Algemeen

21 – 28 maart: Week van de Buurttafel

Geschreven door Michel Visser

Op 21 maart start Nextdoor met de Week van de Buurttafel. In heel Nederland hopen we in één week zoveel mogelijk buren samen aan tafel te brengen voor koffie, ontbijt, een lunch of diner. 

De naam zegt het al, een buurttafel is een eet- of drinktafel die bekende en onbekende buren samenbrengt. Het is een plek om je buren te leren kennen, het gesprek aan te gaan met buurtbewoners en betrokken te zijn. Op veel plekken in Nederland worden er al buurttafels door enthousiaste vrijwilligers georganiseerd, vaak in een wijk- of buurtcentrum, maar dit kan ook bij een buur thuis zijn of op straat. Ben jij al eens aangeschoven bij een buurttafel in jouw buurt? 

In aanloop naar de Week van de Buurttafel willen we bestaande buurttafel organisatoren en nieuwe organisatoren graag helpen bij de organisatie van hun buurttafel. Zie hieronder hoe we jou willen helpen.

Een handleiding om jouw buurttafel te organiseren

Afgelopen weken zijn wij in gesprek gegaan met verschillende organisatoren van buurttafels om te luisteren naar wat werkt bij het organiseren van een buurttafel en wat de uitdagingen zijn. Alle bevindingen hebben we samengebracht in een handleiding die te downloaden is via deze link. De handleiding bevat een stappenplan, tips van andere organisatoren, voorbeelden en een uitleg over de inzet van de Nextdoor buurthub om mensen uit de buurt te betrekken bij jouw buurttafel. 

Een buurttafel speciaal voor de organisatoren

Op 15 februari vierde Nextdoor haar 4-jarig jubileum in Nederland door een buurttafel in Utrecht te organiseren speciaal voor organisatoren vanuit heel Nederland. We zijn hier in gesprek gegaan over buurttafels. Er werden ervaringen uitgewisseld en organisatoren hebben elkaar leren kennen.

Een extra promotie voor jouw buurttafel in je buurt op Nextdoor

Zodra jij jouw buurttafel hebt aangemeld voor de Week van de Buurttafel, kun je zelf een evenement aanmaken voor jouw buurttafel in Nextdoor. Daar doen wij in de Week van de Buurttafel nog een schepje bovenop, door een promo aan te maken die alleen in jouw buurt te zien is.

Zie het voorbeeld van hoe deze promo eruit kan zien. Wil jij hier gebruik van maken? Laat ons dan via communicatie@nextdoor.com weten welke informatie je in de tekst wilt hebben en in welke buurten je zichtbaar wilt zijn.

Nextdoor zorgt voor het eten in een buurt die dit hard kan gebruiken

Het liefst staan we met alle organisatoren in Nederland direct in contact en stropen we onze mouwen op om mee te helpen met alles wat er bij het organiseren van een buurttafel komt kijken. Helaas lukt het ons niet om dit voor buurttafels door het hele land te doen en daarnaast is dit ook niet duurzaam. Als jij in de Week van de Buurttafel een tafel kunt organiseren en nieuwe mensen weet te bereiken, lukt dit waarschijnlijk ook in de maanden en jaren daarna! En we hopen natuurlijk dat er na maart, nog veel meer buurttafels georganiseerd worden.

Toch willen we bij één buurttafel in Nederland komen helpen met onder andere de catering. Daarom zijn we op zoek naar een buurttafel die georganiseerd wordt in een buurt die het om een bijzondere reden heel erg verdient om geholpen te worden. Wil je jouw buurttafel hiervoor in aanmerking laten komen, geef dit dan aan bij de inschrijving van jouw buurttafel.  

We hopen in de week van 21 maart door heel Nederland buren met elkaar in contact te brengen, zodat jullie met elkaar kunnen bouwen aan sterke, veilige en gezellige buurten. In de Week van de Buurttafel, maar ook daarna! 

15 Reacties

 • Ik wil graag meedoen en mijn tafel aanbieden.
  Ik heb er wel een aantal vragen bij.
  Wat is het aantal eters dat langs gaat komen? Is dat van te voren bekend? Kan ik daar een maximum aan geven?
  Ik hoor graag meer over hoe het bij anderen is verlopen.

  • Beste Nelleke,

   Wat leuk dat je ook een buurttafel wilt aanbieden! We organiseren op 15 februari in Utrecht een buurttafel voor de organisatoren, waarbij veel ervaringen uitgewisseld worden. Als je het leuk vindt om daarbij te zijn, kun je dit op de aanmeldpagina aangeven.

   Je bent helemaal vrij om jouw buurttafel vorm te geven zoals jij dat wilt en naar wat mogelijk is. Je kunt dus zeker werken met een max. aantal bezoekers.

   Groetjes,
   Eva

   • aangezien ik in Maastricht woon en werk, gaat het niet lukken om 15 februari naar Utrecht te komen.
    Maar misschien kunnen jullie de besproken punten doorgeven.

 • Hallo Eva,
  Hier Peter vanuit de Klingelsberg te Brunssum.
  Ook ik ben aanwezig te Utrecht en hoop je dan te zien.
  (Gouden Buur Limburg).
  De locatie in ons speeltuintje kan gebruikt worden (Roos & Arthur).
  Groetjes en wellicht tot ziens.
  Peter.
  Dit initiatief heb ik gedeeld op mijn FB site Eva.

 • De voorwaarden zijn niet erg toegankelijk en leesbaar.
  Misschien kunnen jullie de belangrijkste punten onder elkaar zetten en die aan iedereen meegeven.

  • Beste Nelleke,

   Dank je wel voor de suggestie! Dit is de officiële manier waarop we voorwaarden moeten communiceren. Als je er specifieke vragen over heb, schroom dan niet om ons te mailen.

   Vriendelijke groet,
   Eva

  • Hi Elke,
   Je kunt dit zien via de evenementenkalender in Nextdoor. De organisator moet dan wel het evenement al hebben aangemaakt. Omdat dit nog niet overal gebeurd is, kan je me ook even mailen via communicatie@nextdoor.com. Dan kijk ik of er in jouw buurt al iemand een buurttafel aan het organiseren is.
   Groetjes!

   • waar kan ik zin waar in welke buurt allemaal tafels georganiseerd gaan worden?
    Dan valt er wellicht ook iets te combineren of gewoon naast elkaar te kunnen bestaan.

 • Mooi initiatief. Wil wel samen met iemand iets doen. Heb moeite met zoveel tekst …wil imand mij mondeling informeren?

 • Hoe gaan jullie om met de Corona dreiging?
  Laten jullie de buurttafel nog wel doorgaan?
  Wij wilden bij de wijkvereniging eea organiseren maar daar blijven nu al mensen weg vanwege de Corona.
  Wat adviseert Next Door?

 • Ik ben bezig met het uitnodigen van een aantal buren. Maar nu komt een leuke buurman van 80+ langs en uit zijn zorgen over evt. besmettingsgevaar van het coronavirus. Hebben jullie nog tips behalve niet hoesten en niezen, niet huggen of handenschudden, veel handenwassen en niet te dicht op elkaar zitten? Ik wil natuurlijk niet dat mn buurman door dit etentje ziek wordt en doodgaat.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited