Algemeen

De Gouden Buren van 2017 zijn…

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

Regelmatig worden ze voor lief genomen: die ene buurman of buurvrouw die je altijd om hulp kunt vragen. Die zich op een bijzondere manier inzet voor de buurt en waarvan iedereen zijn of haar naam kent. Afgelopen zaterdag werd in heel Nederland Burendag gevierd. Tijd om deze bijzondere buren in het zonnetje te zetten met de Gouden Buur Awards 2017!

Dat hebben wij niet alleen gedaan. We vroegen jullie hulp en uit honderden buurten door het hele land ontvingen wij nominaties voor buren die Goud waard zijn. We lazen verhalen van mensen die hun huis openstellen om buren die dat nodig hebben te ontvangen met een kop koffie. Over buren die onvoorwaardelijk, dag en nacht, klaarstaan voor hun buurtgenoten. Buren die pleintjes hebben opgeknapt, kinderen van de straat houden, kookclubjes zijn gestart, schoonmaakacties hebben georganiseerd en die buren in nood hebben geholpen.

Wij zijn met het hele team van Nextdoor ongelofelijk onder de indruk van alle inzendingen en al deze buren zijn goud waard. Je hebt geluk als je naast zo’n fijne buurman of buurvrouw woont. Maar: we kunnen in elke provincie maar één buur belonen met de Gouden Buur Award 2017. En dit zijn ze!

Drenthe – Joanna Doorbos uit Assen

Gouden Buur Joanna Doorbos (links) met Raadslid Inge Eshuis (rechts) Foto: JAV studio’s Assen

“Joanna doet ontzettend veel voor de buurt”, vertelt buurvrouw Esther. “Ze heeft de Opruimdag in het leven geroepen en organiseert de Burendag-festiviteiten. Maar ze is niet alleen gezellig, ze is ook heel zorgzaam. Onlangs heeft ze ervoor gezorgd dat samen met een aantal andere buren het huis opgeruimd werd van een verwarde buurtbewoner die daar zelf niet meer toe in staat was. Dat vind ik heel bijzonder, zeker als je bedenkt dat ze zelf ook een groot gezin heeft”.

Joanna kreeg de Gouden Buur Award uit handen van Raadslid Inge Eshuis tijdens een door Joanna zelf georganiseerd Burendag-evenement. Ze had geen idee wat haar stond te wachten. Benieuwd hoe Joanna hierop reageerde? Bekijk hier de video van RTV Drenthe.

Flevoland – Ghislaine Wallerlei uit Almere
“Zelfs in de midden van de nacht kunnen buren op haar rekenen”, vertelt buurvrouw Brenda. “Voor Ghislaine is het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de buurt. Zo vangt ze kinderen op van werkende ouders, organiseert ze buurtfeesten en probeert ze een clubhuis te regelen voor hangjongeren in de buurt. Mensen hier hebben weinig geld maar zij zorgt ervoor dat hier nog iets te doen is.” 

Friesland – Albert de Jong uit Oosterwolde
“Door Albert is de leefbaarheid in de buurt erg verbeterd. Hij is namens de bewoners met de gemeente in gesprek gegaan”, vertelt Jan uit Oosterwolde. “Dat was hard nodig want Oosterwolde-Zuid is geen achterbuurt, maar wel verwaarloosd. Inmiddels zijn er speeltoestellen geplaatst, wegen zijn aangepast en de afwatering is verbeterd. Albert is daarin echt een voortrekker geweest.” 

Gelderland – Radboud Veldman uit Nijmegen
“Altijd staat hij voor zijn buren klaar”, vertelt Ellen, die Radboud nomineerde. “Hij is heel enthousiast en probeert de buurt samen te brengen. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat de straat met bloembakken is versierd. Ook is hij met de gemeente in gesprek om de straat te herinrichten zodat contact op straat makkelijker wordt. Er wonen steeds meer jonge kinderen en hij wil ervoor zorgen dat er minder hard gereden mag worden”.

De Gelderlander maakte een mooi portret van Radboud en laat zien hoe hij letterlijk op handen gedragen wordt door zijn buren.

Groningen – Marieke Timmer uit Groningen

Marieke (midden met tegel) tussen haar buurtgenoten. Foto: Jan Willem van Vliet

Marieke werd door maar liefst zes buren genomineerd. Ada is een van die buren en vertelt: “Marieke heeft een speciale gave om mensen bij elkaar te brengen. Het is bijna teveel om op te noemen wat Marieke allemaal doet voor de buurt. Met initiatieven als ‘Lopend Vuurtje’, ‘Plantsoenkokkies’, ‘Eten bij de Buren’, ‘Het Power Flower Buurtgroepje’ en de ‘Werkgroep Aardbevingsschade’, zorgt Marieke echt voor verbinding in de buurt. Zo zijn er dankzij haar nieuwe vriendschappen ontstaan en ziet de buurt er piekfijn uit. Ze is een echte buurttopper die deze prijs meer dan verdient”.

Limburg – Gretha Blokker uit Kerkrade
“Gretha is mijn overbuurvrouw. Dagelijks zet zich om de buurt een stukje socialer te maken”, vertelt Esmeralda. “Zo heeft ze van haar eigen huis een buurtkamer gemaakt. Mensen kunnen binnenlopen voor een bakje koffie. Haar deur staat altijd open: figuurlijk, maar soms dus ook letterlijk. Wie doet dat nou nog? Ze woont nu vier jaar bij ons in de buurt en weet hoe het is om eenzaam te zijn. Ze vindt het belangrijk om mensen uit hun sociale isolement te halen. Ik ben zelf een tijdje ziek geweest en dan maakt ze jam of soep voor je en biedt ze een luisterend oor”.

Gretha vertelde bij radioprogramma ‘Thuis op 5’ van NPO 5 hoe ze het vond deze prijs te ontvangen. Luister het item hier terug, vanaf minuut 18.55.

Noord-Brabant – Tak van der Most uit Heusden

Tamar van de Paal, Country manager Nextdoor met Gouden Buur Tak van der Most.

Mary nomineerde haar buurtgenoot Tak.“Ze is uitermate sociaal, een verpersoonlijking van de participatiemaatschappij”, vertelt Mary. “Met initiatieven als ‘Theater tussen de schuifdeuren’, ‘De vesting aan tafel’ en ‘Muze van de gouverneur’ probeert ze van Heusden een fijnere en mooiere plek te maken. Tak is een echte aanwinst voor de buurt. Ze is een verbinder pur sang. Ze betekent iets voor mensen zonder er iets voor terug te verwachten”, aldus de buurvrouw.

Omroep Brabant was live bij de uitreiking aanwezig waar Tak de Gouden Buur Award kreeg uit handen van Burgemeester Jan Hamming op zijn allerlaatste dag in functie. Kijk hier het verslag terug van deze bijzondere middag.

Noord-Holland – Aisha Mittendorff uit Amstelveen

Aisha en Jacqueline na de uitreiking. Foto: Wouter van der Wolk

“Ik kan mij geen betere buurvrouw dan Aisha wensen”, vertelt buurvrouw Jacqueline. “Begin dit jaar bleek mijn man ernstig ziek. In de zes weken tussen de diagnose en zijn overlijden, stond Aisha altijd voor mij en mijn jonge kinderen van 3 en 6 jaar klaar. Ze had de sleutel van ons huis zodat ik gelijk in de auto kon stappen als ik midden in de nacht naar het hospice moest. Aisha kwam dan bij ons op de bank slapen om op de kinderen te passen. Zij is een Gouden Buur!” 

Aisha is niet zomaar een Gouden Buur, wij vonden dit verhaal zo bijzonder dat Aisha is uitgeroepen tot Gouden Buur van Nederland. Parool schreef er een leuk verslag van en de live beelden van deze verrassing tijdens een zonnige Burendagbrunch, kun je zien bij NH Nieuws.

Overijssel – Joop van Rooij uit Hengelo

Joop van Rooij (rechts) met Tamar van de Paal, Nextdoor (links)

“Ondanks zijn beperking vliegt hij er bij elke dringende waarschuwing of bijzonder bericht er direct uit in zijn elektrische rolstoel”, vertelt Martijn, buurman van Joop. “Ik denk niet dat veel mensen in de buurt weten van Joop allemaal doet om op de veiligheid en cohesie op straat te letten, daarom verdient Joop het om even in de spotlight gezet te worden”. 

Joop werd met een smoes naar de wekelijkse ‘Woolder Tref’ gelokt, waar buren samen komen voor spelletjes en een goed gesprek. Hij dacht dat hij daar kwam omdat zijn buurman Martijn in het zonnetje gezet zou worden. RTV Oost was erbij en vroeg Joop naar zijn inzet voor de buurt.

Utrecht – Margriet Guiver uit Amersfoort
“Zonder Margriet, geen buurt” vertelt haar buurtgenoot Alfred. “Ze zit in elke vrijwilligersorganisatie van de buurt: het is te veel om allemaal op te noemen. Ze is voorzitter van het wijkbewonersteam en aanspreekpunt van alle bewoners. Ze verwijst mensen met schulden naar de juiste instanties, organisaties helpt ze bij hun subsidieaanvraag, echt iedereen kan bij haar terecht. Daarnaast heeft ze het buurtinitiatief Kitchen Delicious mede opgericht. Dat is een kookcafé waar kinderen en volwassen samen koken voor buurtbewoners die het gezellig vinden om samen te eten. Ze is echt de stuwende kracht in de buurt”

Zeeland – Jos Hommel uit Oud-Vossemeer

Jos krijg de Gouden Buur Award van Josien.

“Jos probeert de glorie van ons dorp te herstellen en staat voor iedereen klaar” vertelt Josien, die Jos nomineerde. “Wekelijks zet hij de vuilnisbak buiten van zijn oudere buurvrouw en hij spaart oud-ijzer op om van de opbrengsten nieuwe buurtactiviteiten te organiseren. Ook stond hij direct voor mij klaar toen ik met spoed naar de huisarts moest. Ik had mijn duim doormidden gezaagd en hij was de eerste aan wie ik dacht om een lift te vragen.” Daarnaast heeft Jos een belangrijke missie voor Oud-Vossemeer. “Hij probeert het dorp nieuw leven in te blazen en het historische karakter van Oud-Vossemeer te herstellen. Door zijn toedoen kwam de historische hoefstal, de travalje, terug. Nu wil hij de waterpomp weer in het straatbeeld terugkrijgen”, vertelt Josien. 

Jos werd door zijn buurtgenoten overvallen met deze verrassing. Omroep Zeeland was bij het moment dat zijn buren onverwacht bij Jos aanbelden met de Gouden Buur Award en legde zijn reactie vast.

Zuid-Holland – Brenda Dekkers uit Rotterdam

Wethouder Joost Eerdmans met Gouden Buur Brenda Dekkers
Foto: Jan van der Ploeg

“Brenda zet haar schouders eronder, dat typeert haar”, vertelt buurvrouw Vanessa. “Toen bekend werd dat speeltuin Pietje Bell moest verzelfstandigen stond Brenda meteen klaar. Ze is van alle markten thuis en niets is haar te veel. Ze fungeert als vraagbak en woordvoerder van de speeltuin, betrekt bewoners bij de wijk en is het gezicht geworden van het park. Ze probeert de wereld echt een beetje beter te maken”.

Wethouder Joost Eerdmans overhandigde de Award aan Brenda. Hij kent de speeltuin goed en is dankbaar voor het werk dat zij doet. Lees hier het hele verhaal in AD Rotterdam.

Ben jij ook trots op de Gouden Buur uit jouw provincie? Deel dit artikel dan nu op Facebook door op de knop hiernaast te klikken.


Heb jij mooie ook verhalen uit de buurt die je graag wilt delen? We horen het graag via press@nextdoor.nl en wie weet staat jouw buurt binnenkort ook op onze blog.  

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited