Algemeen

Zorg goed voor elkaar #Coronahulp

Geschreven door Eva

Nieuw sinds vrijdag 20 maart: Nextdoor Helpkaart. Op deze interactieve kaart kun je aangeven of en welke hulp je kunt bieden in jouw buurt. Hierdoor kunnen buren die dit nodig hebben makkelijk identificeren wie ze in de buurt om een helpende hand kunnen vragen. 


Het coronavirus is volop in het nieuws in Nederland. Het kabinet heeft scherpe maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in Nederland in te dammen. Bij veel mensen zorgen de ontwikkelingen voor onrust en uitdagingen in het dagelijks leven. Juist daarom is het zo belangrijk om er in deze tijd voor elkaar te zijn. Samen sta je sterk als buurt.

Wil jij iets doen voor een buur? We hebben een aantal voorbeeldberichten gemaakt, die je direct op Nextdoor kunt delen en waarmee je een positieve bijdrage aan jouw buurt kan leveren. 

Help buren met boodschappen

Door het coronavirus is het voor sommige mensen verstandig en soms zelfs noodzakelijk om binnen te blijven. Kan jij hulp bieden met boodschappen of heb je hulp nodig? Deel jouw oproep.

Bied alleenstaande buren een luisterend oor

Veel mensen wonen alleen en door de isolatie kan eenzaamheid toenemen. Het kan enorm opluchten om zorgen uit te spreken en die met iemand te delen. Wil jij even kletsen of een luisterend oor bieden? Deel jouw oproep.

Accurate informatie over het coronavirus

Het nieuws rondom het coronavirus zorgt voor veel reactie, begrijpelijk! Als Nextdoor willen wij graag ons steentje bijdragen door de juiste informatie met betrekking tot het virus goed zichtbaar te laten zijn. En we willen misinformatie tot een minimum beperken. Zie je op Nextdoor informatie voorbij komen waar je over twijfelt, dan kun je jouw buren naar de officiële bronnen doorverwijzen. 

Zorg goed voor jezelf en elkaar! Houd de richtlijnen en adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed in de gaten.

87 Reacties

 • Goed initiatief! Laten we buren die het nodig hebben een beetje helpen. Ik heb me inmiddels aangeboden om wat boodschappen te doen voor mn buren die dit zelf niet kunnen. Hopelijk volgen er meer buurtgenoten.

  • Dat geldt ook voor mij. Ik ben herstellende van een heupbreuk. Over ongeveer 2 weken later kunnen jullie bellen hoor

   Voor nu een praatje via de telefoon

 • Samen staan we sterk.
  Dit motto hoop ik dat Nederlanders als paniek een plaats krijgt is. Weer te zien.

  Ook ik heb in sommige perioden jullie hard nodig. Mensen uit mijn wijk.
  Hoop dat ze er dan zijn ?

  Nu is mijn zoon er nog…..
  Als hij straks zijn vleugels uitspreid.
  Kan ik hier blijven wonen met jullie hulp
  Alsjeblieft. Ben niet oud.
  Of moet ik verhuizen, omdat ik het alleen niet kan ?

  Prachtig initiatief. Hoop dat het van de grond komt.

   • Mijn eerste reactie lijkt niet gelukt, dus probeer ik het nog eens.
    Je Bijbelse naam MiRJaM werd in het Hebreeuws geschreven zonder klinkers
    en in de Griekse vertaling van de naam van Jezus’ moeder werd daarvan eerst ‘Mariam’ en later ‘Maria’ gemaakt.
    Met je wil om uit alle macht te helpen, ga je een beetje op haar lijken.

    Jan Bosman, 12/2391BZ Hazerswoude-Dorp.

 • Dag vrienden,

  Fijn, dit initiatief!
  Maar eraan meedoen door mee te werken gaat niet meer:
  de dagen mijner jaren zijn intussen 29.856 dagen.

  Succes!

  Jan Bosman, 14 maart 2020

  • Sluit me hier helemaal bij aan: 29.666 dagen !!
   Vind het heel lief wat er nu ontstaat, ik volg het op de voet en wens jullie ook veel succes, Carla Scheveers ?

  • Hallo Astrid, Om je gerust te stellen vertel ik dat ik ook hier alleen woon op een afgelegen plek maar ik voel mij veilig. Ik heb er ook moeite om het alleen aan te kunnen. Misschien kunnen wij elkaar helpen? Bel mij rustig op 0618534927. Dan kunnen wij er vast over hebben. Er valt altijd een mouw aan te passen dus maak je je niet ongerust als het nog niet nodig is. 😉

 • Wil graag een boodschap met de buurt delen,gezien deze moeilijke tijd waar de vervelende virus overhand neemt moeten we als buurt en buren van elkaar en met elkaar gezamenlijk een vuist vormen tegen deze kwaad,..
  Laten we indien nodig elkaar steunen met voedsel,water,medicatie,gezien de schappen in de supermarkten herhaaldelijk leeg zijn,en niet iedereen in staat is vanwege zijn of haar financiële situatie bepaalde primaire producten niet kan betalen of nog moet w8en voor ze geld,die mensen niet vergeten,..
  Mensen die op de hoogte zijn van anderen die vanwege omstandigheden z.a. beperkingen of alleenstaande moeders zonder vervoermiddel daarvoor door mobiele mensen boodschappen gedaan kunnen worden,..
  Ik denk en ben er zeker van dat de situatie veel erger word,in plaats van elkaar scheef aan te kijken nu de tijd is een buurt team te functioneren en op elkaar te letten in positieve zin bied elkaar hulp aan in crisis vormen waar jij teveel van hebt zet het hier in reactie neerr of geef het door want er zal wel iemand zijn die dat net nodig zal hebben, klop of bel bij elkaar aan al is hrt om te vragen hoe het gaat let op elkaars kinderen, en moge GOD ons behoeden van alle kwade en kwaadbedoelde ,..AMEN

 • Ik wil wel voor iemand zorgen. Ga vandaag naar een schuin-over-buurvrouw informeren hoe ze zich voelt.

 • Mooi initiatief maar ik merk niets van buren die weten dat ik oud ben (83) vaak ziek ben en erg eenzaam. Ik ben al 9 dagen ziek en in isolatie v.w. veracht corona verschijnselen waarvan ik hoop dat niet echt corona is.

   • Misschien kan mij iemand uitleggen,hoe ik noodschappen van Jumbo thuis kan laten brengen,of zonodig zelf afhalen.

    • Albert heijn bezorgt niet op mijn postcode (9679ex) en jumbo neemt alleen zoveel bestellingen aan als hun bezorgservice aankan.
     Je beste gok lijkt mij om vroeg in de ochtend de jumbo website te bezoeken en kijken of je een bestelling kan plaatsen.

  • Beste Kees,
   Kan ik boodschappen voor je doen of wat te eten brengen?
   Laat het me weten via dit kanaal of stuur je tel.nr. dan neem ik contact met je op.
   Hartelijke groet,
   Eef v Creij

  • Beste meneer Ligthart,
   Wat naar voor u. Ik zou graag iets voor u willen doen, als dat kan. Wat voor hulp heeft u nodig? Misschien wat boodschappen doen of een (warme) maaltijd voor u maken? Ik hoor het graag.
   Met vriendelijke groet,
   Marijke de Jong

  • Waar woont u? Dan help ik u met boodschappen doen en ik kan u ook bellen voor een gewoon gezellig kletspraatje.

  • Wat vreselijk. Schijnt normaal te zijn in lelystad. Niet naar de buren omkijken. Ieder voor zich … voor ons allen.
   Als ik u kan helpen doe ik het met alle liefde. Stuurt u dan maar een berichtje.

  • Hallo Kees. Ik ben Sophie, 62 jaar, gezond zover ik weet. Ben normaal gesproken 40 uren aan het werk, maar heb nu 3 weken de tijd om iemand die er behoefte aan heeft, zoals u, te helpen. Hoe kan ik u van dienst zijn? Ik woon zelf in de Bert Haanstrastrook.

  • Hallo Kees, mijn naam is Carlo.ik zo u u graag van dienst willen zijn in deze moeilijke tijd, mvg Carlo, omg korenbloem.

  • Hallo kees,

   ik lees hier uw berichtje mocht ik eventueel iets voor u kunnen betekenen mag u mij gerust even berichten

   Mvg Monique Roossien

  • Beste Kees, wat vervelend dat je dit gevoel hebt. Mijn vraag daarom? Waar zou je behoefte aan hebben? Bijvoorbeeld dat er iemand een boodschap voor je doet of wil je misschien gebeld worden? Laat even weten dan weet ik zeker dat niemand je in de steek laat. Groet, Lydia

  • Hoe gaat het met u inmiddels?

   Kan er iets voor u gedaan worden? Een boodschap is snel gehaald bijvoorbeeld.

 • Ik zou graag boodschappen willen doen voor mensen die dit niet zelf kunnen doen..
  Waar kan ik mijzelf aanmelden?

 • Wat een positief gebaar van jullie. Super . Dat in een tijd van zorgen er zulke positieve mensen en ideeen zijn .wauw

 • Woon sinds 2018 in Beerta en wil graag terug naar N.Brabant U vraagt zich af waarom!! Er is op geen enkele manier contact de de buurt bewoners te maken, ieder leeft op zich zelve en met familie. Er wordt openlijk gezegd wij leven met onze kinderen en familie en als buitenstaander kom je er niet tussen. De mensen hier zijn ontzettend stug en eenzijdig en er is totaal niets te beleven in dit dorp, bv geen cafe, geen buurthuis een hele dure winkel [COOP] en als alleenstaande voel je gewoon buiten gesloten. Als je geen vervoer [auto] bezit dan kun je nergens heen buiten de dure taxi of buurtbus. Samenvattend het is een ramp om in dit dorp cq Groningen te wonen. ondergetekende J.P. van Dongen

 • We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, denk ik. Zit zelf ook thuis omdat ik nu nergens welkom ben ?. Misschien dat deze ‘tussentijd’ wel een goede gelegenheid is om eens stil te staan bij een aantal overpeinzingen waar je anders nooit aan toe komt. Mocht je dus mensen weten, wijs ze gerust op deze mogelijkheid. Ik hoef er nu – binnen mijn directe omgeving – niet aan te verdienen. Zeker ZZP-ers die nu de komende tijd geen inkomen hebben, help ik gratis. https://questionmarks.nl/e-coach-retraite/

 • Leuk initiatief dit, alleen als ik even kritisch bekijk en dit mijn mening mag uiten: waarom kunnen we in deze tijd ineens wel lief aardig en behulpzaam zijn naar elkaar, maar als er niks aan de hand is dat mensen dan dramatisch is?

  • Ik ben al ruim 20 jaar gehandicapt en daarbij helaas afhankelijk van mijn man en vrienden of familie of buren en ik moet zeggen dat dit al jaren gebeurd,alleen nú dus op een véél groter dan anders! Dus nee het is absoluut niet iets van alleen maar nú moet ik eerlijk zeggen! Je merkt het misschien pas als je afhankelijk bent van anderen 😉 Want dat ben ik helaas…

  • Ik ben blij dat het nu kan
   Hoop dat mensen dit blijven doen..
   Ook na dit corona virus.
   Blijf elkaar helpen en blijf voor elkaar klaar staan
   Ik blijf bidden ?
   Iedereen GOD, ‘S zegen gewenst
   Christiaan meurs

 • Wij zijn inmiddels 82 en 83 jaar en vinden deze initiatieven super, zelf nog redelijke tot goed mobiel en dankbaar dat er mensen zijn die klaar staan voor hun naaste omgeving.
  Heel trots hier te wonen.

 • Ik kan zelf helaas niet veel meer, maar ik kan wel boodschappen doen voor iemand die dit niet kan. Of evt. Een maaltijd maken en brengen voor ouderen of zieken.

 • Mensen ,iedereen die mobiel gezond is,kan eventueel hier zijn nmr achterlaten zodat mensen die zich moeilijk kunnen verplaatsen wegens welke omstandigheden dan ook, die mensen kunnen bellen voor allerlei situaties, die des betrefende personen in en uit de buurt nodig hebben om hun dag normaal voor uit te komen ,..
  Please mensen kleine moeites red mensen uit grote nood,..
  B.V.B tnx allemaal

  p.s mijn nmr is 0628736672

 • Wat een mooi initiatief. Gelukkig ben ik nog vitaal en gezond (over een week 70), mijn man ook nog goede conditie (78). Momenteel nog geen hulp nodig en gezien onze leeftijd ook geen hulp aan te bieden.
  Mooi om dit te organiseren.

 • Ik zorg al jaren voor mijn buurvrouw. Regelmatig een maaltijd bezorgen, boodschappen halen. Haar been verbinden. Met de tuin helpen, plantenbak verzorgen en de singel houd mijn man schoon. Dakgoten maakt mijn man schoon. Dus volop sociale controle.

 • Ik kan ook mensen helpen met evt boodschappen, werk zelf in een supermarkt dus ben er toch elke dag aanwezig

 • Misschien een idee om de tuin schoon te maken bij hulpbehoevende? Zodat zij met t mooie weer in de tuin kunnen zitten?

  Iemand een ander idee?

  • Ik ben geopereerd 30 dec. Arts heeft door fout min darm doorboord. Tuin is grote puinhoop. Na 3 weken in ziekenhuis duurt herstel lang en met terugval. Hulp zou erg fijn zijn…

 • Goed initiatief om op elkaar te letten en voor elkaar te zorgen, sta ik achter.
  Wil echter een dringende oproep doen na mijn er ervaring op mijn werk vandaag.
  Ik werk in de supermarkt en was stom verbaasd hoe het merendeel letterlijk een plank voor de kop heeft zo lijkt het tenminste.
  De kassa,s allemaal bezet, nog steeds hamsteren maar het vreemdste!!! Moeders vaders opa,s oma,s allemaal gezellig naar de winkel met de kinderen, het krioelde van de kinderen in de winkel leek wel speelkwartier, kids zitten ook nog overal aan want de volwassenen waarmee ze op stap zijn staan overal en met iedereen te kletsen over hoe erg het allemaal wel is. Hallo!!! Mensen wij moeten daar werken!!
  Gebruik jullie verstand. Zo is het water naar zee dragen oftewel het probleem verplaatsen

 • Deze eenentachtigjarige buurtgenoot is enthousiast over de mooie en zorgzame reacties in onze buurt.
  Als ik iets kan doen, laat het me weten!
  Peter Bartels

 • Ik vind het een geweldig initiatief. Ik behoor zelf tot de groep mensen die in sociale isolatie zit maar gelukkig zijn er buren die boodschappen voor ons willen doen en willen helpen. Het meeste gebaat ben ikzelf nu door zo min mogelijk met andere mensen in contact te komen (persoonlijk contact dus) ben als de dood dat er nu wél oplichters langs gaan komen of verkopers…Maar goed,IKZELF doe de deur niet open voor vreemden momenteel. Alleen pakketdiensten met bestelde produkten en die mogen het op de kattenbak tegenover mijn voordeur zetten. Ook de apotheek enz mogen alles daar neerleggen. Even alles vermijden nu. En net de persconferentie gezien van Dhr.Rutte en ik ben bang dat het dus nog wel eens heel lang kan gaan duren. Dus bedankt Nextdoor voor dit initiatief,helaas ga ik er géén gebruik van maken,heb gelukkig mijn man (die nu thuis werkt) en goede buren en vrienden kring. Maar voor de mensen die dat niet hebben is dit dus gewoon een geweldig alternatief!
  Hoor zo nét dat alle verzorgingshuizen van Savant in Brabant ook gesloten zijn en daar wonen mijn ouders en schoonmoeder. Helaas kan ik hen dus toch al niet bezoeken,maar mijn zus kon dat wel,nu niet meer. Wat zullen die mensen eenzaam gaan worden zeg! Sterkte in deze barre tijd iedereen! En niet alleen nú zijn de mensen zó hoor (las ergens een reactie) ik ben gehandicapt en 45 jaar en wordt door mijn buren en vrienden al ruim 20 jaar geholpen! Dus het kán echt ook wel in gewone situaties!!! Groetjes Monique

  • Na darmperforatie kan ik erachter dat ik geen flikker aan mijn buren heb. 1 Marokkaanse buurvrouw bracht een schaal eten. Kon de eerste twee weken na het ziekenhuis niet eens op mijn benen staan. 2 kids in mijn eentje van 10 en 13. Behalve die buuf heeft niemand me aangeboden tas boodschappen te halen. Voel me zwaar teleurgesteld. Ieder voor zich en God voor ons allen

   • Ik ken je niet
    en ik vraag me af of je je buren iets hebt laten weten
    van je problemen.
    Ik kan je niet helpen: ik mag i.v.m. een longziekte voorlopig het huis niet uit,
    anders zou ik het ondanks mijn bijna 82 jaar hebben gedaan.

    Sterkte en wijshEID.

    jAN bOSMAN

   • Een boodschap meenemen is niet zo’n probleem toch. Als je het nog nodig hebt, kan ik het aan mn man vragen.

    Zelf nu thuis door ontstoken eczeem door alle extra wassen met veel zeep op het werk.

 • Lieve mensen, houden jullie er rekening mee dat veel ouderen helemaal niet door hebben dat er zoveel hulp aangeboden wordt via social media? Simpelweg omdat ze zelf geen handigheid hebben met social media of zelfs digibeet zijn. En juist dat zijn de mensen die in deze verwarrende en angstige tijden hulp nodig hebben. Een briefje door de bus is de beste manier en/of goed om je heen kijken in je eigen straat. Jullie zijn geweldig ♡

 • Zou het niet handig dat de mensen die behoefte hebben aan een helpende hand/luisterend oor zich kenbaar maken dat lijkt mij met het oog op waar vraag is en waar hulp geboden word makkelijker op elkaar af te stemmen. Ik woon zelf in een straat waar ik zo’n 9 jaar woon maar wie er twee huizen verder wonen weet ik en het is mijns inziens ook niet slim en/of praktisch om bij onbekende mensen aan te bellen om te vragen of er hulp nodig is. We zijn veel te ver doorgeslagen in ons individualisme maar aan de andere kant is het erg mooi om te zien dat er heel veel mensen zijn die klaar staan voor andere mensen zonder eigenbelang. Ik hoop dat we er als samenleving sterker uitkomen want ook deze crisis komen we weer te boven. Dank naar al die mensen die zich inzetten voor hun medemens.

 • Ik kan helpen met boodschappen doen, een luisterend oor bieden een kopje koffie bij u of bij mij drinken hondje uitlaten laat het maar weten. Ik kan het briefje niet uitprinten want die doet het niet maar ben voor zover mogelijk zeker bereid te helpen.

 • Sluit ik mij helemaal bij aan, tik zelf 29.600 dagen aan, kan mijzelf bedruipen maar geen hulp bieden!
  Vindt het wel een heel lief gebaar en wens iedereen veel succes en vooral gezondheid toe.
  Groet, Carla Scheveers

 • Beste buren
  Ik kan/wil graag l voor iemand iets betekenen.Boodschappen doen,een maaltijd koken,samen een wandeling(etje)maken om zo een frisse neus te halen.etc…etc

 • alleen al een app van een buurman van ons of hij wat doen kon boodschappen of zo deed ons ontzettend goed wij redden het wel maar zulke dingen word je sterk van Fijn dat er nog zulke goede mensen zijn mvg joan

 • Wat fijn deze buurtzorg te lezen.
  Ik zit er nog niet zo lang bij.
  Op dit moment ben ik vooral bezig mijn eigen bedrijf met opleidingen en trainingen op het gebied van familieopstellingen een beetje gereorganiseerd te krijgen.
  De chaos een beetje tot me door te laten dringen.
  Sterkte voor iedereen.
  En ja laten we goed zijn voor elkaar.
  Evelien

 • Mooi initiatief. Ik kan ook boodschappen doen voor iemand, een luisterend oor bieden en de hond uitlaten om iets te noemen. Misschien inderdaad een goed idee om ook briefjes in de bus te doen, want ik kan me zo voorstellen dat deze berichten niet iedereen bereiken.

 • Zeg het maar ik help iedereen . Ik ben Zzper en heb niets te doen . Wil me graag nuttig maken.

 • Mocht iemand een keer vervoer nodig hebben, dan kan ik dat verzorgen. Mits ik aanwezig ben. Tevens heb ik soms iemand nodig, die mijn man ( Alzheimerpatiënt) in de gaten kan houden. Alleen wanneer ik lang op pad ben.

 • Hardstikke goed initiatief dit!

  Besef alleen wel dat de meeste ouderen die de hulp echt nodig hebben, niet op Nextdoor zitten.

  Dus wil je de ouderen in je buurt echt helpen, dan is wellicht een briefje in hun bus met je telefoonnummer ook zeker geen slecht idee.

 • Helaas de Amstelveeners uit mijn buurt hadden het te druk met hamsteren en piepen denk ik, dan om Even te klappen
  Ze kunnen goed zeiken over dingen die niet goed zijn in hun buurt. Maar gewoon even laten zien Dat wij met ze allen sterk staan en zijn tegen het virus dat was teveel moeite

 • Hoi allemaal

  Ik ben moeder van een zoontje van 2 en werk in de thuiszorg, wij moeten naar onze cliënten en thuis blijven is alleen als je koorts hebt, ik temperatuur iedere dag mijn zoontje en hou het bij mezelf ook in de gaten zodat ik naar de winkel kan blijven gaan, naar mijn werk en naar buiten met mijn zoontje, mijn partner werkt een uur rijden vanaf hier en wordt ook iedere dag in de gaten gehouden op zijn werk of hij verhoging of koorts heeft dus er wordt alles aan gedaan om het in de gaten te houden en erger te voorkomen.Ik maak me zeker zorgen maar help elkaar praat met elkaar en steun elkaar.

 • Pas wel op, mede- ouderen,

  Er lopen helaas helaas, ook valse criminelen rond die aanbieden boodschappen te doen maar er dan met je pinpas en code vandoor gaan om je rekening te plunderen.

  Terwijl de actie juist zo’n warm gebaar is..

  • Gaaf initiatief nextdoor-mensen!
   Ik ben ook beschikbaar om boodschappen te doen of ander dingen.

 • lieve mensen hier ik snap er niks meer van dit is naar mijn menging de site van hazenkamp maar kom hier berichten tegen uit hele land hoe zit dat toch wil ik al de mensen bedanken voor hulp vind dit hart verwarmend

  • Beste D Loffeld, dit is een blogartikel. Buren in heel Nederland kunnen dit lezen. Als je alleen met je eigen buurt wilt communiceren kan dat in de Nextdoor-app of via http://www.nextdoor.nl. Je kunt je daar aanmelden voor jouw buurt en contact maken met je buurtgenoten. Ook kun je dan via de Hulpkaart (https://nextdoor.nl/help_map) aangeven of je hulp in jouw buurt kunt bieden of hulp nodig hebt van iemand uit jouw buurt. Hopelijk wordt het zo iets duidelijker!

 • Beste allemaal

  Blog Nextdoor zit overal denk ik nu.
  ook ik vraag me af waar iedereen woont. Zelf zit ik in Veenendaal Oost
  En wil graag mijn hulp aanbieden om boodschappen te doen

 • Ik geloof ook dat het in deze tijd extra belangrijk is om goed voor elkaar te zorgen. Met name omkijken naar de mensen die reeds zorgbehoevend zijn. Mooi om te zien dat deze initiatieven zo snel zijn opgezet.

 • Goed voor elkaar zorgen is in deze tijd nog belangrijker geworden. Naar elkaar omkijken en in contact blijven is niet voor iedereen gemakkelijk. Ik geloof dat dit soort apps goed kunnen helpen bij de versterking hiervan.

 • Omkijken naar je buren en naasten blijft belangrijk. Helemaal nu we elkaar niet kunnen zien of minder goed kunnen ondersteunen. Ook hulp bij het herstel is onmisbaar merk ik in mijn omgeving.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited