Algemeen Verhalen van leden

Een kijkje achter de schermen bij… Buurtpreventie Voorburg West

Geschreven door Kitty van Muiswinkel

Ik mocht een dagje meelopen met het Buurtpreventieteam uit Voorburg en heb coördinator Geer de Jager het hesje van het lijf gevraagd. Altijd al willen weten waar een buurtpreventieteam op let tijdens een loopronde, of benieuwd wat er allemaal in de buurtpreventiekast ligt? Lees gauw verder!

Leuk Geer, dat ik mee mag lopen vandaag. Waar letten jullie straks op?
“Het belangrijkste is het signaleren van onveilige of verdachte situaties. Dan moet je denken aan kapotte straatverlichting, zwerfafval of ramen en poortdeuren die open staan terwijl er niemand thuis is.”

Wat doen jullie als het team zoiets signaleert?
“Wij volgen dan de SAAR-methode. Die bestaat uit: signaleer, alarmeer, app en reageer. We maken altijd een foto en noteren de locatie. Als er aan de straatkant een raam open staat bij buurtbewoners, dan bellen we even aan om te checken of de mensen thuis zijn. Zijn ze niet thuis, dan doen we een briefje in de bus om ze erop te attenderen. Als we iets gezien hebben wat relevant is voor alle buurtbewoners, dan zetten we dat op Nextdoor. Laatst waren er bijvoorbeeld markertjes gevonden tussen een deur waarmee inbrekers checken of mensen op vakantie zijn. Dat hebben we direct op Nextdoor gezet. Na afloop van de ronde maken wij altijd een rapportage van onze bevindingen en die sturen we naar Handhaving of de Wijkagent, zodat zij dingen als kapotte verlichting snel kunnen maken.”

Hebben jullie weleens een inbreker te pakken gehad?
“Ja! We hebben één keer een heterdaad meegemaakt. De dader wilde vluchten via een sloot, maar wij hebben hem kunnen omsingelen en direct de politie ingeschakeld. Zij konden vervolgens de aanhouding doen. Dat is trouwens wel belangrijk: wij checken altijd telefonisch in bij de politie als we gaan lopen en hebben een telefoon mee waarmee we ze altijd kunnen bereiken. Dan kunnen ze snel een auto sturen als het nodig is. En voor onze veiligheid lopen we altijd met minimaal drie personen.”

Ik krijg zelf vaak deze vraag en ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Wat is het belangrijkste verschil tussen Nextdoor en WhatsApp-groepen?
“Simpel, je bereikt met Nextdoor veel meer mensen doordat je ook omliggende buurten het bericht kunt sturen. Met het bericht over markertjes tussen de deuren bereik ik in één keer ruim 1.400 bewoners. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om een praatje te maken met de mensen als ik door de buurt loop. Dat sociale contact daar doe ik het voor, en dat vind je op Nextdoor ook terug.”

Tijdens deze loopronde controleert het team fietsen en auto’s, spotten ze een open raam én legt Geer aan Omroep West uit wat ‘markertjes’ zijn. Het hele item over Buurtpreventie met Nextdoor van Omroep West is hier te bekijken.

Na een dik uur zijn we terug op het ‘honk’ van Buurtpreventie en ben ik toch nieuwsgierig. Wat bewaren jullie allemaal in die kast, Geer?
“Kijk maar even mee! Zaklampen uiteraard, voor de donkere dagen. De buurtpreventietelefoon, om de politie te bellen als dat nodig is. Onze hesjes natuurlijk, en de winterjassen. En kijk, deze notitieboekjes gebruiken we voor de rapportage naar handhaving van de gemeente. En vanaf vandaag liggen hier ook de Nextdoor deurstickers en het Nextdoor Buurtpreventie en Burenhulp bord! Daar gaan we een mooi plekje voor vinden in de buurt”

Bedankt voor dit kijkje achter de schermen! We wensen jullie team heel veel succes toe en alle bewoners natuurlijk een veilige zomervakantie.
“Graag gedaan! Enne, als er nog vrijwilligers zijn in Voorburg die ook af en toe een ronde willen lopen. Ze zijn altijd welkom!”


Wil je meer weten over hoe je Nextdoor kunt gebruiken voor buurtpreventie? Lees dan hier meer informatie of neem even contact met ons op!

21 Reacties

 • Ik ben WhatsApp-SOS beheerder van meerdere WhatsApp-SOS groepen in Nissewaard. Dit gebruiken wij niet als vervanging van Nexdoor, maar als een extra toevoeging hieraan.

  Ik zou graag één (als het mag ook meerdere) bord(en) en stickers ontvangen van Nexdoor.

  Vriendelijke groet,

  Romano Coronel
  Team WhatsApp-SOS

  06 87 100 630

 • Als buren de politie bij je langs sturen om dat de Muriel te hard staat in de tuin, Dan zakt mijn broek dear van af, een tel of een belletje en het wordt onmiddelijk aangepast, Lang leave nexdoor, mensen. Die nog geen Goode morgen of Avond zeggen teen ‘n buitenpoortter des al niettemin , n heerlijke dag toegewenst van ‘n buitenpoortter, groetjes Wim van Heeswijk morschweg 3 onderdijk

  • Dag Wim,
   We hopen van harte dat Nextdoor ook in jullie buurt kan helpen om contact tussen buren te verbeteren. Als je elkaars namen en gezichten kent, maak je een stuk makkelijker een praatje. Niet alleen gezellig, maar ook prettig om met elkaar problemen te bespreken en op te lossen. Veel succes en een prettige, veilige zomer gewenst!

 • Ik heb aelf een buurtapp opgestart aangezien er veel ingebroken wordt bij ons in de wijk. Via de stadsdeel borden gekregen. Zodra er wat is wordt het op de app geplaatst en gaan er een aantal personen naar buiten. Heb zelf al twee keer meegemaakt dat het werkt.

 • Ik vond nextdoor echt een sociale app als idee, met een positieve gedachte. Jammer dat jullie je nu ook bezighouden met bangmakerij. Als je iets ziet kun je de politie bellen ipv een hetze in je buurt te organiseren. Alertheid is goed, maar meteen een verdacht iets op social media slingeren lijkt me niet de goede weg.

  • Hi Bob,
   Bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat Nextdoor in jullie buurt op een sociale en positieve manier gebruikt wordt. Gelukkig is en blijft sociaal contact het allerbelangrijkste uitgangspunt van Nextdoor. Er is heel veel vraag naar apps voor buurtpreventie en op Nextdoor zien wij daarom juist een rol weggelegd voor “sociale buurtpreventie”. Elkaar leren kennen en gedag zeggen op straat is een belangrijke eerste stap naar een veiligere, socialere buurt. Daarnaast geven we alle leden uitgebreide tips en richtlijnen mee, om hen te helpen beoordelen wanneer een situatie echt verdacht is. Op de webversie van Nextdoor zie je dat al als je een bericht wil plaatsen in de categorie ‘buurtpreventie en veiligheid’, in de app van Nextdoor zal dat binnenkort ook beschikbaar zijn. Je kunt er hier alvast meer over lezen: https://help.nextdoor.com/customer/nl/portal/articles/1959173.

   We hopen dat jullie buurt veel baat heeft bij alle sociale contacten die er onderling gelegd via Nextdoor worden om elkaar te helpen, gezellige activiteiten te organiseren of om samen een buurtinitiatief van de grond te krijgen. Veel succes en buurtplezier gewenst!

 • Bob oordeel niet zo snel ook jou kan iets gebeuren en dan ben je blij dat er buurtpreventie is.
  Niks geen bangmakerij gewoon er voor elkaar zijn zo werd er vroeger ook met de buurtgenoten opgelet.

 • ik vind dat er een beveiliger bij hoort per groep en waar om deze heeft wet kennis ik ben zelf BOA/Beverleger ik melde me aan en af gewezen ik zit wel in de beurt wast epp.
  maar als je dit ben willen ze je niet om dat sommige hoog op geleid zijn maar niet van de wet weten. maar zeker zijn we sukkel van de beveiliging

 • Amstelveen Middenhoven heeft een grote Whatsapp Buurtpreventie en we gebruiken Nextdoor voor andere zaken in de wijk

 • fijn dat jullie zo goed bezig zijn herhaaldelijk zie en hoor ik berichten van ouderen (ik ben zelf ook niet meer de jongste )van ouderen die maar zo de deur de lostrekken met soms wel hele nare gevolgen zelfs
  overdag chek ik wie er voor mijn deur staat. misschien kan hier nogmaals aandacht aan gegeven worden
  er al zijn actie geweest maar het schijnt uit de aandacht te verdwijnen, je hoeft niet bang te zijn maar
  wel alert .!!!

  • Bedankt Herman,
   Het is inderdaad een goed idee om hier aandacht aan te besteden via een bericht op Nextdoor. Wellicht zijn er buren bereid om ouderen te helpen of voor te lichten om ervoor te zorgen dat iedereen met een gerust hart thuis kan wonen. Succes!

 • Wij hebben in ‘s-Hertogenbosch verschillende buurtpreventieteams actief met een eigen uitstraling en onze eigen bebording. Ook hier in Engelen waar ik coördinator van het buurtpreventieteam ben zijn wij op allerlei manieren actief. Ook Nextdoor gebruik ik vaak voor communicatie naar de buren. Ook hebben wij een eigen facebookpagina en een whatsapp alert groep waar we in ons kleine dorp toch gemiddeld met 160 gebruikers opletten voor onraad.

 • Hallo
  Amstelveen en negen wijken hebben we dat
  Ik had al eerder om stickers gevraagd maar nog steeds niks ontvangen
  Dus hierbij graag ,uitnodiging kaarten ,en stickers
  Bedankt
  Yvonne Westenberg v d erf

 • Ik heb dit verhaal naar de voorzitter van de buurtvereniging gestuurd met de vraag een budget te creërenen borden te plaatsen.
  Mocht het niet baten, schaden doet het in ieder geval niet!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited