Algemeen

Op een mooi 2020 met de buurt!

Geschreven door Michel Visser

Het is de laatste dag van 2019, 31 december. Vanavond luiden we met elkaar het nieuwe jaar in en hef je misschien wel met buren het glas om 24.00 uur. Hoe kijk jij terug op 2019? Wat waren jouw hoogtepunten in de buurt dit jaar? 

Nextdoor is ontstaan vanuit het idee dat een buurt één van de belangrijkste plekken is in iemands leven. Het is de plek waar je iedere dag thuiskomt en de plek waar buren het dichtst bij zijn op momenten dat dat nodig is. Of dat nu is om een pakketje voor je aan te nemen, een kopje soep te brengen als je ziek bent of om uit te kijken naar jouw vermiste huisdier. Je buren zijn altijd om je heen en daarom vinden wij het zo belangrijk dat je weet wie deze buren zijn. We hopen in 2020 dan ook nog meer buren met elkaar in echt contact te brengen via Nextdoor. 

Voordat we vooruitblikken op 2020, willen we nog even stilstaan bij een aantal hartverwarmende momenten in 2019 die laten zien wat buurtcontact kan opleveren: sociaal contact, hulp in het dagelijks leven en informatie over je buurt. In aanloop naar Burendag in september kon je jouw gouden buurman of buurvrouw nomineren. Vanuit het hele land kregen we nominaties toegestuurd, die allemaal een eigen verhaal vertelden van een buurman of buurvrouw die altijd klaarstaat voor de buurt. Een aantal verhalen sprongen eruit en we reikten in bijna alle provincies de Gouden Buur Award uit. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel buren meehielpen om de verrassing zo speciaal mogelijk te maken. 

De reacties van de kersverse Gouden Buren waren vergelijkbaar met elkaar. Allemaal vonden ze het heel normaal om er voor de buurt of een buur te zijn. Het uitgangspunt is vriendelijkheid, iets wat wij graag aanmoedigen en wat een belangrijk thema voor ons was afgelopen jaar en zal blijven in 2020. Lees er hier meer over. Wil jij in 2020 ook vriendelijkheid verspreiden in jouw buurt? Dat kan vanavond al, bijvoorbeeld door jouw oliebollen met jouw buurman of buurvrouw te delen.

Deze voorbeelden, klein of groot, laten zien dat we allemaal kunnen profiteren van de kracht van de buurt waarin we wonen. Samen kunnen we de buurt zo inrichten dat we ons er thuis en veilig voelen. 

In 2020 staan de thema’s vriendelijkheid, eenzaamheid en écht contact met je buren centraal bij Nextdoor. We gaan opnieuw buren in het zonnetje zetten rondom Burendag. Dus houd de app in de gaten om jouw gouden buurman of buurvrouw te nomineren voor de Gouden Buur Award 2020. 

Ook gaan we in 2020 Nextdoor nog actiever inzetten om iets te doen aan de eenzaamheid waar veel mensen mee te maken krijgen. Tijdens de feestdagen hebben we al een paar mooie voorbeelden gezien van buren die via Nextdoor met elkaar in contact zijn gekomen en elkaar gezelschap houden tijdens de feestdagen. We vinden dit zo bijzonder om te zien en willen dit op nog veel meer momenten in het jaar stimuleren. 

In het nieuwe jaar gaan we ook actief aan de slag met buurttafels, omdat dit bij uitstek de manier is om je buren en buurt te leren kennen. Eerder al plaatsten we een oproep om je aan te melden als je actief bent in een buurtcentrum. Heb jij dit al gedaan?

In 2020 gaan we ook op zoek naar de favoriete lokale bedrijven in iedere buurt! Eerder deden we onderzoek naar de rol die lokale bedrijven spelen in een buurt en het werd duidelijke dat niet alleen de lokale ondernemingen de buurt hard nodig hebben, het werkt ook andersom. Ook buurten hebben de lokale ondernemingen hard nodig, bijvoorbeeld voor het maken van sociaal contact. 

We wensen jullie een hele mooie jaarwisseling, met misschien wel nieuwe buurtontmoetingen. We kijken ernaar uit om in 2020 samen met jullie weer veel gezellige buurtevenementen te organiseren die voor contact in de buurt zorgen!

35 Reacties

 • Dankjewel voor deze blog.
  Positief, geweldig, leuk.
  De allerbeste wensen en ga zo door met de bedoeling waarvoor Nextdoor in het leven is geroepen.
  Dikke pluim

 • Ja het is allemaal wel mooi om dingen ‘samen’ te doen, maar zolang het zo een vieze bende om mij heen blijft van vuil op verkeerde dag buiten te zetten , huisvuil ook op plekken van het grof vuil zetten of grofvuil al een week eerder neer zetten etc dan is er voor mij geen samen zijn.
  Pakjes aannemen, iemand helpen die het vraagt, allemaal prima. Maar voor mij een een nette buurt het allerbelangrijkste. En als je samen alles samen wilt doe, moet er geen storende factor zijn van een vieze
  en soms heel vieze straat.

  • Hoi
   Is bij ons gelukkig niet.Erg sociale buren aan alle kanten.
   Letten op elkaar via buurtapp,staan klaar als je hulp nodig hebt.
   Ik ben zeer zeer tevreden

 • Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar kunnen leren kennen. Vooral mensen die met name tijdens de feestdagen en de vakanties en de weekends vaker alleen zijn. Ik wil beklemtonen dat dit niet enkel ouderen zijn het komt voor in alle leeftijden. Wanneer mensen alleen zijn durven ze er vaak niet voor uit te komen en vragen vaak niet om hulp. Naar bijeenkomsten gaan houden zij vaak af omdat men denkt dat daar alleen 75 plussers zitten dus blijven de jongeren en de 50 plussers achter hun geraniums zitten terwijl de oudjes zich lekker amuseren in de buurthuizen en nog opgehaald worden ook. Ik vind dit mooi voor hen maar pijnlijk voor de eenzamen die jonger zijn dan ong 75. Het kan iedereen zomaar ten deel vallen. Hopelijk wordt hier 2020 eens iets mee gedaan.

  • Wie deze Persoon ook is het is een algemeen verschijnsel, ook ik maak het zelf ook mee mijn Partner zit sind1,5 jr in en verpleeghuis wegen Dementie ik heb geen moeite om ergens heen te gaan mits het maar niet alleen is het komt ook veel voor onder de jongeren helaas ben zelf 78 en nog volledig gezond

  • Deze “ jongeren “ kunnen gratis bij de KempenClup .. zie Facebook site .. of landelijke organisatie is “ KLUP “ de moeite waard om je erin te verdiepen .. want er waren TEVEEL alleengaanden eenzaam .. vanaf 50 jaar wordt men uitgenodigd of nodig je uit om bijvoorbeeld met je hond te gaan wandelen .. HET MAAKT NIET UIT .. als men maar bij mekaar komt .. ik vind dit een gouden formule en heb in paar maanden tijd al veel actiefs ondernomen .(. ben zelf weduwe ) wens je Suskes of bel mij voor n praatje hierover .. koffie is klaar .. Welkom

  • Hier hoeft niet iets mee gedaan te worden maar zoals Gorden opmerkte: “De tijd van pamperen is voorbij, de mensen zijn nu zelf aan zet”.
   Er worden al jaren duizenden en duizenden euro’s uitgegeven, in iedere wijk is er veel, soms heel veel, nu actie aan de eenzamen zelf!!

 • Wat is jullie reactie. Huisafval veranderd van eens in de twee weken naar 1 keer per mnd ledigen. WAAR komt dat zwerfafval toch vandaan

 • Ik wil de initiatiefnemers van Nextdoor – Nederland hartelijk danken. Heel belangrijk je buren. Zes jaar heb ik in Papoea Nieuw Guinea gewerkt: daar was iedereen buur van de buren, want ze hadden geen hekken om de hutten en geen sleutels op de deuren. Het hele dorp was een familie. daarna heb ik 25 jaar gewerkt als pastoor in Twente: daar hebben de “noabers” simpelweg de gezellige en blijde “noaber”plicht om de directe naasten te helpen. je hebt er eigenlijk de Bijbel niet eens voor nodig, om buur van de buren te zijn. Dus, hartelijk dank om dat in modern Nederland weer op te bouwen wat eigenlijk zo natuurlijk en daarbij zo prettig is. Ik wens dus alle -next-door-mensen een nieuw jaar gezegend met veel goede buren.

 • Daar gaan we van uit dat het een goed, veilig, sociaal , en liefdevol jaar en wat meer verdraagzaamheid .
  Dat de bewoners hun eigen troep op ruimen zo dat we in een schone buurt wonen.

  Groetjes en liefs van Tonia

 • Iedere dinsdagavond klaverjassen in de zuidwester. Gezellig zonder mes op tafel.
  P.j bliekstraat 2f spijkenisse

 • Teken de online petitie voor een vuurwerkverbod als je deze ellende zat bent! Alleen officiële vuurwerkshows.

 • Als iedereen zich houd aan de voorgaande wensen dan krijgen we een prachtig 2020.

  vriendelijke groet,

  Harry

 • Sorry erg laat maar allemaal de beste wensen. Ik hoop op veel rust in de buurt een nette buurt en zeker een vuurwerkverbod. Dat ook de inbraken weer erg gaan dalen. En verder dat we een goede buur zijn van elkaar en elkaar willen en kunnen helpen.

 • Hallo Allemaal,
  Een gezonde jaar& Samen werking

  We hebben een veilige vuurwerk georganiseerd kleintjes was erg leuk en gezellig vroeg in de avond. Zodat iedereen heitje kan genieten ?☄️

 • ik wens een ieder alle goeds voor dit jaar. ik ben eenzaam en alleen, heb hulp nodig liefst een dame .
  voor helpen met koken. ik tik tegen de 80 en eenzaam maar ik heb een probleem alcohol.
  Een ieder die dit kent weet wat het is, ik wil niet verder zeggen het is iedere dag te drinken.
  Er is hulp maar ik ben eigenwijs. Dus als iemand wil reageren graag, groet!

 • Als kind leerde ik al dat je tot half januari mensen een gelukkig en gezegend nieuwjaar mocht wensen. Vandaar dat ik – heel laat zijnde – dit nu nog doe. Ik wens alle buurtgenoten een inspirerend, gezond en actief 2020 toe! En dat we maar veel positieve contacten met elkaar mogen hebben!

  • Dat leerde ik ook, ik ben nog iets later, maar ik sluit me bij bovenstaande wensen aan.
   En ik denk dat het vandaag ook nog kan.

 • Goede Gezondheid en een Voorspoedig Nieuwjaar in een hopelijk Veilig blijvend Amstelveen.
  Veel woongenot en gezelligheid met meer (saamhorigheid)! hier in Amstelveen!
  Als alleen bij je eigen voordeur!

 • Hallo Lieve mensen allereerst wil ik iedereen in het noorden en ver daar buiten gezegend nieuwjaar toewensen voor 2020 en alles doet met de de gedachte beter een vriendelijke buur dan een verre vriend..met veel liefde en geduld voor elkaar.Want wat gij zaait zult gij ook oogsten…

 • Allemaal een fantastisch 2020 en veel gezondheid. Hoop op een gezellig jaar waar we elkaar wat meer
  leren waarderen!
  Ik ben trouwens ook nieuw hier en vind deze groep een goed initiatief.

 • Lieve mensen een mooi 2020 zonder ziek of zeer
  Wie wil er voor een goed doel voetbal plaatjes van AH voor me mee sparen
  Bertien @ upcmail .nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited