Algemeen

Hoe buren een betere wereld bouwen, één ontmoeting per keer

Geschreven door Sarah Friar

Aan het begin van een nieuw jaar besluiten we vaak om veranderingen voor onszelf en onze omgeving door te voeren. Nu er een nieuw decennium is aangebroken, kijk ik terug op mijn eerste jaar als CEO van Nextdoor en wat buren me daar hebben laten zien: verandering kan beginnen met eenvoudige gebaren van vriendelijkheid en samenkomen in onze buurten kan een diepgaand effect hebben op ons leven.

Ik heb dit van dichtbij ondervonden nadat ik van buren over de hele wereld een uitnodiging ontving voor hun lokale bijeenkomsten. In Atlanta (Amerika) schoof ik aan tafel met een twaalftal mensen die de stad hun thuis noemden: buren, gemeenschapsleiders, ambtenaren, lokale ondernemers. Onze groep kwam samen om een gemeenschappelijk doel te bespreken. Ze hadden allemaal gewerkt aan oplossingen – individueel tot op dat moment – om buren te helpen die behoefte hebben aan voedselzekerheid. Met de mouwen opgestroopt en de armen open was ons gesprek productief. Ze vertrokken met nieuwe ideeën en met buren om op te bouwen. 

De tafel in Atlanta was één van de vele waar ik getuige was van de werkelijke impact van de online-naar-offline verbindingen die beginnen of worden gevoed op Nextdoor. Ik ben naar buurtfeesten geweest in Spanje, een lokale bedrijfseigenaar in Denver (Amerika), een gemeentehuisvergadering in Sydney, een gemeenschapsgroep in Canada. Ik heb gezien hoe handen, zowel letterlijk als figuurlijk, over de tafels reiken, om problemen, ideeën en ondersteuning te delen. Een ding weet ik zeker; deelnemen aan buurtgesprekken versterkt dat wat we delen en is groter dan wat ons scheidt. Zelfs deze foto’s vallen op als een collage van één grote gemeenschap in plaats van kleinere die over de hele wereld verspreid zijn. 

Een jaar geleden schreef ik mijn eerste brief aan jullie als CEO van Nextdoor. Sindsdien zijn het team en ik hard aan het werk geweest om betere manieren te ontwikkelen om mensen dichter bij hun lokale gemeenschap te brengen. We hebben sinds de lancering van onze ‘vriendelijkheid herinnering’-functie een daling van 25% gezien in het aantal gerapporteerde commentaren tussen buren. Er is ook een trend op het platform van buren die samenkomen om offline groepen te vormen.  

Een inspirerend voorbeeld hiervan kwam van het team in Nederland dat langsging bij Leonie Verberne, één van de winnaars van de Gouden Buur Award 2019. Deze jonge vrouw zet zich samen met andere vrijwilligers in voor mensen uit haar buurt die niet in aanmerking komen voor hulp in hun dagelijkse behoeften vanuit de officiële instanties, maar deze hulp wel hard nodig hebben. Het team ging bij Leonie langs tijdens een kledingmarkt die ze voor haar buurtgenoten organiseerde. Alle buren die dit nodig hebben konden kledingsets meenemen voor de winter.   

Leonie (links)

Hoewel we veel te vieren hebben van het afgelopen jaar, erkennen we dat er nog veel te winnen valt in onze buurten: sociaal isolement, de opkomst van onbeschaafdheid, toegenomen polarisatie. Dr. Kelli Harding, auteur van The Rabbit Effect, heeft onderzocht hoe buurten en gemeenschappen het welzijn van individuen beïnvloeden. Het bevestigt dat het belangrijkste wat we kunnen doen voor onze gezondheid is het bevorderen van positieve relaties. Dr. Harding deelt: “Uit een overzicht van 148 studies met 308.849 deelnemers bleek dat actieve sociale kringen de overlevingskans van een persoon met 50% verhoogden, ongeacht leeftijd, geslacht of andere medische problemen.”

Bij Nextdoor weten we dat het ondersteunen van laagdrempelige relaties, zoals die met je buren, vaak het begin is van iets groters. Een praatje in het plaatselijke koffiehuis, het delen van wat je dit weekend hebt gedaan met een ouder bij de bushalte. In dit artikel wordt uitgelegd dat de socioloog Mark Granovetter deze relaties “zwakke banden” noemt, hoewel ze een enorme impact hebben. Dit zijn verbindingen die ons kunnen helpen ons minder eenzaam en meer gehoord te voelen. Ze zijn vertrouwde ingangen voor tips, aanbevelingen en zelfs werk. Ze zijn de voorbeelden van verbindingen die we elke dag zien op Nextdoor.

Omdat we samenwerken met experts om de vitaliteit van de buurt beter te meten en te verbeteren, wenden we ons ook tot jullie als de ultieme experts op het gebied van wat de buurt sterker maakt. In 2020 organiseren we buurttafels in buurten over de hele wereld, te beginnen in New York City, waar ik vanavond in Brooklyn een bijeenkomst organiseer met allerlei soorten buren: lokale ondernemers, gemeenschapsorganisatoren, gezinnen en nieuwe vrienden. 

Nederland volgt. In het eerste Europese land waar Nextdoor 4 jaar geleden geïntroduceerd werd, willen we zoveel mogelijk buren samenbrengen bij nieuwe of bestaande buurttafels tijdens de Week van de Buurttafel van 21-28 maart. We zorgen voor een praktische handleiding om een buurttafel te organiseren en een landelijke buurttafel voor de organisatoren op zaterdag 15 februari. We gaan hier van elkaar leren en elkaar helpen, zodat we in maart overal buren met elkaar in contact kunnen brengen. Contacten die hopelijk uitgroeien tot contacten voor het leven. Lees hier hoe je jouw buurttafel kunt aanmelden voor de Week van de Buurttafel en hoe Nextdoor helpt met het organiseren.

In dit nieuwe jaar en dit nieuwe decennium blijft Nextdoor zich inzetten voor het bevorderen van vriendelijkheid in elke buurt door u direct in contact te brengen met buren waar u op kunt vertrouwen. We weten dat we het niet altijd goed doen; we zien dan ook graag je feedback, vragen je om ons verantwoordelijk te houden en bedanken je voor het uitnodigen van ons in je buurt. Bij Nextdoor gebeurt het in de buurt dit jaar, ik kijk er naar uit om meer te weten te komen over die van jou.

23 Reacties

 • Ik woon in verzorgingshuis “Wittesteijn ” en ben 75 jaar. Als ik iets kan bijdragen aan onze buurt dan hoor ik het wel.
  Groet Sonja

 • Mooi geschreven Farah en wat een goede initiatieven ! Ik wens jou en alle buren een heel goed gezond en saamhorig 2020 !

 • ten eerste een mooie brief maar mijn man en ik worden hier weggetreiterd en spullen van ons worden vernield door buurtbewoners zoals onze aanhanger die is helemaal vernield wij hebben in 1 maand 5 banden van onze auto moeten vernieuwen hoe kunnen wij vriendelijk blijven?
  leg ons dat maar eens uit.
  wij hebben onze auto en onze auto moeten verstoppen een schande is het.?ziek en misselijk worden wij ervan dus nee wij praten met niemand meer.

  • Schokkend maar hopelijk hebt u wel aangifte gedaan. En enig idee waarom dit gebeurt?
   Beste groeten.

  • Ja dat is niet leuk .snap niet dat buurtbewoners andere dat zo aan kunnen doen dan snap ik heel goed dat jullie met niemand meer praten ik zou zoiets nooit doen dus

  • Wat een vervelende ervaringen hebben jullie gehad, of nog. Het lijkt op pesterij. Contact met een professional uit het buurthuis of wijkagent wil ik u aanraden. Helemaal terugtrekken is zo droevig, niet gezond, niet leuk. Ik wens u verbetering toe van de situatie in 2020. Groeten.

 • Wat goed Sarah, het werkt gewoon en het werkt al decennia lang in bijvoorbeeld Oost-Europa heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen. Hoe de buren samen een oude vrouw verzorgen en om en om eten brengen. Dit is een doodnormaal iets wat wij allang niet meer vanzelfsprekend vonden maar wat het wel zou moeten zijn. Mocht ik een bijdrage kunnen leveren aan het bestuur of een denktank laat het me weten. Groet, Duncan Liedmeijer

 • Een mooi artikel Farah.
  Toen ik pas in mijn nieuwe buurt kwam wonen kreeg ik een lekke fietsband op een vroege zomerochtend in juni op weg naar mijn werk. Ik ging met de bus verder. Aan het einde van de dag belde ik aan bij een buurtgenoot, die ik nog niet kende omdat ik hier pas 3 maanden woonde. Hij had een BMW station en ik had hem gevraagd of hij mijn fiets even mee op zou willen halen, zodat ik dat hele eind niet hoefde te lopen. Ik wist toen nog niet dat dat belletje aan zijn voordeur ons leven totaal zou veranderen. We zijn in gesprek geraakt en doen dat nog steeds. We hebben nu al anderhalf jaar een relatie en zijn stapelgek op elkaar. Het was liefde op het eerste gezicht voor ons alle twee. Na een flink aantal jaren van tegenspoed aan beide kanten, zijn wij nu heel erg gelukkig samen.
  We organiseren regelmatig leuke activiteiten voor de oude mensen die hier in onze buurt wonen om meer verbinding te creëren.

  • Wat móói dit!
   Ik ben voor verbinding met elkaar, elkaar helpen. Verbeter de wereld, begin in het klein, zoals in dit geval de wijk.

   • Weet je Karin, wij hebben al heel erg veel meegemaakt in ons leven. En dan bedoel ik extreem veel.
    Daarvan hebben we geleerd dat het niet om geld gaat in het leven. Het is natuurlijk fijn als je je rekeningen kunt betalen, maar het gaat verder alleen maar om de liefde, vriendschap en een beetje goed zijn voor de mensen om je heen. Meer is er niet. En daar werken wij beiden aan.

    • Ja, je woorden zijn heel correct en prachtig. Het leven is geen geld. Rustig eenvoudig leven zonder de complicaties van geld. Het is het leven dat gaat over liefde en echte vriendschap met anderen. Je bent een geweldige Mary.
     Nabil .
     nabedf7@yahoo.com

 • Beter een goede buur dan een verre vriend. Ik woon gelukkig in een buurt waar we heel goed net elkaar omgaan. We lopen de deur niet plat, maar af en toe bij elkaar borrelen met elkaar ergens koffie drinken lunchen. Ik ben echt blij met mijn buren.
  Het is echt belangrijk met elkaar op te kunnen schieten. Ik zie het aan andere buurten waar men elkaar niet eens kent. Mooi initiatief!!!!

 • Prachtig initiatief! Steeds meer contacten offline, dat zorgt voor echte verbinding, dat helpt om onze samenleving weer menselijker te maken.

 • Wat móói dit!
  Ik ben voor verbinding met elkaar, elkaar helpen. Verbeter de wereld, begin in het klein, zoals in dit geval de wijk.

 • Mooi en nuttig initiatief. Ook al ben ik bijna 80, ik kan bezoekjes afleggen. Door mijn achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige begrijp ik veel. Ik werk nog steeds als trainingsacteur bij Fontys eñ heb dus ook ervaring met jongeren. Mijn lief is transgender dus ook daarmee kan ik iets betekenen.

  • Respect voort elkaar en je sociaal opstellen, ik bracht vaak eten in de buurt, maar sinds mijn partner is overleden, slaat de eenzaamheid toe, door misbruik in de rouw periode het enige wat ik er van over hield was diefstal en bedrog!

 • Een mooi en boeiend verhaal. Maar volg niet klakkeloos de dwaallichten die menen dat er een nieuw decennium is begonnen. Het eerste liep van het jaar 1 tot en met het jaar 10, het tweede van 11 – 20, en het huidige van 2011 – 2020. Een jaartje geduld dus nog. Net zoals je Sara ziet aan het EINDE van je 50e levensjaar en niet aan het BEGIN ervan. Voor de zekerheid nog dit: het jaar nul bestaat alleen om ouderwetse of verouderde zaken aan te duiden.

 • Mooie uuteenzetting

  mooie brief met een uiteenzetting van iets wat we allemaal al moeten weten en er, indien mogelijk, ook naar moeten handelen. Heel fijn dat er middels dit schrijven weer eens bijzonder onze aandacht wordt gevraagd. Zoals ik in enkele reacties ook las is ” VERBINDING” een van de belangrijkste thema’s in onze samenleving, je kunt het geven en ontvangen een duidelijk bewijs dat we niet zonder elkaar kunnen. De wereld is een bezit van iedereen en zodoende heb je de plicht zorgzaam om te gaan met het leven op aarde, daar je steentje aan bij te kunnen dragen is altijd een win-win-situatie.

 • Beste Sarah, CEO van Nextdoor, Supergaaf, dat Nextdoor met de Buurttafel de gemeenschapszin stimuleert.

  Jullie initiatief om buren met elkaar in contact te brengen omarmt Goes in Dialoog van harte. Natuurlijk doen wij graag mee om buurttafels te organiseren in de vorm van een dialoog.

  Door gebruik te maken van de “dialoog” als gespreksvorm, ontmoeten mensen elkaar in gelijkwaardigheid. Door het delen van ervaringen, inzichten en wensen mbt een passend thema zoals bv: “woongenot” of “veiligheid”, ontstaat er verbinding en een groter inzicht. “situaties kun je niet veranderen, maar wel hoe je ernaar kijkt”.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited