Algemeen Bedrijf

Van kopjes suiker naar een betere, veiligere buurt

Geschreven door Tamar Van de Paal

Dat buurtpreventieteams al een aantal jaar succesvol in opkomst zijn bleek vorige week uit Rotterdams sociologisch onderzoek. Het doel? Een veiligere buurt met minder criminaliteit en overlast. Maar een veilige buurt bestaat uit meer dan criminaliteit-en overlastcijfers. Hoe schoon, behulpzaam en gezellig een buurt is ligt ten grondslag aan een prettig en veilig buurtgevoel. Dit wordt ook wel sociale veiligheid genoemd. En dat bouw je niet top-down, maar bottom-up.

Onderlinge buurtcommunicatie
Het NRC benoemde vorige week dat de ‘bijvangst’ van buurtpreventieteams misschien wel belangrijker is dan het bestrijden van criminaliteit. De bijvangst zit dan o.a. in betere sociale samenhang. Wij zien die sociale samenhang niet als bijvangst maar als het fundament voor een goede buurt. Een voorwaarde om tot nieuwe oplossingen op het gebied van veiligheid, zorg en duurzaamheid te komen.

De basis van sociale samenhang is simpel: hoeveel buren kennen we om ons heen en hoe goed? We zijn als mensen namelijk eerder bereid iets te doen voor iemand uit een netwerk dat we goed kennen. Onze normen van wederkerigheid en betrouwbaarheid spelen daarin de hoofdrol. Met andere woorden, als buren met elkaar praten, kennis uitwisselen en spullen uitlenen, ontstaat er een netwerk waar we veel meer uit halen dan kleine onderlinge interacties alleen.

Nu hebben we in Nederland al meer sociale contacten in vergelijking met andere Europese landen en kennen wij niet voor niets de uitdrukking ‘beter een goede buur dan een verre vriend’. Technologische ontwikkelingen en sociale media bieden nieuwe kansen om die sociale verbondenheid makkelijker, sneller en beter vorm te geven. Vele nieuwe social sharing initiatieven op het gebied van zorg, veiligheid en duurzaamheid zijn hier een voorbeeld van. Deze richten zich echter vaak op slechts één aspect, terwijl we ons niet beperken tot één onderwerp wanneer we met onze buren praten. Het is juist de wisselwerking tussen kleine dagelijkse contacten, hoe onbenullig die op het eerste gezicht misschien lijken, die bijdraagt aan een betere buurt.

Zoals we vroeger om een kopje suiker vroegen bij de buurvrouw, kunnen buren elkaar nu heel makkelijk bereiken via een buurtplatform als Nextdoor. De drempel is laag en bovendien is er voor iedereen wel iets nuttigs in te vinden. Dat dit tot mooie initieven kan leiden blijkt. Zo is er via Nextdoor in een buurt geïnventariseerd waar er hartdefibrillators hangen en wie er een EHBO cursus hebben gedaan. Medische hulp is er nu makkelijker en sneller bereikbaar. Ander voorbeeld. Met Oud en Nieuw zijn 54 gezinnen door de voedselbank blij gemaakt met oliebollen. Binnen 1,5 dag via Nextdoor ingezameld door buurtbewoners en gebakken door de lokale bakker.

Door het faciliteren van bottom-up buurtcommunicatie ontstaan op deze manier ook meer en betere ogen en oren in de buurt. Met misschien de oprichting van een buurtpreventieteam als mooie bijvangst!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Delen

Deel dit bericht met vrienden

Theme is edited