest allemaal met de hand want ik heb geen naaimachine. Stuk stof afgeknipt op 40 X 20 cm. dan vouw je het dubbel en dan heb je ook 20 X 20. De vouwen er in gelegd en afgespeld en dan vast naaien. Voor de neusvorm heb ik stroomdraad gebruikt die ik heb afgestript zodat je koperdraad overhoud die na de vorm van mijn neus en wangen gebogen en past goed. Nu moet ik alleen nog de elastieken er aan naaien en klaar is Hans.

  • Juiste niet elastiek… Door wassen verminderd de elasticiteit heel snel en de juiste maat is beter afgesteld met koortjes. ( komt bij met praten blijft ie strak zitten want beweegt niet mee… wat behoorlijk belangrijk is)

 • Dank voor je uitleg!
  Alleen lees ik nergens dat je het lapje moet zomen met de plooitjes!
  Grot,

 • Mooi! Tip: dat ijzerdraadje lijkt mij niet verstandig i.v.m. het wassen van het mondkapje.

 • Goeie actie, ik ga een poging waren. Ben geen naai wonder maar kan het allicht proberen.

 • Wat fijn dat je voor dit patroon geen printer nodig hebt! Is deze ook geschikt voor kinderen, als het patroon op schaal kleiner maak? Of zijn de verhoudingen dan anders?

 • Prima actie, ik heb zelf een paar mondkapjes gemaakt maar ben er niet zo tevreden over. Ze moeten echt goed sluiten. Op het internet circuleren verschillende types. Dus vergeet vooral niet eens verder te kijken.

 • Twee adviezen: Knip uit een stofzuigerzak een derde lapje van 20×20 cm en stik dat mee tussen de twee katoenen lagen. Dat houdt veel meer virussen tegen dan gewone katoenen lapjes alleen.

  Bij een aantal artikelen in grote zakken (bijv. sommige soorten koffiebonen) heb je brede sluitclips die je bovenin het mondkapje kunt steken als je er een zoompje voor overhoudt. Die zijn van dubbele metalen draadjes met plastic ertussen. Wasbaar en flexibel.

  • Beste Joke, beter geen stofzuigerzak meenaaien. Je kunt die beter verversen ivm de virussen die erin blijven hangen. Ze moeten in de omslag gelegd worden.
   En hopelijk kunnen de metalen draadjes meegekookt worden, maar ik denk van niet.

  • De stofzuiger filter er nier mee vast stikken die kun je niet wassen gewoon er tussen doen als je een overslag je maakt zoals bij kussen sloop blijft die goed zitten.

 • wie kan er voor mij een paar maken, ik ben een man van 83 j. ben niet zo handig meer met naald en draad .B . V. D.

  • Beste Henk, bent u aangemeld bij Nextdoor? Dan kunt u via https://nextdoor.nl of door de Nextdoor-app te openen zien wie er in uw buurt mondkapjes maken en aanbieden. U kunt er ook een oproepje plaatsen met de vraag of er een buurman of buurvrouw is die een mondkapje voor u heeft. Ik hoop dat dat lukt en u snel een mondkapje bemachtigt. Succes!

 • Dankjewel Christel. De sluitbandjes van een vuilniszak vind ik een goed idee. Als je er een zoompje voor naait, kun je ze er makkelijk uit halen om de stof te wassen.

 • Heel leuk, bedankt, denk dat je ze prima met de hand kan naaien.
  Ga dat proberen.
  Dank je wel ?

  • Ik was bij de huisarts die had bovenin het mondkapje een stukje elastiek dus geen sluitstripje dus goed wasbaar en het bleef goed zitten.

 • Vanavond mijn 3e mondkapje gemaakt maar ik vind het echt een drama. Ik heb nu een ander model gemaakt waarvan ik hoopte dat het beter zou afsluiten. Nee dus. Ik krijg het ding niet op. Zeker niet alleen en al helemaal niet met mijn gehoorapparaten. Ik weet niet hoe anderen dit ervaren maar ik vind het knap waardeloos.

  • Ik heb er ook al en paar gemaakt voor mezelf en mijn familie. Ik wil er nog wel een paar maken. Ik vind het het makkelijkste om elastiek te gebruiken voor achter je hoofd. Ze zijn wel warm!

 • Ik had dit idee al meteen in het begin. Ik had de stof al geknipt en toen bleek mijn naaimachine niet meer vooruit te komen. Hij naait nog wel. Mocht er iemand zijn die daar verstand van heeft? Ik kan er als ie t weer doet wel een groot aantal maken. De stof ligt hier al.

  • Had ik laatst ook toen ik sinds lange tijd weer ging naaien. Of het spoeltje is niet goed gevuld (te los of te onregelmatig) en/of de bovendraad is niet helemaal goed ingeregen. Bij mij hielp het?

  • Staat de naaimachine misschien stand om knopen aan te zetten of borduurstand? Dan staat stoftransport uit.

 • zet er katoenen sluitbandjes aan en strik de onderste boven op je hoofd..zo moet het officieel. dan wordt neus/mondholte goed afgesloten…het geeft een gevoel van veiligheid..

 • Mijn naaimachine is stuk, reden om hem snel te repareren en anders met de handnaaien.
  Meld me zeker ook aan voor een gemaakte.

  Bedankt alvast

 • Ik heb begrepen dat je tussen 2 laagjes katoen een laagje zijde moet leggen, dan heb je de beste bescherming.

 • Wat een geweldig idee. En een duidelijke beschrijving erbij. En super dat ze aangeboden worden. Ik zou er graag 1 bij iemand bestellen. Bvd

 • Ik was gisteren toevallig over de Grens , moest iets halen wat ik helaas hier niet kan krijgen. Toen gelijk iets boodschapen gedaan en ik geloofde mijn oogen niet.
  In Duitsland heeft elke winkel, Aldi, Kaufland en ga zo door massas aan mond/neus bescherming te koop. Bescherming wie hier in de verzorging gedragen worden en alles voor een nette prijs van bij voorbeeld 10 stuks 7 euro. Hoe kan het dat het zo vlak achter de grens deze mondkapjes in mengen geeft en hier in de verzorging de mensen moeten werken zonder?

 • Wat leuk, dank je wel!
  Ik heb mondkapjes gemaakt en gebracht naar het bejaardenhuis Klaasje Zevenster / Brentano. Maar dat is een vesting! Ik kwam er niet binnen, ondanks bellen. De tweede poging ging beter, iemand kwam net toevallig binnen.
  Mocht je daar mondkapjes willen afgeven, is het misschien nodig hen eerst te contacteren.

  Heel veel succes!
  Monika

 • Gewoon oude lakens, theedoeken, ik heb altijd oud textiel liggen . Mag je best wst van hebben.

 • Nou ik heb al 80 mondkapjes gemaakt en allemaal voor niets weg gegeven .En ik ben zelf 85 jaar

  • Ik ben zo trots op U Mefrouw Simons. Leeftijd speelt geen rol mensen. Deze Mefrouw Simons doet iets voor de maatschappij en gezondheid van andere mensen. Blijf creatief en het kan ook met een gesloten portomonee. Het is beter om mensen te helpen ook met een gesloten portomonee dat er munt uit te slaan.ten eerste komen er minder Ziekken en minder overleden mensen.zo help je mensen. Ik ben trots op deze Mefrouw Simons. Mag toch gezegt worden ondank haar oude leeftijd.

 • Mondkapjes goed uitspoelen over de hand. Het strijken met een stoomstrijkijzer doet de rest!

 • Ik heb van die neus ijzertjes en elastiek speciaal voor mondkapjes besteld bij Ali Express kost geen drol. En de stof gewoon 100% katoen ( laken ) volstaat.
  Filter voor stofzuiger of een paar stukjes keukenpapier.

 • De stappenplan vind ik niet goed uitgelegd, zoals de plooien maken?
  Ik kan er geen maken want ik weet niet hoe het moet, is mij onduidelijk.
  Er staat 5,10 en 15?
  Hier kan je geen plooi van maken als het 20 cm is!

 • Ik heb met heel veel respect alle stukjes gelezen petje af voor al die mensen die mondkapjes mken

 • Ik ben er dus achter gekomen dat in het maken van Mondkapjes niet mijn talent ligt. Ik heb ze eerder besteld op https://mondkapjes.com maar daar zijn ze veel te duur. Afgelopen zaterdag op https://Bol.com gekeken en daar worden de blauwe mondmasker heel goedkoop aangeboden. Gelijk besteld en ben erg benieuwd naar de kwaliteit…….afwachten maar. Gr. Liset

 • Op de website van de RIVM staat een heel eenvoudig patroon voor mondkapjes.
  2 lapjes 27x20cm op elkaar naaien.
  Boven en beneden randje van 0,5 cm omslaan en vast naaien.
  Zijkanten 1,5 cm omnaaien een elastiekje van 18 cm aan elk erdoor doen.

  Ook op de website van Knipmode staat een goed patroon. In 3 maten.
  1 voor kinderen
  1 voor vrouwen
  1 voor mannen

 • Misschien een goede aanvulling op dit artikel, zeker met het oog op het gebruik van stofzuiger filters die door het RIVM worden afgeraden.

  In dit artikel wordt een alternatief beschreven van een goed te maken mondkapje, en herbruikbare/wasbare filters die ontwikkeld zijn in opdracht van de Belgische overheid.

  https://stofenwol.nl/mondkapjes-stoffen-en-filters/

 • ik maak ze ook, geeft voldoening, ik heb zat dekbedhoezen, dus stof zat, voor het neusbeugeltje gebruik ik binddraad, daar had ik een klos van, een stukje van 20 cm en dat dubbelvouwen, werkt perfect. ik heb uit 1 eenpersoons dekbedhoes 30 mondkapjes gemaakt, stof driedubbel.. belangstelling zat

 • Ik heb er een aantal genaaid voor een goed doel volgens RIVM richtlijnen. Je kunt er een tissue of keukenpapier tussenschuiven.
  Er zijn er nog te koop. Kosten 5 euro per stuk waarvan er 4 euro direct naar het goede doel gaan. Doel :druppels voor Kenia, te vinden op internet.

 • De prijzen voor de mondkapjes zijn ondertussen heel flink gedaald. Ik vind het daarom zonde van m’n tijd om ze zelf te maken. Die van mij heb ik gewoon gehaald op https://www.budgetsupplies.nl. Lekker goedkoop en ze hebben ze tenminste ook in meerdere kleuren.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited