Algemeen

Sterke en gezellige buurten bouwen? Het start met vriendelijkheid

Geschreven door Michel Visser

Vanaf dag één is Nextdoor een platform dat is gebouwd op vertrouwen. Het doel is om buren overal ter wereld in staat te stellen samen aan een sterkere, veiligere en gezelligere buurt te bouwen. Eén van de belangrijke ingrediënten om dit te kunnen bereiken is vriendelijkheid. 

Ga maar eens na: zijn niet alle positieve relaties die jij hebt in jouw buurt, gestart vanuit een vriendelijk gebaar?

Via onze jaarlijkse Gouden Buur Awards kwamen we al ontzettend veel inspirerende verhalen tegen. Daarnaast is ook Martin van de Lustgraaf een mooi voorbeeld. Hij is oprichter en Nextdoor toplid van de buurt Rokkeveen-West.

Om een gezellige sfeer te creëren, is het volgens Martin belangrijk om niet alleen berichten over vermiste katten en sleutels te delen. Daarom investeert hij in het delen van positief nieuws. Zo feliciteert hij scholieren die geslaagd zijn door een foto van de uithangende vlaggen te delen met zijn felicitaties erbij. 

Nextdoor is een platform waarop je buren kunt ontmoeten en spreken met allerlei verschillende achtergronden en denkbeelden. Het zijn juist deze verschillen die ervoor zorgen dat een buurt sterk wordt. Ook is Nextdoor juist een platform waar je lastige lokale problemen met elkaar kunt bespreken. Door dit op een positieve toon te doen kun je met elkaar de problemen benoemen, aanpakken en oplossen.

Af ​​en toe kunnen deze gesprekken veranderen in onenigheid tussen buren. Aangezien Nextdoor een lokaal platform is, kunnen buren elkaar dan in het echt ontmoeten om deze meningsverschillen bespreekbaar te maken. Ze kunnen deelnemen aan vergaderingen op buurt- of stadsniveau, contact leggen met stadsafdelingen en zich aanmelden om echte verandering aan te brengen. Daarnaast kwam Teun van Dreven, Gouden Buur 2019 van Gelderland, ook nog met een andere tip: “Zorg dat je elkaar helpt. Bied een luisterend oor, zeg niet dat dat morgen wel komt, maar pak het gewoon direct aan. Niet afschuiven!”

Soms gaan discussies ook online door, waarbij het kan gebeuren dat een buur een snelle onvriendelijke reactie achterlaat waar niet over is nagedacht. 

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen introduceert Nextdoor een nieuwe pop-up die vriendelijk communiceren stimuleert. De zogenaamde “Vriendelijkheid herinnering” laat leden, die aanstootgevende woorden in een reactie willen gebruiken, nadenken over hun taalgebruik. Er verschijnt een pop-up scherm, waardoor je aan het denken wordt gezet en je je reactie nog kunt aanpassen. In de eerste tests in de Verenigde Staten veranderde 1 op de 5 mensen die de pop-up zagen hun taalgebruik en dit leidde tot 20% minder negatieve opmerkingen.

Vriendelijkheid is één van de meest aanstekelijke houdingen die je kunt hebben. Het leidt bijna altijd tot meer vriendelijkheid en daarmee sterkere en gezelligere buurten. Vriendelijkheid en nabuurschap vormen de norm op ons platform en daarom zullen we dit altijd blijven aanmoedigen.

Heb jij een mooi voorbeeld van vriendelijkheid in jouw buurt? Een buur die je wilt bedanken of in het zonnetje wilt zetten voor zijn of haar inzet? Of organiseer je iets moois voor de buurt?

Fijn dat je onderdeel bent van onze community!

26 Reacties

 • Mooi positief verhaal. Wel nodig in deze tijd met voor velen een vaak (te) snelle manier van leven.
  Zou niet zo gauw weten wat ik als 80-jarige meer kan bijdragen dan vriendelijkheid. Heb daar gelukkig genoeg van.

  • Het lijkt misschien niet veel. Maar ik weet dat het voor mij wel veel betekent als ik een vriendelijke buurvrouw van 80 heb

 • Aha, das mooi, maar de realiteit is vaak toch anders. In de praktijk zien we toch dat mensen zich aansluiten bij anderen die min of meer het zelfde denken over zaken. Zie de politiek, het is een strijd van allen tegen allen. Partijen die iets totaal anders willen, worden keihard buiten gesloten, geen reikende hand. Zo is het ook in het gewone leven.

 • Geweldige foto’s, ik mis dit buren sfeer, onze buren zijn alleen maar ouderen, wij komen wel 2 keer per jaar bij elkaar en dat was het,
  Zij kunnen eigenlijk niet meer doen.
  De buren kunnen met elkaar een keer per mand samen eten( ieder met zijn eten komen) of bingo’s organiseren dat kan samen één zal huren.

  • Geldig maar moet ook eerlijk zijn , iemand heeft 23/24 nov mijn auto aangereden , tuurlijk weet niemand dat leuke buren zijn we.

 • Klopt helemaal. Vriendelijkheid is belangrijk en bevorderdert de samenwerking op een positieve manier conflicten en problemen aan te pakken..

 • Goed idee kom zelf oorspronkelijk uit Laren en iedereen zegt je daar goeden dag!Maar hier kijken ze je aan en zeggen niks terug in Eefde of ze moeten je kennen! Bij de bakker kom ik binnen Goede morgen de klanten kijken of je niet goed bent raar maar waar

 • Ik voel me als een roepende in de woestijn.Gelijk een Rémy alleen op de wereld.
  Mijn maatje en eigenlijk mijn grote steun en toeverlaat is mij ontvallen en moet ik proberen op eigen benen te staan en dat valt mij zwaar tegen.Tracht aardig over te komen in mijn directe omgeving. Zeg een ieder goedendag, maar weinig of geen response te verwachten. Van mijn buren hoef ik weinig of niks te verwachten. Slechts een buurvrouwtje op enige afstand (40 jaar jong)houdt mij in leven door zo nu en dan een prakkie of soepje te brengen en vaak naar mijn wel en wee te informeren. Ik woon in zeer rustige buurt en omgeving. Alleen de postbode en krantenbezorger zwaaien en daar moet ik mee doen. Niemand zit te wachten op een buurman op hoge leeftijd in z’n uppie…….Gelukkig heb ik nog een aantal vrienden om me heen, die mij zeker niet vergeten en daar moet ik het mee doen.Ik stop met mijn gemopper. Bereik je ook niks mee. Gedeelde smart is halve smart.Ik sleep mij er wel doorheen met vallen en opstaan.Dank voor deze mogelijkheid om te mogen en kunnen reageren.Groetend!!

  • Als je ouder wordt vinden de meeste jongeren vinden je waarschijnlijke saai. Wij werken niet (op kantoor) . Maar verhalen hebben we wel. Ze zitten daar niet op te wachten. Jammer. Maar inderdaad gedag zeggen moet toch wel kunnen.

  • Goedenavond ik ben 81, en heb ook best veel vriendelijkheid te geven, en dat verwacht je ook van anderen, maar helaas is dat niet altijd zo. Ik woon al 32 jaar in dezelfde buurt, maar echt vriendelijkheid????a

  • Ja, als de mensen die hier reageren, nu eens bij elkaar zouden komen, zou die eenzaamheid opgelost kunnen worden, is dat een optie?

 • Kom gezellig op zondagvoormiddag tussen 10 en 23 uur jeu de boules spelen bij Stal ‘t Sander op de HAANSBERG. Heel gezellig. Eerst lekker een keer of 5 meedoen, en als je het leuk vindt kun je lid worden voor 35 euro per jasr

 • Wij hebben in Gein3 een wijkvereniging die onze belangen belangrijk vind.
  Ik mocht daar in 30 jaar in diverse funties deel aan nemen.
  Bestuurslid, secretaris en tot slot penningmeester.
  Ik heb hier veel van geleerd.
  Veel meer wijken zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen.
  Hulde aan de oprichter van de verenjging, de heer Wim van der Poel.

 • Heel fijn Michel Visser. Fijn ook om reacties te lezen. Ik ben ook in de hoge leeftijds groep en wel actief. Ik weet niet wat ik kan betekenen voor iedereen rond mij heen maar een glimlach en vriendelijk begroet is altijd mogelijk.
  Sheila de Koekkoek .

 • Goed initiatief, maar wat ook meewerkt is verdraagzaamheid. Het vriendelijk aanspreken van huisdier eigenaren om aan te lijnen, niet op een speelveldje uitlaten en te wijzen op de daartoe bestemde plek(ken) en katten (zie ook de actuele discussie in het nieuws) niet in andermans tuin behoefte te laten doen eindigt vaak in een sneer en een vervelend gesprek (om niet gelijk het woord discussie te gebruiken). Dat is jammer. Men kan dan nog zo vriendelijk zijn, maar dat werkt dan helaas niet.

 • Ik woon in een fijne buurt waar we elkaar groeten en waar de buren er voor zorgen dat mijn kliko altijd op straat staat en weer binnen komt en een keer in de 4 of 5 weken mag ik komen eten samen met anderen heel gezellig en leuke gesprekken.
  hulde voor mijn buurt. ik hoor ook bij de ouderen die zelf niets anders meer kunnen doen dan vriendelijk zijn en het werkt echt.

 • Wanneer iedereen 1maal per week 1 uurtje “van de bank komt” om bij een buur op de koffie te gaan of samen een boodschap te doen of wat dan ook, dan wordt dat 1 uurtje om naar uit te kijken 🍀👍

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden